22. okt
 
Mat for gode anledninger
Oppskriften på denne svinesteika er egentlig tilpasset villsvin. Men den passer veldig fint for tamme svin også. Helge Hagen 02318 • red@h-a.no Marinering, et lag med baconskiver oppå steika under varmebehandlingen og drypping med halvpisket kremfløte bidrar til særpreget på denne retten, forteller Reidun Bjørnstad i Veldre. Hun har for øvrig et nærere forhold til hest enn til gris, men det har ikke med mat å gjøre. Sammen med hovslager Kjell Juliussen driver Reidun Hedemarken Hestesenter. TIL SVINESTEIKA trengs (6 porsjoner): 2,3 kilo svinesteik (med eller uten bein) Til marinering: 1 flaske bokkøl eller juleøl 3-4 ss olivenolje Og for øvrig: 2 ss olivenolje 1-2 ts salt litt paprikapulver 1 fedd knust hvitløk 300 g bacon i skiver 2-3 dl vann 3 dl kremfløte Slik gjør du: Skjær svoren av steika; sprø svor er uaktuelt i denne oppskriften. La kjøttet ligge kaldt i øl og olivenolje natta over. Ta opp kjøttet, tørk av, og gni den inn eller pensle steika med en blanding av olivenolje, salt, paprikapulver og knust hvitløk. Legg baconskiver tett i tett på den siden av steika som vender opp under stekingen. Fest baconskivene med tannpirkere av tre. Ha et par desiliter vann i langpanna. Start stekingen ved en temperatur på 250 grader i 30 minutter. Etter kort tid legger du en aluminiumsfolie over steika. Ellers blir baconet raskt og kraftig brent. Etter en halv times steking senkes stekeovnstemperaturen til 175 grader. Fortsett stekingen i 90 minutter. NÅ BEGYNNER DRYPPINGEN av steika. Kremfløten piskes, men ikke helt stiv. Øs fløtekremen over steika med jevne mellomrom. Steketid til sammen er cirka tre timer. Da er steika gjennomstekt, men samtidig saftig. Bruk av steketermometer kan være lurt. Avslutt stekingen ved en kjernetemperatur på cirka 68 grader. La steika hvile godt før oppskjæring. SIL STEKESJYEN og lag saus ved å jevne sjyen med maisenna eller jevning av brunet smør og mel. Server med smørdampet brokkoli, nyrørte tyttebær og kokte, melne poteter (for eksempel Pimpernell) som kan knuses i sausen.

Publisert: 19.feb.2010 04:12
Oppdatert: -

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke