buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Lam - råvare i verdensklasse
Norsk lam er en råvare i verdensklasse. Akkurat nå får du årets ferske lam i butikkene.

Publisert: 25.sep.2009 05:18
Oppdatert: -
Hver eneste nordmann spiser seks kilo lammekjøtt hvert år. Det plasserer Norge i det europeiske toppsjiktet. Noe som kanskje ikke er så rart, med tanke på at vi her til lands produserer noe av det beste lammekjøttet i verden.

Norsk lam er mørt og saftig, og har en særpreget smak takket være de saftige beitene på heiene eller ute ved kysten.
Lammekjøttets popularitet skyldesikke minstat det er en svært takknemlig råvare.
- Med lam på menyen kan hvem som helst lykkes på kjøkkenet. Enten du vil servere fårikål, lammestek, koteletter eller lammeribbe, er du nesten garantert et vellykket resultat.
Her er det bareå boltre seg i lammekjøttoppskrifter!

Fårikål
3 kg fårikålkjøtt
3 kg hodekål
8 ts hel pepper
4 ts salt
6 dl vann
Slik gjør du1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (tildet løsner fra benet). Ca. 2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.

Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel mellom lagene.
Serveres med kokte poteter.

Lammefrikassé
(4 porsjoner)
Mange huske denne klassikeren som søndagsmiddag hjemme hos mor. Det smaker like godt i dag, så her er det bare å sette i gang. Nydelig lammekjøtt, høstens grønnsaker og en hvit saus. Nam nam.
1 kg lammekjøtt med ben
6 dl vann
1 ½ ts salt
4 gulrøtter
2 persillerøtter
1 blomkål
1 stor purre
6 dl kraft fra steken
4 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
3 ss frisk dill
2 ½ ss lettrømme
1 ss sitronsaft
Slik gjør du1. Del kjøttet i serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke opp igjen og skum godt av. Tilsett salt.

La kjøttet trekke i ca. 45 minutter.

2. Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryta og la grønnsakene småkoke videre i ca. 10 minutter eller til de er møre.
3. Lag sausen i samme gryte eller i en ny kjele. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Tilsett dill og rømme, smak til med sitronsaft salt og pepper.

Lammeskavpanne
(4 porsjoner)
Lyst på lammekjøtt, men har ikke tid til å lage noe? Denne lammeskavpannen er lynrask å lage. Ferdig på 1-2-3...nesten.
800 g benfritt lammekjøtt i tynne skiver (skav)
4 ss margarin til steking
300 g purre
500 g frisk sjampinjong
6 dlmatfløte
8 ss tyttebærsyltetøy
2 ts salt
1 ts grovmalt pepper
Slik gjør du1. Brun kjøttet på sterk varme i 3-4 minutter i en jerngryte.
2. Tilsett sopp og purre og stek videre i et par minutter. 3.Tilsett fløten og kok opp.La det trekke ca. 10 minutter. 4. Rør i tyttebærsyltetøy og smak til med salt og pepper.

Server gjerne med potetmos.

Dampet lam med kål
(Pecheno Jagne So Zelka)

(8 porsjoner)
Både kål og lam er viktige råvarer i den makedonske matkulturen. Akkurat som i den norske.

Her er en litt spicy variant av den norske fårikålen hentet fra Makedonia.

2 kglammekjøtt med ben
1 hodekåler (ikke for store, men heller ikke for små
4 -5 gulrøtter
1 stor løk
4 grønne chilier i skiver
2 - 3 dl kraft fra steken /vann/buljong
2 - 3 ss smør
Slik gjør du1. Ha lammekjøttet i en støpjernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn. Rens og skjær kål, gulrøtter, og løk i litt store stykker.
2. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet. Kutt chilien i skiver og fordelden over og hell på kraft. 3. Legg klatter med smør på bådegrønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på 250 grader i ca. 2 timer.

Server med kokte poteter.

Lammestuing
med tomater

(4 porsjoner)
Tomatene fikk sitt inntok i middelhavslandene etter at matglade mennesker hadde krysset Atlanterhavet og tatt med oppskriftene fra Peru.

Kanskje var stiffado opprinnelig fårikål? Når grekerne forelsket seg i tomaten ble kålen byttet ut!

1 kg lammebog i skiver
2 ss olivenolje
1 båt hvitløk , presset
2 dlrødvin
½ ts salt
1 ts hel pepper
1 ts tørket oregano
1 laurbærblad
1 dltomatpuré
1 boks hermetiske tomater
10 sølvløker eller sjalottløker
2 ss bladpersille , hakket
Slik gjør du1. Del evt. bogskivene i to. Varm oljen i en panne og fres kjøttet til det får en pen bruning.
2. Tilsett presset hvitløk, rødvin, krydder, tomatpuré og hermetiske tomater. Kok opp og la det småkoke i ca. 30 minutter.
3. Skrell løken, skjær et kryss i rotenden og ha over i gryta. La retten småkoke i ca. en time til.

Dryss over hakket persille rett før servering og server retten sammen med ovnsstekte poteter og en gresk salat.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat