buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
17. okt
NAMLAM: Kokken Frank Kjerland med to nydelige lammeretter.
 
Litt over fårikålnivå
Kanskje det passer med et par lekre og litt forseggjorte lammeretter, spør kokken Frank Kjerland. Det er vanskelig å være uenig.

Publisert: 02.okt.2009 05:09
Oppdatert: -

Etter en karriere som à la carte kokk, er Frank Kjerland nå kantineleder på Storhamar videregående skole. Men det spørs om ikke lammerettene som snart presenteres, ligger noen hakk over både fårikål- og kantinenivå. - Jeg har pønsket ut et par gourmetvarianter som er råvaren verdig og som matinteresserte HA-lesere fint klarer å lage, sier Frank.

I DEN FØRSTE retten brukes lammeribba til noe helt annet enn det tradisjonelle, som er pinnekjøtt eller fårikålråvare.

- Vi skal lage en sennep og honninggratinert lammeribbe. Ved siden av på samme tallerken skal det være en ragufine (en fin ragu altså) av lammeindrefilet som ligger i en uthult, bakt potetsylinder. Annet tilbehør er rosenkålpuré og en nydelig lammefløtesaus, forteller Frank.

Sennep og honninggratinert lammeribbe
(4 porsjoner)
800 g lammeribbe med brystkjøtt
2 ss honning
2 ss Dijon-sennep
3 ss revet parmesan
salt og pepper
1 fedd hvitløk
klaret smør til steking
400 g rosenkål
1 dl kremfløte
30 g kaldt smør til rosenkålpuré
4 store poteter
80 g indrefilet av lam
Til sausen
1 sjalottløk
4 dl rødvin
4 dl kremfløte
2 dl lammekraft
Slik gjør du
Gni inn ribba med hvitløk, salt og pepper. Brun ribba på begge sider i stekepanne i klaret smør. Ta ut ribba, smør på en blanding av sterk sennep og honning. Topp med revet parmesanost. Ribba stekes i stekeovn ved 180 grader i 30 minutter.
Poteten
En stor potet skjæres flat i topp og bunn. Skrell det øvrige av poteten. Hul den ut med egnet redskap. For eksempel eplekjerneutstikker. Er du treskjærer har du flere muligheter.

Ha klaret smør over og under poteten, dryss på salt og pepper. Potetsylinderen bakes ved 180 grader i 25 minutter.

Ragufine
Del indrefileten i en halv centimeter breie skiver. Kjøttet brunes lett i 15 sekunder i klaret smør. Ta kjøttet ut av panna.
Sausen
Finhakk sjalottløken og fres den i panna. Tilsett rødvin og la det koke inn til 1/3 av volumet. Ha i kremfløte og lammekraft. Kok inn til passe konsistens; cirka en tredjedel av volumet. NB: Ikke legg de stekte bitene i sausen før retten serveres!

Rosenkålpuré
Kok rosenkålen i lettsaltet vann til kålen er mør. Sil av vannet. Tilsett kremfløte og kok opp. Ta kjelen av varmen og ha i smør. Kjør mosen med stavmikser. Mosen kan gjerne beholde litt struktur og behøver ikke være helt glatt. Smal til med salt og pepper.
Anretning
Anretningen på tallerken står og faller med din kunstneriske sans, men er du usikker foreslår Frank denne løsningen: Skjær kjøttet mellom ribbeina og gjennom brusken i brystbeinet. Legg et par biter på hver tallerken. Fyll poteten med ragufine. Form rosenkpålpuréen til ei kule eller egg og legg den på toppen av poteten. Blansjer 10 blader rosenkål og bruk dem til pynt på tallerkenen. Server straks, før retten blir kald.

SÅ ER VI KLARE for lammekarré med fennikel og myntepuré. Carré er et stykke ytrefilet med korte biter av ribbein stikkende ut til pynt. Kanskje også håndtak når du skal gnage beinet. I tillegg til pureen skal vi ha glaserte sherrytomater og hvitløksautert hodekål. Annapoteter (pommes Anna) hører også med:
Lammekarré med fennikel og myntepuré.
(4 porsjoner)
750 g lammekarré
1 stor fennikel
10 mynteblader
1 dl hvitvin
40 g smør til puré
1 dl kremfløte
16 sherrytomater
1 ss farin
litt klaret smør til steking
300 g hodekål
1 fedd hvitløk
Slik gjør du
Renskjær carréen for hinner hvis noen andre ikke har gjort det for deg. Gni kjøttet inn med salt, pepper og litt hvitløk. Brun det i panne i klaret smør. Stek kjøttet på brett i stekeovnen ved 180 grader i tre omganger, hver med tre minutters steking og fem minutters hvile. La kjøttet hvile under et klede et kvarter etter ferdig steking. Stekingen kan gjentas en periode til, hvis du vil ha kjøttet tilnærmet gjennomstekt.
- Fordelen med denne periodestekingen er ekstra mørt og saftig sluttresultat, forklarer Frank.
Fennikelpureen
Del fennikelen i to og skjær ut rotstokken. Del fennikelen i skiver. Kok dem i lettsaltet vann i 15 minutter. Sil av vannet. Ha i hvitvin. Kok opp sammen med litt lammekraft og kremfløte. Ta kjelen vekk fra varmen og tilsett mynte. Kjøres glatt med stavmikser. Hold mosen varm til servering.

Pommes Anna
(én potet per porsjon)
Skrell og skjær potetene i tynne skiver. Pensle hver skive med smør. Legg dem i en stor ildfast form, eller porsjonsformer. Det skal være salt og pepper mellom potetlagene. Bakes i stekeovn ved 180 grader i en halv time (porsjonsformer). Brukes stor form økes steketiden til 45 minutter.
Glaserte sherrytomater:
Del tomatene i fire. En teskje klaret smør has i stekepanna. Brun til sukker nesten til karamell og vend tomatene i panna rett før servering.

Sautert hodekål
Finsnitt kålen i lange strimler.

Stek finhakket hvitløk raskt i smør i panne. Stek kålen i samme panne i fem minutter. Ikke brenn den! Ta av panna og la kålen steke på ettervarmen til den er myk. Krydre med salt og pepper.

Anretning
Legg tomatene midt på tallerkenen med fennikelpuré rundt. Skjær carréen i skiver med ett ribbein i hver. Plasseres vakkert på tallerkenen, med ribbeina vendt fra deg (og den som skal spise). Ha på poteter og sautert kål. Pynt gjerne med noen mynteblader.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat