buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
Lammestek med ansjospesto.
 
Lam - ikke bare fårikål
Du trenger ikke å være mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek.

Publisert: 21.okt.2011 07:27
Oppdatert: -

Hemmeligheten ligger i å bruke riktig steketemperatur og steketermometer. Da har du full kontroll. Lammekjøtt er mørt og kan krydres på utallige måter. Legg steken på rist eller i langpanne. Sett steketermometeret inn i den tykkeste delen av steken, pass på at det ikke kommer inntil bein, da kan du få feil kjernetemperatur.
Når man skal servere kjøtt til mange kan det være flott, og samtidig enkelt, å steke kjøttet i hele stykker. Hele fileter og steker er svært velsmakende, og kan tilberedes tradisjonelt eller med nye vrier. Behandler du kjøttet på riktig måte får du et skikkelig saftig resultat!
• Kjøttet bør ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking.
• Hele steker saltes og krydres og settes i ovn.
• Bruk alltid steketermometer for å sikre at kjøttet blir passe stekt. Dette fordi steketiden avhenger av steketemperatur og stekens tykkelse.
• Stek og fileter bør alltid hvile i 15-20 minutter før de skjæres opp. Kjøttsaften vil da sette seg og man får et saftig og godt resultat. Dekk steken med aluminiumsfolie eller klede.
• Øs gjerne over steken med stekesjy undervegs.1 lammestek
3 ss sitronsaft
12 poteter
7 tomater
6 ss olivenolje
3 ss smør, eller margarin
2 bunter frisk kruspersille
6 båter hvitløk
1 ½ dl strøkavring
100 g revet parmesan, eller revet hvitost
2 ts salt
1 ts pepper
Slik gjør du
1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 grader til termometeret viser 55-60 grader.
4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratiner til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 grader (rosa).

(4 porsjoner)
Det er mange muligheter når det gjelder fylling av lammestek. Lam har en kraftig smak som passer perfekt til sennep, uten at sennepen stjeler all smaken. Sammen med persille har du en nydelig smaksrik lammestek.
1 lammestek
2 ss grov sennep
1 ss honning
4 g hakket bladpersille
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
800 g partypotet (småpoteter)
2 ss olivenolje
1 ss paprikapulver
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper

Stekt sopp
12 frisk sjampinjonger
1 ss margarin
1 ss salt
¼ ts pepper

Gratinert fennikel
2 fennikel delt i to
1 l vann
100 g parmesan

Saus
2 sjalottløker
½ ts salt
1 ss margarin
1 dl soyasaus
2 ss grov sennep
2 ½ dl matfløte
Slik gjør du
1. Sennep, honning, persille, salt og pepper blandes og smøres på innsiden av steken. Rull sammen og knyt igjen steken med bomullstråd.
2. Vask potetene og legg dem i en ildfast form. Ha over olje og krydder og stek potetene sammen med steken på 200 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 68 grader (rosa). Bruk steketermometer. Kjøttet kan også stekes på lavere temperatur, men da må du gi potetene litt ekstra steking med høyere varme mens kjøttet hviler.
3. Soppen stekes rett før servering. Fenniklene deles i to og kokes 5 minutter i saltet vann. Ha på parmesanost på snittflatene og stek i ovnen, mens kjøttet hviler.
4. Sausen lages ved å frese finhakket sjalottløk raskt i smør. Ha i sennep og væske og la sausen småkoke til den tykner litt. Ha i sjyen fra steken i sausen.

(Porsjoner 6)
1 lammelår ca. 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilker frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
3 båter hvitløk
1 løk i båter
3 gulrøtter
ca. 1 l vann

Saus
ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt
Slik gjør du
1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløkbåter og rosmarinkvaster.
2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca. 1 liter vann.
3. Stek på 125 grader C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70 grader er steken rosa, når det viser 76 grader er den gjennomstekt.
4. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
5. Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca. 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.
Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter/stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.Lammestek fylt med fetaost, tomater, urtekrydder - det er vel verdt å prøve. Uvante smaker for noen, men veldig populær nær middelhavsområdet
(Porsjoner 8)1 lammelår ca. 2,5 kg
2 sjalottløker
10 svarte oliven
100 g soltørkete tomater
80 g fetaost
2 ts provencekrydder
½ ts salt
1 ts pepper
Slik gjør du
1. Ben ut lammesteken eller kjøp en surret lammestek som du tar av nettingen på slik at den kan fylles.
2. Skjær løk, oliven, tomater og fetaost i biter. Fordel dette i lammesteken og dryss over krydder, salt og pepper.
3. Rull steken sammen og surr godt med hyssing.
4. Legg steken over i en langpanne. Stikk inn et steketermometer, men styr unna fyllet da det vil gi feil kjernetemperatur på kjøttet. Stek på 125 grader til termometeret viser ca. 70 grader for rosa og 76 grader for grå.
La steken hvile i ca. 20 minutter før oppskjæring.
Server steken med ovnsbakte eller gratinerte poteter og en tomatsalat.Spennende smakskombinasjon med pesto laget av ansjos. Dette smøres over steken og gir en helst spesiell aroma til steken. Bør absolutt prøves!(Porsjoner 6)
1 lammelår
2 ts salt eller etter behov
1 ts pepper
3 stilker frisk rosmarin
Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 125 grader og lag ansjospesto etter oppskriften i høyremargen.
2. Krydre låret med salt og pepper. Avpass saltmengden etter smaken på pestoen. Dekk låret med ansjospesto.
3. Lag små snitt med spiss kniv og stikk rosmarinstilkene i kjøttet.
4. Sett i steketermometer og stek til termometeret viser ønsket temperatur. Ved 70 grader er kjøttet rosa stekt, ved 76 grader er kjøttet gjennomstekt.Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek. Det er mange muligheter når det gjelder oppskrifter og tilberedning. Her er lammesteken trukket i en gryte i ovnen med rødvin. Dette blir en saftig og smakfull lammestek.
Ca. 1 kg lammebog eller flatbiff
6 båter hvitløk
3 stilker frisk rosmarin
3 ss olivenolje
12 vårløker
900 g potet
700 g kålrot
700 g gulrot
3 dl rødvin
3 ss honning
2 ss soyaolje
2 ss hvetemel
5 dl lammekraft eller buljong
1 ts salt
½ ts pepper
Slik gjør du
1. Varm ovnen til 200 grader. Rens hvitløken, og del hver båt i to på langs. Lag små fine snitt i kjøttet, og stikk halvparten av hvitløken i kjøttet. Rens vårløken og skjær den i 2-3 cm store biter. Varm oljen godt i en jerngryte, tilsett vårløken og fres den gyllen.
2. Rens rotgrønnsakene og potetene, skjær alt i grove terninger og tilsett sammen med resten av hvitløken. Fres alt lett i oljen. Tilsett halvparten av rødvinen og legg i kjøttet. Legg på lokk og sett gryten i allerede oppvarmet ovn. La retten stå i ovnen i ca. 45 minutter. Med jevne mellomrom kan du med fordel lette på lokket, øse og helle sjy over kjøttet for å holde det saftig.
3. Bland så honning og soyasaus, og ha dette over kjøttet. Sett gryten tilbake i ovnen, nå uten lokk i ca. 45 minutter til. Hell fremdeles sjy over kjøttet med jevne mellomrom. Ta en liten smak av kjøttet for å kontrollere at det har kokt lenge nok. Ta så kjøttet ut av gryta ca. 10-15 minutter før servering.
4. Sett gryta på en kokeplate, rør inn melet og la det hele få et oppkok, tilsett resten av vinen og kraften/buljongen. La det hele få et oppkok, smak til med salt og pepper. Skjær kjøttet i fine skiver, og anrett på serveringsfat med grønnsakene i bunnen og litt saus over. Server resten av sausen i en skål ved siden av.
5. La steken hvile 10-15 minutter før oppskjæring.
Server stekte poteter eller potetgrateng og frisk grønn salat eller ratatouille.

Saltbakt lammestek er det kanskje ikke så mange som har smakt. Lammekjøttet legges i en gryte eller form og pakkes inn med grovt salt og stekes deretter i stekeovn. Spesiell tilberedningsmetode som gir ekstra god smak.
(Porsjoner 6 )
1 lammestek, ca. 2 kg
3 båter hvitløk
1 ts pepper
1 sitron
2 ½ kg salt
Slik gjør du
1. Gni inn steken med en sitron, pepper og hvitløk. Stikk også noen hvitløkbåter inn i kjøttet.
2. Bruk en gryte eller en ildfast form med høye kanter. Legg et 2 cm tykt lag med salt i bunnen. Fukt steken med vann.
3. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen og legg den på saltsengen. Dekk så steken helt med salt. Fukt det hele med vann fra sprayflaske.
4. Stek på 175 grader, ca. 1 time og 15 minutter. Når steketermometeret viser 70 grader blir steken rosa og 76 grader er den gjennomstekt. Husk at kjernetemperaturen i steken vil stige noen grader etter at steken er tatt ut.
5. La steken hvile i 15 minutter. Skrap av alt salt før den skjæres opp. Stekesjyen blir for salt til å brukes, men server gjerne med en god grønnsakstuing.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat