buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
STRUTSEVING
 
Mat fra grøfta
Det er gratis. Sunt. Og attpåtil godt! Ugress kan forvandles til de mest fristende retter.

Publisert: 03.jul.2010 10:24
Oppdatert: -

Det er gratis. Sunt. Og attpåtil godt! Ugress kan forvandles til de mest fristende retter.
- Mennesket er skapt for å spise det meste, hevder Ingvild Austarheim (27). Farmasøyten og doktorgradsstipendiaten i medisinplanter er en entusiastisk forbruker av ugress, og påstår at venner er i ekstase når de blir bedt til middag hos henne. Ugressparty er en populær tradisjon på denne tiden av året.
- Det er bare fantasien og kjøkkenutstyret som setter grenser, mener Ingvild, på veg ut av døra for å sanke ingredienser.
Hun trenger ikke gå langt. Over hele landet er det nå mulig å samle godbiter i nærmiljøet. Strutseving, løvetann, geitrams og storklokke havner i Ingvilds medbrakte poser.
- Karvekål, skvallerkål og brennesle er de tre store. Skvallerkålen kan brukes til alt, fra pesto til salat. Karvekålen er den jeg synes er best på smak, men brennesle er også god, og den er dessuten veldig næringsrik med mye mineraler og jern. Den kan også brukes til alt. Suppe, saus, stuing, pai eller ugressfrikadeller, forteller hun.
Sopp- og nyttevekstforeningens lokallag over hele landet arrangerer turer på denne tiden, der deltakerne lærer om hvordan urter og nyttevekster vi finner i naturen kan brukes.
Sigurd Engelhart er en av foreningens turledere, og hans budskap til hageeiere som sliter med uønsket skvallerkål, er klart: Spis den opp!
- Kjør den i kjøkkenmaskin, stapp den inn i kyllingfileter sammen med sopp, eller frys den og bruk den i dressinger, tipser Engelhart.
Som turleder veileder han deltakere i hva som kan spises, hvordan nyttevekster kan brukes, og selvfølgelig også hva man skal være spesielt oppmerksom på ikke å spise.
For eksempel bør karvekål ikke forveksles med hundekjeks, som ikke smaker godt, eller enda verre giftkjeks eller hundepersille som er giftige arter.
- Karvekål er mer avlang i bladformen, mens hundekjeksen er trekantet. Dessuten er hundekjeksen rød og litt hårete nedover stilken, forklarer Engelhart.
Uansett hva du finner i grøftekanten, er det lurt å se etter nye skudd.
- De fleste planter kommer med nye skudd utover hele sommeren. Utvokste planter er mer trevlete og derfor ikke like gode.
Tilbake på kjøkkenet går Ingvild i gang med å vaske fangsten godt, spesielt bladene som skal rett i salaten, som engkarse, løvetann, storklokke, marikåpe, løkurt og gaukesyre.
- Gaukesyre er helt suverent. God på smak, og blomstene kan brukes til for eksempel kakepynt, tipser hun.
Grønne blader av alle mulige slag forvelles med et lett oppkok før de kvernes i kjøkkenmaskinen. Dermed har Ingvild en base for frikadeller. Forvellingsvannet fra brennesle, karvekål og skvallerkål blir en god base for ugressuppe.
Andre smakstilsetninger er også viktig når ugress står på menyen. Løk, chili og ingefær er blant Ingvilds favoritter. Et annet grep for å unngå å kjenne ugresskonsistensen på tunga er å mose en del av urtene i en blender før videre koking eller steking. Men ikke alt.
- Da blir det barnemat. Det skal være noe tyggemotstand, sier Ingvild.
Uansett hva du velger å bruke ugresset til, er det et godt tips å blande ulike typer, for de fleste har en bismak. Løkurt er for eksempel ganske besk. Men blandet med andre urter forsvinner bismaken.
- Maten som serveres, skal jo ikke smake ugress, poengterer ugresskokken.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat