buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
Reinsdyrburger.
 
Norsk og eksotisk
Nordisk mat er «in» på restauranter verden over. Sentralt i det nordiske kjøkkenet står reinsdyrkjøttet.

Publisert: 05.nov.2010 04:12
Oppdatert: -

Reinsdyrkjøtt er forholdsvis mørkt på farge og har en utpreget viltsmak. Kjøttet lar seg lett kombinere med andre kraftige smaker, både når det gjelder tilbehør på tallerkenen og i glasset. Her får du noen tips om hva du kan servere:

Reinsdyrcarpaccio
(4 porsjoner)
400 g flatbiff av reinsdyr eller ytrefilet
Panert sopp
200 g assortert sopp (kantarell, steinsopp, sjampinjong og shitake)
3 ss hvetemel
2 egg
4 ss strøkavring
2 ss olivenolje til steking

80 g bjørnebær
40 g hasselnøtter

Slik gjør du
1. Renskjær kjøttet for eventuelle sener. Pakk det inn i plastfolie og legg i fryseren.
2. Ta opp den djupfryste filen og la den ligge i kjøleskapet i ca. 15 minutter. Skjær den i løvtynne skiver med en oppskjærmaskin, eller så tynt du kan med en skarp kniv. Legg skivene direkte på tallerkener. La skivene dekke hver tallerken.
3. Ha mel, sammenvispete egg og strøkavring i tre forskjellige boller. Del soppen i store biter.
4. Vend soppen først i mel, dypp dem så i egg og vend dem til slutt i strøkavring. Stek soppen i olivenolje på sterk varme til den blir sprø og gyllen i fargen. La soppen hvile litt.
5. Fordel til slutt bjørnebær og hasselnøtter over kjøttet før servering.

Kjøttsuppe med havregryn
(4 porsjoner)
Lag en god og mettende suppe med reinsdyrkjøtt. Lag gjerne suppen dagen før. Da tar den nemlig opp alle de gode smakene ytterligere. Alle liker suppe!
1 kg grytekjøtt av reinsdyr
1 ½ l vann
3 ts salt
100 g bacon, helt stykke eller i terninger
3 gulrøtter
200 g knollselleri (sellerirot)
200 g poteter
½ dl havregryn
½ ts pepper

Slik gjør du
1. Skjær grytekjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm. Kok opp vann, ha i salt og legg i kjøttet. La det småkoke (syde) sammen med baconterningene ca. 1 time eller til det mørt. Skum godt undervegs.
2. Skrell grønnsakene og potetene og skjær dem i terninger.
4. Tilsett grønnsaker og havregryn når kjøttet er mørt. Kok til grønnsakene er møre og suppen jevner seg litt. Smak til med salt og pepper.
Server gjerne denne suppen med flatbrød eller lefse til. Noen liker også å ha litt rømme til.

PS: Suppen skal ikke være tykk ved servering.

Reinsdyrburger
(4 porsjoner)
Dette er hamburgeren det oser senhøst av! Hvis du er ute etter oppskrift på den ultimate festburger så har du nå kommet til rett plass.
600 g reinsdyrskav (males til kjøttdeig)
1 ½ ts salt
1 ts pepper
2 ts tørket timian
1 ts tørket rosmarin
½ dl vann
2 ss margarin til steking

8 blad rød lollo salat
200 g kantarell
4 hamburgerbrød
4 ss seterrømme
4 ss multer
¼ ts malt hvit pepper
¼ ts salt

Slik gjør du
1. Mal reinsdyrskav gjennom kjøttkvernens fineste skive. Rør inn salt, pepper, timian og rosmarin, men ikke rør for lenge. Deigen skal ikke bli seig.
2. Del deigen i 4. Ha litt vann på en fjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.
3. Lag dressing ved å blande rømme, multer, salt og pepper.
4. Stek burgerne på sterk varme, ca. 3 minutter på hver side. Steketiden avhenger av tykkelsen, de skal være så vidt gjennomstekte.
5. Varm hamburgerbrød som anvist på pakken og fyll med salat, burger og stekte kantareller.

Finnbiff
(4 porsjoner)
Reinskav, eller Finnbiff - kan gå rett fra fryseren til panna. Finnbiff er et ekte naturprodukt med lange tradisjoner og er enkel å lage. Har du et beger rømme og litt krydder så kan du lage et festmåltid på rekordtid! Server gjerne kokte poteter til, men hjemmelaget potetmos gjør retten ekstra god.

500 g reinsdyrskav
150 g bacon
250 g frisk sjampinjong
2 ss smør til steking
2 dl vann
3 dl seterrømme
1 dl melk
3 skiver geitost
5 knuste einebær
½ ts tørket timian
1 ts salt
½ ts pepper

Slik gjør du
1. Brun finnbiff, bacon og sopp raskt på sterk varme.
2. Legg det over i gryten. Tilsett vann og la det koke opp, og så trekke i 10 minutter.
3. Tilsett rømme, melk, geitost, knuste einebær og timian og la det trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server med potetmos, rosenkål eller brokkoli og tyttebær.

Tørket reinsdyrkjøtt
(4 porsjoner)
Dette er den enkle måten å tørke reinsdyrkjøtt på. Det smaker himmelsk, vi lover! Passer perfekt både som turmat og som snacks. Kan vi anbefale en kald øl?

400 g flatbiff av reinsdyr
3 ts salt
1 ts malt hvit pepper
1 ts tørket timian

Slik gjør du
1. Skjær kjøttet i lange, tynne skiver. De skal være ca. 10 cm lange og ½ cm tykke.
2. Bland salt, pepper og timian og dryss over kjøttet på begge sider. Legg kjøttet på bakepapir i langpanna.
3. Stek på 50 °C i ca. 8 timer til kjøttet er tørt og «sprøtt». Ha ovnsdøra på gløtt.
Server tørket reinsdyrkjøtt som snacks. Gjerne med rømme som dipp og godt øl i glasset.
Tips
Sett eventuelt ei tresleiv i ovnsdøra for å få den til å stå passe mye på gløtt.

Reinsdyr surstek
(4 porsjoner)
Denne retten trenger noen dagers planlegging siden kjøttet skal ligge i sumelk i hele syv dager. Resultatet blir en smakfull middag som kan gi gjestene dine et søndagssalig blikk. Gammel, ekte og rotnorsk oppskrift.

1 kg reinsdyrstek
1 l kefir
1 løk
2 ss smør
6 dl melk eller vann
2 laurbærblad
1 ts hel pepper
2 ts crème fraîche orginal, 35 % eller seterrømme
2 ss hvetemel

Sennepskremet rosenkål
500 g rosenkål
2 ss smør
4 finhakkete sjalottløker
2 ss dijonsennep
2 dl matfløte

Slik gjør du
1. Legg kjøttet i en dobbel plastpose og hell surmelk over. La det ligge i kjøleskapet i ca. en uke. Snu kjøttet hver dag.
2. Skyll og tørk steken. Brun den i en jerngryte sammen med løk skåret i båter.
3. Strø på salt, hell over melk, legg i pepper og laurbærblad, og la den trekke over svak varme til steketermometeret viser 70° C. Ta kjøttet opp av sjyen og hold det varmt mens du lager sausen.
4. Bruk sjyen fra steken. Rør melet ut i rømme og visp jevningen inn i sjyen. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
5. Rens rosenkål og kok den i lettsaltet vann i ca. 10 minutter. Kok til de er «al dente» (ca. 4 minutter). Mens rosenkålen koker, steker du løken i panne med smør. Hell på fløte når løken er blank og myk. La dette koke i ca 10 minutter. Smak til med sennep, salt og pepper. Vend til slutt inn rosenkålen.
Server reinsdyrstek i skiver med sennepskremet rosenkål, kokte poteter og rørte tyttebær

Reinsdyrstek
(6 prosjoner)
Fordelen med stek er at den kan gjøres klar dagen i forveien, så du har bedre tid på festdagen.
2 kg reinsdyrstek
1 ½ ts salt
1 ½ ts pepper
2 gulrøtter
1 rødløk
500 g frisk sjampinjong
7 ½ dl vann

Slik gjør du
1. Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
2. Legg steken i en langpanne, tilsett vannet og sett panna inn i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse.
3. Skjær sjampinjong og gulrot i skiver og rødløk i båter. Fres dette i en stekepanne.
4. Når steketermometeret viser ca. 70°C har steken en rosa snittflate, ved ca. 76°C er den grå. La steken hvile mens du lager sausen.
5. Steken kan godt stekes dagen før og skjæres i skiver når den er kald. Pakk skivene i aluminiumsfolie og varm opp på 125 grader i ca. 20 minutter.
Server reinsdyrsteken med hasselbackpoteter. (Alle oppskrifter: mat.no)
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat