buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Lærlingens lekre lam
Lyst på lam, men kanskje noe litt mer originalt enn lammesteik? Da skal du prøve oppskriftene til kokkelærling Teodor Gubberud fra Stange.

Publisert: 26.mar.2010 09:59
Oppdatert: -

Til sommeren er han ferdig med læretida på Restaurant Valuta i Kunstbanken i Hamar.
- Jeg synes det er gøy å lage mat og liker opplegget på dette spisestedet. Fusion-stilen som det satses på, gir spennende kombinasjoner av norske hovedingredienser og østlig tilbehør og andre ingredienser. Det gjelde også lam, sier Teodor og varter opp med tre lammeretter som er nye for de aller fleste. Først en saftig lammeburger med avocadosalat og ovnsbakte potetbåter, så lammefilet i karrisaus og til slutt lam glasert med kinesisk grillsaus (Hoisin) som serveres med safran og hvitløksaus. Den er særdeles lekker og påskegul. Til burgeren brukes beinfritt fårikålkjøtt eller bogkjøtt som grovkvernes. Til de to andre rettene er indre- eller ytrefilet hovedingrediensen.

Lammeburger
Ingrediensene til lammeburgeren (alle oppskrifter til fire porsjoner):700 g kvernet lammekjøtt
1 ss salt
1 egg
1 rødløk
1 neve frisk koriander
2 biter frisk ingefær (tommelfingerstor)
pepper
1 - 2 ss maisenna

Slik gjør du
Ha kald kjøttdeig i en bolle, bland inn salt, egg, hakket rødløk, hakket koriander og revet ingefær. Smak til med pepper. Rør til slutt inn maisenna. Form til fire store burgere. Bruk gjerne en ring, hvis du er tilhenger av en burger i helt regelmessig form. Før steking ruter du den ene siden med kniv. Bruk ryggsiden, ikke eggen. - Det er et lurt tips, forteller Teodor, for da trekker ikke burgeren seg sammen når den stekes. Stek i rapsolje på middels varme til den har en saftig kjerne i behold; cirka tre minutter på hver side.
Tilbehør er en salat og ovnsbakte potetbåter.
Til potetbåtene trengs:
3 ss søt chilisaus
3 ss østerssaus
3 ss rapsolje
cirka 20 pene potetbåter med skall

Slik gjør du
Bland chilisaus, østerssaus og rapsolje. Vend potetbåtene i blandingen. Bakes i stekeovn ved 180 grader i cirka 40 minutter, til potetene er møre. Saltes og pepres etter behov.
Server burgeren i burgerbrød med kryddersmør, potetbåter og en salat av for eksempel avocado, hakket rødløk, tomat og paprika. Pesto som dressing passer veldig bra.

Lammefilet med pasta i karrisauser en flott rett.
Ingrediensene er:
600 g lammefilet
Til saus:
½ løk
½ appelsin
½ eple
½ gulrot
rapsolje
3-4 ss karri
4 dl kjøttkraft eller buljong
4 dl kokosmelk
maisenna til jevning


Slik gjør du
Begynn med sausen. Del opp løk, appelsin, eple og gulrot. Fres det i gryte i rapsolje cirka fem minutter. Ha på karri. Rør godt og tilsett kjøttkraft og kokosmelk. La det koke inn uten lokk i cirka 45 minutter. Sil sausen. Løk, appelsin, eple og gulrot kastes.
Til grønnsaker og pasta
cirka fire never ferdig kokt pasta
cirka fire never grønnsaker av, for eksempel
sopp, løk, paprika, brokkoli

Slik gjør du
Del lammekjøttet i passe serveringsbiter. Stek dem raskt i wokpanne. Grovhakk grønnsakene og wok dem sammen med kjøttet. Ha på kokt pasta og varm opp alt. Tilsett saus, men retten skal ikke druknes i saus, sier Teodor. - Sausen skal bare legge seg pent rundt den andre maten. La alt trekke sammen ett minutt. Server med hvitløksbrød.

Hoisinlam med safransaus
kan bli påskens festrett. Du trenger:
hoisinsaus (kjøpes ferdig i spesialforretning)
700 g lammefilet
sesamfrø

Til saus:
1 løk
3 fedd hvitløk
5 dl kjøttkraft
4 dl kremfløte
safran (så mye du har råd til)
maisenna
 

Slik gjør du
Fres hakket løk og hvitløk i olje. Ha på kjøttkraft og kremfløte. La det småkoke en god stund (20 minutter); kjør sausen med stavmikser. Tilsett safran. La sausen småkoke videre 20-30 minutter. Jevn med maisenna.
Lammefileten brunes hel i panne. Stek kjøttet videre i stekeovn ved cirka 180 grader i fem minutter, slik at kjøttkjernen blir rosa og saftig. La kjøttet hvile litt og pensle med hoisinsaus. Strø på sesamfrø. Skjær kjøttet i passe store serveringsbiter.
Server retten med ovnsbakte små poteter og wokede grønnsaker av fritt valg.
- Husk at grønnsakene ikke skal være dødstekte, men ha fin tyggemotstand, sier Teodor.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat