buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
15. okt
IKKE GODT NOK UTNYTTET: : Til tross for at mjøsfiskens tilstand ikke er preget av så stor elendighet som mange synes å tro, blir innsjøens sjenerøse spiskammer ikke godt nok utnyttet. Råvarer fra Mjøsa kan dessverre ikke selges som kvalitetsvarer. Dette
 
Mjøsfisken bedre enn sitt rykte!
Sesongen for ferskvannsfiske er snart i gang. Men kommer vi til å spise fangstene - for eksempel fra Mjøsa?

Publisert: 30.apr.2009 05:00
Oppdatert: -
Som en følge av langvarig forurensning av ulik art, har fisken i Mjøsa fått dårlig rykte som mat. På mange måter er det ufortjent. Det er forekomsten av miljøgifter i fisk som skaper uro på sikt, til tross for den nylige, akutte kloakklekkasjen.

Den sist oppdagete gruppen av miljøgifter kjent under betegnelsen bromerte flammehemmere, fikk spesielt stor oppmerksomhet. Denne typen miljøgift ble oppdaget i Mjøsa i 2001. Da kunne ulike media melde at ørreten i Mjøsa hadde verdens høyeste rapporterte innhold av bestemt gruppe bromerte flammehemmere i laksefisk. Nå kan også laksen i Lake Michigan, USA, framvise lignende nivåer. Det er en dårlig trøst, men uansett er det et stykke igjen til at «Mjøsa er verdens giftigste sjø», slik det ble formulert i enkelte nasjonale media.


I DAG SYNES DET å råde resignasjon over mjøsfiskens antatte elendighet. Informasjonen rundt disse problemene har vært stor og til dels vanskelig tilgjengelig. Inntrykket er at mange sitter igjen med en frykt som ikke bare er rasjonelt begrunnet, rundt bruken av mjøsfisk som mat. Det er derfor grunn til å klargjøre de faktiske forhold, og til å presisere hovedtrekkene i de råd som gjelder fra faglig hold.

* Det er ikke farlig å bade, dusje eller lage mat med offentlig drikkevann fra Mjøsa.
* Du må du eventuelt spise to middager av mjøsørret hver dag over lengre tid før bromerte flammehemmere representerer noen helserisiko.
*Det gjelder kostholdsråd for inntak av fisk fra Mjøsa, men det er ikke Mjøsa alene om blant norske innsjøer. De landsdekkende rådene som gjelder er i korthet at harr, sik, lågåsild (rogn inkludert), samt karpefiskene vederbuk, mort og brasme kan spises trygt, og uten begrensninger. Av de nevnte artene skal det nevnes at lågåsild har den desidert sterkeste tradisjonen som matfisk fra Mjøsa gjennom tidene. Karpefisk i Norge har lav anseelse som mat, og siken i Mjøsa er dessverre sterkt parasittert av gjeddemark. Den er ufarlig for mennesker, men veldig udelikat.
*Gravide og ammende bør ikke spise gjedde eller abbor over 25 cm, ørret over en kilo eller røye over en kilo. (Det er ikke røye i Mjøsa.)
*Andre personer bør ikke spise disse fiskelagene oftere enn en gang per måned.
*For Mjøsa gjelder et eget kostholdsråd som går ut på at barn, og kvinner i fruktbar alder frarådes å spise ørret over seks kilo mer enn fire ganger i året. Årsaken er høyt innhold av PCB i storørreten.
*Konsum av lakelever fra Furnesfjorden og Mjøsas hovedbasseng frarådes fordi lakelever fra disse områdene har spesielt høyt innhold av PCB og dioksiner.


DET ER ALTSÅ IKKE de bromerte flammehemmerne, men kvikksølv (med unntak av lakelever og meget stor mjøsørret) som styrer kostholdsrådene for ferskvannsfisken i Mjøsa. Dette betyr ikke at flammehemmerne er en betydningsløs miljøgift, men at kostholdsrådene som ivaretar hensyn til kvikksølvfare, også «fanger opp» flammehemmerne. Som nevnt må du spise mjøsørret i «store doser» hver dag over lengre tid, før flammehemmere i ørretkjøtt blir helsefarlig.

Til tross for at mjøsfiskens tilstand ikke er preget av så stor elendighet som mange synes å tro, blir innsjøens sjenerøse spiskammer ikke godt nok utnyttet. Velrenommerte forhandlere av fisk i vårt område omsetter ikke lenger mjøsfisk, med unntak av litt lågåsild. Råvarer fra Mjøsa kan dessverre ikke selges som kvalitetsvarer. Dette er tragisk, så vel for forretningsdrivende som for kunder og leverandører. For Mjøsa har faktisk et formidabelt, og dårlig utnyttet potensial som produsent av fisk til menneskemat.
Når det gjelder mulig avkastning av fisk fra Mjøsa, kan denne anslås til 300-400 tonn per år. I forhold til denne store mengden, fiskes det bare en liten del i dag. Lågåsild og mjøsørret betyr mest, men ingen av de to fiskeartene har for tiden høy status som mat. Med andre ord er det et stort gap mellom den mengde fisk Mjøsa faktisk produserer, og det som brukes til menneskemat.


SITUASJONEN med Mjøsa og fisken i dag, viser at miljøgifter ikke må komme på avveie. Det gjelder selvfølgelig enten disse miljøskadelige giftstoffene produseres lokalt, regionalt, nasjonalt eller internasjonalt.

NIVAs fagekspertise ved pensjonert forsker Gösta Kjellberg og Mattilsynet ved Trine Lise Lysberg har vært benyttet til å kvalitetssikre den faktamessige delen av denne reportasjen. Kjellberg kan fortelle at en opprydning som først og fremst innebærer stans i tilførslene av miljøgifter, slik at disse ikke oppkonsentreres i næringskjedene i innsjøen, vil få gode effekter.
Hvor raskt og hvor lang tid det vil ta før Mjøsa igjen kan friskmeldes og vi kan nyte hele Mjøsas spiskammer uten noen restriksjoner og engstelse, kan ingen si med sikkerhet.
PS: HA gjør oppmerksom på at faktaopplysningene i denne saken ikke omhandler den nylige kloakklekkasjen. Den er og vil bli mer omtalt i andre sammenhenger i HA.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat