buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
PAVLOVA: Festkaken framfor noen. Så enkelt, så flott og så godt!
 
Norge i rødt, hvitt og blått!
17. mai er en travel dag for barnefamilier og korpsmusikanter. La serveringen være en 17. mai buffé - da kan det meste være klart på forhånd.

Publisert: 15.mai.2009 05:11
Oppdatert: -
Dagen er travel, fra tidlig om morgen til sent på kveld. Barnetog og leker på skole og grendehus. Så vil vi så gjerne være sammen litt hjemme også, gjerne med mange andre. Da skal det være servering som ikke krever at vertskapet ikke kan være med i toget. Nei, det meste må være gjort i stand på forhånd. Plukk ut enkelte ting som er foreslått her og fyll på med dine egne favoritter, eller lag større porsjoner av færre retter, alt etter hvor mange du inviterer.

Ha en hyggelig 17. mai!

Bowle
Velg en bowle som passer ditt selskap. Skal barna drikke den droppes hvitvin. Fyll heller på med litt mer boblende mineralvann, det er friskt og godt. Ha i isbiter, agurkskiver og biter av jordbær rett før servering.
1 l appelsinjuice
1 l ananasjuice
1 flasker hvitvin, med eller uten alkohol 1/2 l lime- eller sitronfarris
1/2 slangeagurk, i tynne skiver
ca. 100 g jordbær
isbiter
Ovnsristede asparges
Det er kun noen uker i mai vi har den norske aspargesen tilgjengelig. Det er skikkelig luksusmat, men hvorfor ikke la det være litt luksus akkurat denne dagen!
Til 8 - 10 personer
Ca. 1 kg grønn asparges
2 ss smør
1 ts salt
1 krm nykvernet pepper
Dressing 2 ss presset sitronsaft
1/2 dl olivenolje
1 krm nykvernet pepper
1 dl finrevet ekstra vellagret ost
2 ss pinjekjerner, ristet
Slik gjør du
Skjær av den nederste delen av aspargesen.

Legg den i en ildfast form og ha på smør, salt og pepper. Bland alt og «rist» det i ovnen.
Visp sammen sitronsaft, olivenolje, salt, pepper og revet ost. Hell dressingen over aspargesen, dryss over pinjekjerner og server raskt.
I stekeovnen: 250 grader i 10 - 15 minutter.

Squashpai med pesto
Kombinasjonen fetaost og pesto er veldig godt og paien blir fin å se på også med squashen oppå. Paibunnen kan du lage en dag eller to før servering, eller ennå tidligere. Den kan til og med fryses. Til 6 - 8 porsjoner

Paideig 125 g smør
3 dl hvetemel
Fyll 300 g fetaost
3 egg
2 dl melk
1/2 ts salt
1 krm pepper
4 ss pesto (ferdig)
1/2 squash, mellomstor
Garnering 10 sherrytomater
1 ss olje
1 ts balsamicoeddik
1 krm salt
1/2 krm pepper
noen blad frisk basilikum
Slik gjør du
Rund form med løs kant eller paiform, 26 cm i diameter. I stekeovnen: 225 grader, forstek av skallet ca. 10 minutter, hele paien 30 minutter.

Kjør smør og mel raskt i en food processor slik at det blir en deig. Trykk deigen ut i formen, og godt oppover kanten. La den stå kjølig ca. 30 minutter.
Forstek paiskallet. Hit kan du forberede før festen, resten går raskt samme dag som festen. Ha osten i paiskallet. Visp sammen egg, melk, salt og pepper, slå det i formen. Ha på pestoen og ha den utover så godt det lar seg gjøre. Høvle squashen med ostehøvel og legg dem over paien så bra det lar seg gjøre. Stek paien ca. 30 minutter.
Del tomatene i to, bland dem med hakket basilikum, olje og eddik, salt og pepper og legg dem på paien rett før servering.

Potetbåter med salt fyll
Enkelte har kanskje nypoteter, ellers er mandelpoteter og småpoteter utmerket å bruke. Det er godt med litt salt tilbehør, disse går det utmerket bra å forberede. De kan også serveres kalde.
Til 8 - 10 personer
20 vaskede og delte småpoteter, for eksempel mandelpoteter
2 ss smeltet smør
1 ts salt
1 krm nymalt pepper
2 dl crème fraîche
4 ss kapers
1/2 rødløk, finhakket
revet skall av 1/2 sitron
I stekeovnen: 250 i 12-15 minutter Sik gjør du
Legg de halve potetene i en langpanne. Pensle på smør, ha på salt og pepper og stek dem til de er møre.

Ta dem ut av ovnen og avkjøl dem. Ha på crème fraîche rett før servering og dryss over kapers, rødløk og sitronskall.

Roastbiff
Kjøp ferdig roastbiff eller lag selv. Den kan med fordel lages i forvegen og serveres kald.

Til 8 - 10 personer
Ca. 1 1/2 kg mørnet flatbiff eller mørbrad
3 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
smør til bruning

Slik gjør du
Gni kjøttet inn med salt og pepper. Brun det på alle sider i en varm panne. Ta det opp og stikk i et steketermometer inn til midten av kjøttet.

Legg kjøttet i en ildfast form og stek ved 125 grader.
Når steketermometeret viser 55 grader er kjøttet rødt, ved 60 grader er kjernen rosa.
Steketiden avhenger av tykkelsen på kjøttstykket. La roastbiffen ligge i 20 minutter og hvile før den skjæres opp, dersom den skal serveres varm. Skal den serveres kald kan du skjære den opp samme dag, eller dagen i forvegen og pakke den tett slik at ikke kjøttet blir tørt.

Sjokoladerull med iskrem
Pyntes like før servering.
3 egg
125 g (1 1/2 dl) sukker
60 g (3/4 dl) potetmel
30 g hasselnøtter, grovmalt
2 ss kakao
1 ts bakepulver
Fyll ca. 1 l vaniljeis
Daimkuler eller hakket sjokolade
Pynt 1 plate kokesjokolade
Daimkuler
Langpanne, 30x40 cm I stekeovnen: 240 grader i ca. 8 minutter Slik gjør du
Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt mel, bakepulver og kakao sammen og bland det sammen med de hakkede nøttene. Kle en langpanne med bakepapir. Smør eventuelt papiret og hell i røren. Stek midt i ovnen. Hvelv kaken på håndkle eller papir drysset med sukker. Trekk av bakepapiret. Avkjøl kaken under langpannen. Da sprekker ikke kaken når den rulles sammen. Rør iskremen myk og ha i hakkede sjokoladebiter eller Daimkuler. Smør isen over kaken og rull den sammen fra langsiden. Pakk den i folie og legg den i fryseren og la den stivne minst natten over.
Iskrem
Is hører 17. mai til. Barna får lov å spise så mye is de bare vil denne dagen! Spesielt morsomt er det å lage isen selv. La eventuelt barna være med å gjøre det, så kan de velge sin favoritt. (8 porsjoner)
6 eggeplommer
1 dl melis
6 dl kremfløte
Variasjoner på smakVaniljeis: 1 ss vaniljesukker
Rom og rosinis (en voksen variant):
1 - 2 ss rom, ½ - 1 dl rosiner, ½ dl hakkede nøtter.
Sjokoladekremis:
1 plate sjokolade, hakket eller 3 - 4 ss sjokoladesaus
Krokanis: Daimsjokolade, hakket, 1 dl krokan og 1 ss karamellsaus.
Mokkais: 1/2 dl sterk kaffe, 1 ss melis.
Frukt/bæris: 1 dl syltetøy eller ca. 100 g bær, friske eller frosne Likør (for de voksne): 2 ss sitruslikør, 3 - 4 ss grovhakkede mandler Slik gjør du
Visp eggeplommer og melis til eggedosis. Visp fløten til krem. Velg en av smakssetterne og bland dem i eggedosisen. Hell blandingen i en bolle og dypfrys iskremen. Beregn minst 5 - 6 timer i djupfryser. Ta isen ut fra fryseren ca. 15 minutter før den skal brukes. Hvelv eventuelt iskremen på fat og pynt, eller server iskuler i porsjonsglass, krumkaker eller iskjeks.
Rød, hvit og blå Pavlova
Festkaken framfor noen. Så enkelt, så flott og så godt! Marengsbunnen kan du gjøre ferdig lang tid i forvegen og oppbevares tørt. Rett før servering legger du på kremen og pynter med røde og blå bær. Kremen kan varieres, enten bare vispet krem, gjerne smakt til med litt sitronskall og saft, eller en blanding av vispet krem og ferdig vanilje- eller romkrem. Til ca. 10 personer
6 eggehviter
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maisenna
1 ts vaniljesukker
Fyll 3 dl kremfløte
1 ss sukker
3 dl ferdig vaniljekrem
3 ss sitronsaft
300 g bær, jordbær eller bringebær og blåbær
litt høvlet hvit sjokolade
I stekeovnen Forvarmes til 250 grader, senkes til 100 grader i 1 time og 20 minutter
Slik gjør du
Tegn opp en sirkel på 26 cm i diameter på et bakepapir som er på en stekeplate.
Visp eggehvitene til hardt skum i en helt ren bolle. Ha i eddiken mens du visper.
Bland sukker, maisenna og vaniljesukker og tilsett det litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig har du den på bakepapiret og form den til en rund bunn innenfor ringen. Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader. Stek bunnen. Marengsen er sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles på en rist.
Ta papiret forsiktig av. Slik kan marengsbunnen oppbevares i lang tid bare det er tørt.
Rett før servering vispes fløten og blandes med for eksempel ferdig vaniljekrem. Smak til med litt sitron hvis ønskelig. Ha på rikelig med bær slik at det blir skikkelig 17. mai-stemning. Dryss over litt høvlet hvit sjokolade.
Terta kan med fordel serveres med annen frukt og bær, som kiwi, passionsfrukt, ferskenbiter, pære eller ananas, men da blir det ikke 17. mai! (mat.no)
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat