buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
SUPPE SERVERT: Her er ertesuppa servert. Dette er nydelig tradisjonsmat.
 
Matvalg med politisk bevissthet
Vi fikk lov til å invitere oss selv hjem til fylkesrådsleder Siv Tørudbakkens kjøkken. Der fikk vi både matkulturpolitiske impulser og god mat.

Publisert: 27.mar.2009 05:58
Oppdatert: -
- Vi bor jo midt i Norges spiskammer. Her hos oss er det derfor gode grunner til å være opptatt av mat både kulturelt og politisk, sier Siv Tørudbakken. Vi har en rik mathistorie full av gode tradisjoner, og vi kan utvikle matkulturen videre basert på stedegne råvarer av høy kvalitet. Jeg synes mulighetene i denne sammenhengen bør utnyttes bedre, sier hun. Og legger til at "maten og måltidets hus" (arbeidstittel) på Åker et prosjekt vi håper på å få realisert.

PULTOST er relativt upolitisk mat, og den har en avledning i form av kokost. Det finnes flere varianter av kokosten, men den enkleste er å koke opp en god pultost sammen med litt fløte. Vellykket resultat blir et mykt, glatt og smørbar produkt med tydelig, men litt avdempet pultostsmak. Det kan muligens være til enkeltes fordel.

Siv har funnet sin kokostoppskrift fra boken Tradisjonsmat fra Hedmarken (Karin Vatn og Ella Skjeseth). Boken er utgitt av Tun forlag i samarbeid med Hedmark Bondelag. Oppskriften på ertesuppe kommer også fra denne boka.


- JEG FORETREKKER pultost fra Lillehammer, sier Siv. Den er blant de mest modne på markedet.


Du trenger:
200 g pultost, helst ganske sterk
3 dl matfløte

Slik gjør du
Bland pultost og fløte. Kok opp under omrøring. La det koke 5-10 minutter. Rør av og til og avkjøl. Vellykket kokost skal være blank og sammenhengende. Kokost kan brukes som forrett som lefserulade, eller som pålegg på brødskiver.
Sivs kokost oppfylte kravene om både å være blank og sammenhengende.


VI KALLER DET ERTESUPPE. I Gudbrandsdalen går samme rett under navnet erterkål.

- Det er en rett jeg er godt kjent med, forteller Siv. Hjemme på Stavsjø hadde vi hvert år et par villagriser. De ga blant annet råvarer til hjemmeproduserte spekeskinker, som igjen ble ertesuppe når skinkene nesten var oppspist.
Til åtte porsjoner kan du forsøke med:

3-4 liter vann
600 g gule erter
1-2 lettsaltede svineknoker eller
avskjær av spekeskinke
1 stor løk
300 g kålrot
300 g gulrot
litt purre
noen mandelpoteter
1 ts timian

Oppskriften inneholder ikke pepper, men det synes Siv godt kan være med. Smak til etter behov.

Slik gjør du
Legg ertene i vann natta over. Brukes spekeskinke, må kjøttet vannes godt ut. Legg knoker, erter, løk og timian i en stor kjele. Hell på vann til det dekker. Kok opp, skum godt av. Småkok alt 2-3 timer, til kjøttet slipper beina. Ta opp kjøttet.

Kok suppa med grønnsakene delt i pene biter. Kok potetene hele i suppa. Skjær kjøttet i biter og bland det i suppa. Ferdig suppe skal være fyldig og ha konsistens midt mellom suppe og en gryterett.
Server flatbrød til suppa.


SIDEN SIV ALLTID HAR MOLTER i djupfryseren, blir det molter til dessert, men ikke moltekrem denne gang. Kremen er erstattet med vaniljekesam som er et velsmakende og atskillig magrere melkeprodukt en kremfløte. Vi synes å ane noen små, svarte prikker i kesamen. Er det ekte vanilje, mon tro?
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat