22. okt
Rotgrønnsaker: Er blitt trendy.
 
Ola og Kari vi ha rotgrønn mat

0
Publisert: 21.nov.2014 04:00
Oppdatert: 21.nov.2014 04:00

Rotgrønnsaker som beter, kålrot, gulrot, knollselleri, persillerot, pastinakk, jordskokk og pepperrot har blitt trendy over hele den vestlige verden og salget har økt kraftig i 2014. Målrettet innsats fra dagligvarekjedene og inspirasjon fra engasjerte kokker skal ha mye av æren for det. På de flotteste restauranter fristes gjester med rotgrønnsaker i både ny og gammel drakt. Så også i Norge. Ferske tall fra Landbruksdirektoratet viser at lagerbeholdningen av rotgrønnsaker har gått opp siden i fjor, og for noen av sortene er beholdningene den største på ti år. Persillerot har gått opp med hele 141 prosent og knollselleri med 30 prosent, mens gulrøtter øker med 3 prosent, som betyr rundt 1.500 tonn i volum.

- Vi har lange tradisjoner for å bruke rotgrønnsaker her i landet. De kan produseres over store deler av landet og har generelt god lagringsevne. De omsettes i alle grøntavdelinger, er billige, har et stort bruksområde og er deilige på smak og svært næringsrike. Og ikke minst så inneholder de naturlige fiber, vitaminer, mineraler, de gode karbohydratene, sporstoffer og antioksidanter, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Gulrota er i vinden som aldri før og trekker de andre rotgrønnsakene med seg. - Den er vår mest populære rotgrønnsak. Vi elsker gulrøtter og er faktisk verdensmestere i forbruk. Vi spiser hele 8 kilo hver og en av oss gjennom året. Og de andre rotgrønnsakene følger etter. Rotgrønnsaker brukes jo gjerne sammen i matlagingen, sier Britt Kåsin. (Kilde:OFG)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke