buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Nå er det tid for suppe
Suppetid: Mett av det meste etter jul? Da er det tid for å gå ut og spise suppe til lunsj.

Publisert: 04.jan.2013 04:13
Oppdatert: -

På Larsen i Hamar har de kjempegod suppe fra Møystad gård; den smakskraftige gresskarsuppa er et måltid helt alene. På tante Gerda har de god hjemmelaget Gerda-suppe, og på Gravdahl Café er kylling- og karrisuppe en sikker vintersuksess.
Skal en rangere dem, må det bli nummer én på Larsen, to på Gerda og tre på Gravdahl. Men de er bra alle tre. Og Gravdahl får ekstrapoeng for servicen, for der slipper en å helle opp selv.
Og det er flere steder i Hamar som har suppe til lunsj akkurat nå. For akkurat vinterstid og med blankis på fortauene og snø i sjela, er det midt i blinken. Dette er suppetida.
Og så kan vi sitte og glåme ut i været og kope litt og tenke på at restauranthistorien egentlig startet i Paris med steder som serverte suppe. Men da var det kraftsuppe for helsens skyld det dreide seg om.
«Helsehus» var en av de første betegnelsene som ble brukt om det vi kaller restauranter. Det tenker vi ikke så ofte på, når vi overmette både av mat og smaker velter ut av restaurantene utpå kvelden.
Det var i Paris i 1760-årene de begynte å dukke opp. Folk trengte rett og slett næringsrik mat for å restaurere, det vil si gjenopprette helsen sin. Derfor begynte de å gå til «les restaurateaurs». Og en «restaurant» - det var rett og slett navnet på kraftsuppen som restauratøren serverte.
Det var høyst solide saker det dreide seg om. Suppen som de første restauratørene i Paris serverte, var i utgangspunktet en ren kjøttkraft. Det var den gangen folk gikk på kafé for å drikke kaffe og til restauratøren for å drikke oppbyggende kraft.
De første restaurantene i Paris var da heller ikke beregnet på folk som skulle gå ut og spise godt en kveld. Tvert imot, rikfolket spiste hjemme, omgitt av tjenerne sine, mens de som ikke ellers hadde tilgang til et varmt og nærende kveldsmåltid, gjerne tilberedt av tjenestefolk, gikk på restaurant. Og disse stakkars kjøkkenløse menneskene gikk ikke ut for å spise, men for å drikke en tallerken «restaurant».
Det gjør vi egentlig ikke lenger. Men det er fortsatt utrolig godt med god suppe. Og spesielt akkurat i januar, da vi etter julefråtsingen er lei det meste annet. Men vi tar en smørklatt på brødbiten likevel, siden det er nesten litt jul ennå.

 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat