buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
16. okt
Jambalaya.
 
Mat verden rundt
Denne uka har vi valgt matretter fra «hele verden», mat du vanligvis ikke serverer til daglig.

Publisert: 23.sep.2011 04:12
Oppdatert: -

Men hvorfor ikke prøve seg på noe utenom det vanlige? Noen av rettene vi har samlet er enkle og rett fra, men andre krever litt mer innsats og kanskje krydder og andre ingredienser du ikke finner i alle butikker. Heldige ar da de av oss som har en eller flere innvandrerbutikker i nærheten.

Callaloo Cookup
Her følger et knippe matretter hele verden. Her er det bare å sette i gang og håpe det smaker like godt som det høres.
(4 porsjoner)
Denne spennende gryteretten med svinekjøtt og storfekjøtt kokt i kokosmelk hører egentlig hjemme i Guyana i det nordøstre Sør-Amerika med kyst mot Atlanterhavet.
1 fersk svine-knoke
500 g flatbiff av storfe
1 ss olje
1 l vann
1 løk
1 båt hvitløk
1 laurbærblad
1 liten grønn chili
5 dl (1 boks) kokosmelk
1 ½ ts salt
½ ts kvernet sort pepper
2 dl langkornet middagsris
1 rød chili

Slik gjør du
1. Legg svineknoken i en kjele og fyll på med vann. Kok opp, skru ned varmen og la det trekke i ca. 1 time. Ta opp knoken og renskjær kjøttet, del det i terninger.
2. Brun flatbiffen i en gryte med litt olje. Hell over vann og kok opp. La kjøttet trekke like under kokepunktet i en time. Ta kjøttet opp og del det i terninger. Kok så terningene fra svineknoken og flatbiffen videre i kraften til det er mørt, og til det er ca. en halv liter kraft igjen i gryten.
3. Finhakk løk, hvitløk og chili. Ha det over i gryten sammen med kokosmelk og laurbærblad. Tilsett salt og pepper og la det trekke i 10 minutter.
4. Tilsett ris. Legg på lokk og la det trekke til risen er gjennomkokt. Spe eventuelt med vann hvis du synes det blir for tykk konsistens på gryteretten. Smak til med salt og pepper.
Dryss over finhakket rød chili, uten frø, rett før servering. (mat.no)

Arabisk gryte
(6 porsjoner)
En smaksrik og eksotisk gryterett som skal stekes i ovn.
1 ½ kg grytekjøtt av lam med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummenfrø
1 ts malt kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts malt kanel
1 ts salt
6 båter hvitløkbåter (finhakkes)
2 ss maisstivelse (maisenna)
1 ts sukker
5 dl yoghurt naturell
2 ts tomatpuré

Slik gjør du
1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 200 grader i ca. 1 1/2 time.
Server med ris og f.eks. oppskårne rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Lam Tikka
(6 porsjoner)
Denne retten kommer fra India. Den har en kremet saus med tomat, yoghurt og koriander. Yoghurten kan erstattes med crème fraîche eller rømme om du ønsker en mer dempet smak.
800 g beinfritt lammekjøtt fra lår
4 ss olje/margarin til steking
2 grønne paprikaer
2 små løker
2 glass Tikka Masala-saus
8 ss yoghurt naturell

Slik gjør du
1. Renskjær kjøttet og del det i strimler. Skjær løken i båter og paprikaen i biter.
2. Stek kjøttet i olje/margarin i 3-4 minutter. Tilsett løk og paprika og stek videre i 3-4 minutter.
3. Tilsett Tikka Masala og yoghurt, skru ned varmen og la alt småputre i fem-ti minutter.
Serveres med basmatiris.

Jambalaya
(4 porsjoner)
Dette er tradisjonell Cajun-mat som inneholder mange smaker. Her har vi brukt ølpølse for å gi ekstra god smak, men her kan man variere selv etter egen smak.
300 g hvitløkpølse 200 g ølpølse
2 dl langkornet middagsris
1 rød paprika
1 løk
1 boks hermetiske tomater
1 ts buljongpulver
4 dl vann
2 båter hvitløk
1 ss olje
1 ts tørket timian
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts malt chilipepper

Slik gjør du
1. Kok risen etter anvisning på pakken. Skjœr pølser og paprika i strimler, hakk løk og hvitløk og del tomatene i mindre biter.
2. Brun pølser, løk og hvitløk på svak varme til løken er gyllen og myk. Ha i tomater (kraften fra boksen skal vœre med), paprika og krydder.
3. Kok opp og bland i den varme risen. Smak til med salt, krydder og eventuelt fransk tomatdressing.
Grønne og svarte oliven pynter pent og smaker godt - brød og smør til.

Nicu jaga
(4 porsjoner)
Dette er en tradisjonell middag i Japan og minner om norsk lapskaus.
600 g tynne skiver mørbrad av storfe eller flatbiff
2 ts olje
500 g poteter i terninger
1 løk i terninger
2 gulrøtter i tynne skiver
6 dl vann
3 ½ ss sukker
5 ss sake eller hvitvin
5 ss soyasaus
1 dl grønne erter eller sukkererter

Slik gjør du
1. Varm oljen i en jerngryte, og brun kjøttet til det får en gyllen fin farge. Tilsett poteter, løk og gulrot. La dette surre i ca. 2 minutter. Ha i vann og la det koke under lokk til poteter og gulrøtter er gjennomkokte, 10-15 minutter.
2. Tilsett sukker og vinen. La det koke videre ca. 5 minutter. Ha i soyasausen, senk varmen og la det småkoke ca. 20 minutter uten lokk til kraften er nesten helt kokt inn.
3. Tilsett erter eller sukkererter de 2-3 siste minuttene av koketiden.
Server med ris eller nudler. Og litt ekstra soyasaus er et naturlig tilbehør i det asiatiske kjøkken.

Corraasa be Dama
(4 porsjoner)
Det sudanske kjøkken er et ganske enkelt kjøkken, med liten bruk av krydder. Ofte er smakstilsetningene begrenset til salt, pepper og sitronjuice. Denne gryteretten har både kanel og kardemomme i seg. En spennende afrikansk gryte.
250 g biffkjøtt i terninger
6 løker
3 tomater
4 dl vann
1 grønn paprika
1 ss tomatpuré
1 ts salt 1 ts malt kardemomme
1 ts malt kanel
3 båter hvitløk

Slik gjør du
1. Finhakk løken og surr den i litt olje i en kjele til løken er myk. Tilsett to dl vann og legg over et lokk. La kjelen stå på middels varme, og la det småkoke i ca. ti minutter til vannet er nesten fordampet.
2. Hakk tomatene og tilsett dem i løkblandingen.
3. Kutt paprika i små biter, og tilsett paprika og kjøtt sammen med salt, kardemomme og kanel.
4. Tilsett tomatpuré og resten av vannet. Finhakk hvitløken og bland den i. Rør rundt. La kjelen stå og småkoke under lokk i ti minutter.
Server gjerne med godt brød eller ris.

Doro Wat
(4 porsjoner)
Dette er en typisk etiopisk rett som krydres med den sterke peppersausen berbere.
1 kylling (800 g)
1 ts salt
3 løker
2 ss smør
2 ss tomatpuré
2-3 ts berbere (se under)
ca. 3 ½ dl vann eller halvparten vann og tørr hvitvin
1 ss hvetemel
4 hardkokte egg

Slik gjør du
1. Del kyllingen i 8 biter. Legg bitene i en skål og krydre med salt.
2. Skrell og hakk løk. Smelt smør i en gryte og stek løken i 10 minutter til den er myk. Rør inn tomatpuré og berbere og spe med vann/vin.
3. Legg i kyllingstykkene og la gryten koke under lokk i 30-40 minutter.
4. Tykne sausen med hvetemel rørt ut i litt vann. Kok ytterligere 5 minutter.
5. Kok egg i 10 minutter og avkjøl. Skrell eggene og legg dem i gryten.
Server den etiopiske retten med brød og/eller ris.

Gaeng keo wan
(4 porsjoner)
Thailandsk matkultur er kjent for de mangfoldige, gjerne sterke smakene. Denne gryteretten er intet unntak. Len deg tilbake, lukk øynene og kjenn på smakene. Du vil få en varm følelse med hilsen fra Thailand.
600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss soyaolje
4 ss grønn karripasta
8 dl kokosmelk
2 dl vann
200 g hermetiske bambusskudd
2 galangarøtter skåret i tynne skiver
2 auberginer
6 ss fiskesaus (asiatisk)
4 ss sukker
10 kaffirlimeblader rives i små biter
2 store røde chilier skåret i lange strimler
6 ss thaibasilikum

Slik gjør du
1. Fres karripasta raskt i olje og tilsett kokosmelk i flere omganger. Den skal kokes ned til en tjukk og fyldig grønn saus. Dette tar ca. 10 minutter.
2. Tilsett kjøtt og vann og la det småkoke i 5 minutter før du har i bambus, galangal og aubergine. La det koke videre i 5 minutter til.
4. Tilsett fiskesaus og sukker og la koke ytterligere 5 minutter.
5. Trekk pannen til siden og ha i chili, kaffirlimeblader og basilikum.
Server med ris eller nudler.

Cairo Stew
(4 porsjoner)
En tradisjonell gryterett fra Bolivia hvor alle ingrediensene koker med kjøttet og sammen gir en fabelaktig god smak.
800 g grytekjøtt av lam uten bein
1 ½ l vann
2 små gulrøtter
6 små poteter
1 liten løk
2 hermetisk maiskolber
2 dl grønne erter
2 dl hermetiske hvite bønner
1 ts tørket oregano
1 ts tørket bladpersille
1 ½ ts salt
1 ts kvernet, sort pepper
Eventuelt.
1 ss maisstivelse (maisenna)
½ dl kaldt vann

Slik gjør du
1. Del lammekjøttet i store terninger, legg det i en kjele hell over vann. Kok opp og senk så varmen. La kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 1 time. Skum av undervegs.
2. Skrell gulrøtter og poteter, del gulrøttene i terninger og potetene i båter. Ha grønnsakene i gryta sammen med kjøttet og la det trekke videre til grønnsakene er møre.
3. Hakk løken og del maiskolbene i 8 biter. Tilsett i gryten sammen med erter, bønner, oregano og persille. La det trekke i ca. 10 minutter til alt er gjennomvarmt.
4. Smak til med salt og pepper og jevnt ev. med maisenna utrørt i kaldt vann. Dryss ev. over finhakket frisk persille før servering.
Tips:
Istedenfor maiskolber kan du også bruke minimais, frisk eller hermetisk.

Meksikansk safrankylling
(6 porsjoner)
En fargerik og smaksrik kyllinggryte fra det meksikanske kjøkken.
1 kyllinger (ca. 1.000 gram hver)
6 løker
ca. 4 båter hvitløk
6 ss olje
6 ss hvetemel
6 dl hønsebuljong (utblandet)
4 dl tørr hvitvin
2 laurbærblader
ca. 2 ts salt
2 dl mandler
4 hardkokt eggeplommer
0.2 g safran, ev. litt gurkemeie

Slik gjør du
1. Del kyllingen i åtte biter. Finhakk løk og press hvitløk.
2. Fres all løken i litt olje i en gryte til løken blir blank. Dryss over hvetemel og rør om. Spe med buljong og hvitvin. Tilsett laurbærblad og salt.
3. Legg kyllingbitene i gryten og la det hele småkoke under lokk ca. 1/2 time.
4. Mal mandlene og rør inn hardkokte eggeplommer og safran. Bland dette i kyllinggryten.
5. Kok videre i ca. 5 minutter. Legg kyllingen på et serveringsfat og hell sausen over. Pynt med limebåter og noen blader koriander.

Salsa
6 tomater
6 rød chilier (hvis du tørr)
1/2 løk
2 båter hvitløk
ca. 2 ss frisk koriander
Saften av2 lime, eventuelt sitronsaftsmak til med salt
2 lime i båter til pynt
4 ss hakket frisk koriander til pynt
Slik gjør du
1. Snitt et kryss i topp og bunn på tomatene og ha dem i kokende vann i ca. 10 sekunder.
2. Ta dem opp og fjern skinn og stilk. Fjern frøranden på chilipepperen.
3. Ha alle ingrediensene i en matprosessor og mos til passe konsistens. Smak til med salt.
Server med meksikanske chips, guacamole og salsa.

Trinidad Pelau
(4 porsjoner)
Maten i Trinidad & Tobago er sterkt krydret og serveres ofte med ris eller bønner som tilbehør. Matkulturen er sterkt preget av den flerkulturelle befolkningen, en blanding av indisk og afrikansk mat.
450 g bog av storfe uten ben (grytekjøtt) i små biter
3 ss brunt sukker
3 ½ dl vann
3 ½ dl ukokt naturris
2 ½ dl kokosmelk
2 ½ dl hakkede gulrøtter
2 ½ dl dypfryste erter
3 ss hakket bladpersille

Slik gjør du
1. Smelt sukkeret i en stor kjele på medium varme til sukkeret begynner å karamellisere seg.
2. Rør inn kjøttet og stek det til alt har blitt brunt.
3. Hell i vann, ris, kokosmelk, gulrøttene og la det koke opp.
4. Legg på lokk og la det småkoke til risen er ferdig, ca. 25 minutter. Ha i ertene når det er ca. 5 minutter igjen av koketiden. Strø over hakket persille til slutt.
(Oppskrifter: matprat.no)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat