buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
I BALANSE: Mat og vin bør være i balanse, forteller nyutdannet vinkelner Stein Harald Bystad på Bryhni Søndre i Romedal.
 
Mat og vin i skjønn harmoni
- Ønsket om å beherske den kunsten det er å kombinere mat og vin gjorde at jeg utdannet meg til vinkelner, forteller Stein Harald Bystad i Romedal. Etter ett års utdanning ble eksamen bestått i fjor høst.

Publisert: 06.feb.2009 05:27
Oppdatert: -
Sammen med kona Eva Kragnes driver Stein Harald gården Bryhni Søndre som et overnattings- og serveringssted med stor satsing på mat og drikke.

- Vinen kommer til å bli et forsterket bidrag til totalopplevelsen, som består av interiør og miljø, mat og drikke sier Stein Harald, som også er arkitekt. Det handler ikke om ting som nødvendigvis skal analyseres, men som skal gi følelsen av velbehag.- JEG HAR ALLTID VÆRTopptatt av vin, men må innrømme at smaksbetegnelser som tobakk, stall eller blyantspiss har jeg forbundet med jåleri. Det gjør jeg ikke lenger. For å finne vin til en rett er det viktig å kjenne til og skille ut aromaer. Vinens verden er veldig kompleks, og jeg føler i det minste at jeg har begynt å skrape litt i overflaten, sier Bystad, som planlegger vinkurs med islett av humor. Avtale om import av vin fra Italia har han også gjort.

Vinenes kompleksitet har sammenheng med blantannet geografi, geologi, klima, druesorter og produksjonsmåter. For å kunne bli bedre til å velge riktig vin til riktig mat, trengs først og fremst et godt sanseapparat. Det er heldigvis langt på veg en treningssak, der luktesansen bør tilgodeses med spesielt mye trening. Mye av det vi til vanlig opplever som smak, er faktisk lukt, forklarer Bystad. Og holder vi ikke luktesansen ved like, forfaller jo mulighetene til å nyte vin og mat også.


- DET VIKTIGSTE med mat og vin er å se på matens totale aromabilde av syre, sødme og andre smaker. Dette kan med hell kombineres med vin som gir liknende assosiasjoner, forklarer Bystad. Som hovedregel skal mat og vin være i likevekt. Andre ganger kan det være interessant å se etter kontraster. Husk også at maten ikke alltid behøver å være den styrende part i måltidet. Noen ganger kan man velge en vin, og så velge mat til vinen, foreslår Bystad.

Sammen med kona Eva har han valgt ut noen retter med tilhørende vinforslag.


VI STARTER MED en spennende forrett. Mangosalat med ovnsbakt laks framstår som temmelig søt og tropisk i smaken. Syre i retten er til stede, godt balansert, men ikke mye.

- Det kunne vært nærliggende å tenke seg en australsk hvitvin av Chardonnay-druen, men kombinasjonen kan faktisk bli litt for hektisk og selvforsterkende, diskuterer vinkelneren med seg selv, og ender opp med andre forslag. Han vil gå bort fra total likevekt og heller innføre friskhet i vinen. Mulighetene er mange; den spanske hvitvinen Pazo de Villarei (120 kroner) er en av dem. Vinen er frisk og tørr, men har nok syre og kraft til å takle den søtlige retten.
En Gewurztraminer fra Alsace vil også fungere, og fra samme område finnes også Alsace Gentil Hugel 2007 til kroner 119,50. Den er ikke så intens som Gewurztramineren, som er roseduftende kraftig. Det var Gentil Hugel vi prøvde, og den fungerte utmerket.


HOVEDRETTEN er en hvitløk- og rødvinsbraissert lammeskank med rotgrønnsaker og rødvinsaus. Sammenliknet med en hel lammesteik, er den langtidskokte skanken ikke så mye preget av fettsmak. Sødmen i tilbehøret (rotgrønnsaker) gjør at mye garvestoffer i vinen ikke vil fungere bra. Bystad ønsker seg til Nord-Italia, til distriktet Piemonte og til den aromatiske Barbera-druen. Barbera d'asti til 99 kroner er en mulighet. Grimaldi Barvera d'alba er bare litt dyrere, men er mer kompleks.

Valpolicella kunne også gått an, for eksempel en Villa Borghetti. Vinforslagene til lammeskanken er nokså balanserte valg, understreker Bystad. Det er ingen grunn til at vinen skal overdøve maten. I dette tilfelle leter vi etter en vin som balanserer, eller som underordner seg maten litt.


DESSERTEN er en lun bærsuppe med kanel og portvinsis. Smaken av sødme er dominant. Samtidig er bærsuppa rik på aromaer fra bjørnebær, tyttebær, solbær og rips. - Disse aromaene finnes også i mange rødviner, sier Bystad.. Valget falt på en søtlig rødvin.Recioto della Valpolicella er en slik vin, en såkalt Passitovin gjæret på tørkede druer med et smaksbilde som er nesten likt maten. Vinen serveres avkjølt. Her snakker vi virkelig om likevekt.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat