22. okt
 
Nyttårdesserten

Publisert: 27.des.2008 05:32
Oppdatert: -
HJEMMELAGET DESSERTIS MED KROKAN
KROKAN 150 g sukker
100 g mandler
Slik gjør du
Gjør klart et bakepapir i bunnen av en langpanne før du begynner.

Lag karamell av sukkeret ved å la det smelte forsiktig. Bruk en tresleiv til å klemme ut klumper. Karamellen er ferdig når den har fått en vakker gyllen farge og er blitt blank og ikke grumset. Følg godt med så det ikke blir brent.
Tilsett mandlene og rør rundt til de er dekket av karamell. Hell massen ut på bakepapiret og avkjøl helt.
Brekk krokanen i mindre biter og hakk den så grovt eller fint du vil ha den ved hjelp av hurtigmikser, eller med kniv.

Isparfait 3 ss sukker
1 vaniljestang, delt i to på langs
1 dl vann
3 eggeplommer
3 dl kremfløte
Slik gjør du
Kok sukkerlake av sukker, vaniljestang og vann. Visp eggeplommene godt sammen og fortsett å piske mens du sper inn den varme sukkerlaken i en tynn stråle. Fortsett å piske til du har en lys og luftig eggedosis. Pisk fløten til den danner myke topper og bland den inn i eggedosisen.

Bland inn krokan. Hell i egnete former og frys i minst fire timer, eller helst over natten.

Marinerte appelsiner
2 dl sukker
2 dl vann
1 kanelstang
2-3 stjerneanis
2 laurbærblader
1 tommelstor bit fersk ingefær
1 ts hele korianderfrø
1 vaniljestang (skyll av og bruk den
samme stangen som ble brukt til isparfaiten) 2-3 appelsiner
Slik gjør du
Kok sukkerlake av sukker og vann og tilsett alt krydderet. Avkjøl helt.
Skrell appelsinen med kniv, slik at du får av den tynne hvite hinnen. Skjær appelsinene i tynne skiver, eller skjær ut filetene, slik at de er helt skinnfrie. Hell den kalde krydderlaken over appelsinene og sett kaldt, gjerne over natten. Legg pent opp på tallerken og pynt med sitronmelisse. (Kilde: mat.no)

STORE PIKEKYSS 6 eggehviter

300 g sukker

Konditorfarge Slik gjør du1: Pisk eggehvitene stive. Fortsett å piske mens du tilsetter sukkeret litt etter litt til alt er brukt opp og massen er blank og seig. Vil du farge massen med konditorfarge, så vend fargen forsiktig inn ved hjelp av en slikkepott.
2: Fyll marengsen i en sprøytepose og sprøyt ut små eller store topper på bakepapir. Du kan også bruke en skje til å lage topper. Vil du pynte pikekyssene med for eksempel hakkete nøtter, så dryss dem over før du setter dem inn i ovnen.
3: Tørk pikekyssene midt i ovnen ved 100 grader i ca. 1-2 timer. Husk at store pikekyss trenger dobbelt så lang tørketid som små pikekyss! Tips:La eggehvitene bli romtempererte før du pisker dem, så blir de enda luftigere! Pass på at redskapene er helt rene! Kommer det fett i eggehvitene vil de ikke bli stive.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke