buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
SAMSPILL: Camilla Granlien (til venstre) og Kristin Sevaldsen.Foto: Cecilie Owren
 
Metter sinn og mage
Det blir Bjørnson, mat og musikk på Kulturstua i Ro i begynnelsen av september. En av utøverne er folke-musikeren Camilla Granlien fra Hamar.

Publisert: 11.aug.2010 04:12
Oppdatert: -

Bjørnstjerne Bjørnsons glede over den gode samtalen med gode venner og et godt måltid, hans tekster og nyskreven musikk danner grunnlaget for en opplevelse som etter planen skal mette både mage og sinn.
Folkemusikeren Camilla Granlien og saxofonisten Kristin Sevaldsen Bjørnsons tekster i ny musisk drakt. Mens kulturvertene Lina Dybdal og Tor Jacobsen i Kulturstua Ro serverer et måltid inspirert av dette og av mattradisjonene på Aulestad i Bjørnsons tid.
Sansespel med Bjørnson heter arrangementet, og première er 3. september. Forestillingen spilles også flere ganger senere i høst.
BAKGRUNNEN FOR FORESTILLINGEN er Kristin Sevaldsens nære familiehistorie. Oldemor Ingeborg Bøshaugen var den siste kokka på Aulestad og hennes datter, Kristins bestemor Lissi arbeidet som pike for Karoline. Mor og datter var i tjeneste på Aulestad fram til Carolines død i 1934. Bestemor Lissi var av og til med Karoline på reiser, og kunne blant annet fortelle om besøk hos skuespillerparet Tankred og Lillebil Ibsen.
Lissi drev senere pensjonat, i tillegg til at hun var omreisende kokke i Gausdal når folk skulle ha større selskaper. I hennes kokekunst lå kunnskapen hun hadde arvet fra sin mor, med oppskrifter som hadde vært brukt på Aulestad. Kristin husker at semulepudding var noe av det beste hun visste som barn, og bestemor kunne fortelle at på Aulestad hadde de løveformer som puddingen ble «støpt i». Da het det Løvepudding.
Tidligere konservator Jacob Ågotnes skrev flere bøker, og blant dem ei bok med hovedfokus på Bjørnstjerne Bjørnsons favorittretter i tillegg til anekdoter om hans liv og leven og tekster. Bestemor Lissi var en viktig kilde under arbeidet med boka, og var også med under framstillingen av noen av rettene for fotografering med fotografen Morten Brun. Boka ble utgitt i 1995 med tittelen Til Bords med Bjørnson, og samme tittel har gitt inspirasjon til en ny forestilling som gir Bjørnsons tekster nye melodier og fletter det hele inn i en forening av musikk, tekst og mat inspirert av Bjørnsons favorittretter.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat