buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
OSTEFATET: Fra venstre Roquefort, Chevre, Brie de Meaux, Fjelldronning fra Avdem, Coulommiers og Morbier.
 
Ostefatet er servert
OSTESELSKAP: Ostefat er på moten igjen, og det er blitt mye gøyere siden forrige gang.

Publisert: 09.mar.2012 04:12
Oppdatert: -

For den slags går i bølger. Og siden sist er det blitt stadig flere gode franske importoster allment tilgjengelig, og det er det som gjør det spennende.
Så her er et forslag til et godt ostefat, med litt ekstra. For det greier seg lenge med tre eller fire oster. Er det mer, kan det i hvert fall trengs mange viner til.
For den tida er over da ost og rødvin var det eneste sanne og saliggjørende. Så kom ei tid da rødvin til ost nærmest var utelukket, til fordel for hvitvin og portvin. Og nå nærmer det seg en noe mer balansert fordeling av dråpene.
Den hvite franske geitosten Chevre er blitt en kjendis her til lands takket være lune chèvre-salater. Smaksmessig skiller den seg ut fra alle de andre på fatet, og den bør ikke være på den altfor modne siden, for ikke å overdøve alt. Hvit Sancerre er en naturlig ledsager.
Morbier er en framifrå ostefat-ost fra Jura, kjennetegnet av askelaget i midten av osten, som nå er mer dekorativt enn praktisk. Rund, harmonisk, smaksrik. Prøv en Chardonnay som vinvalg og få en overraskelse.
Fjelldronning fra Avdem Gardsysteri er en av de relativt få upasteuriserte ostene som er tilgjengelig her til lands. Det er en god kumelkost, som har godt av modning for å få utviklet smakselementene, men som klart forsvarer plassen på ostefatet. Til vin kan den gjerne gå med en lett klassisk Bordeaux.
Reblochon de Savoie er tilgjengelig i Hamar på Knutstad og Holen, og er et originalt innslag. Det er en upasteurisert kumelkost fra Savoie, harmonisk, velbalansert og fantastisk delikat. Rødvin fra Savoie er naturlig følge.
Brie de Meaux er den suverent beste av alle Brie-ostene. For Brie kan være så mangt, men er de fra Meaux, er en på den trygge siden. Den upasteuriserte fra Renard Gillard, med revehodet på, er bare super. Som vin er det nærliggende å ta fram en bra burgunder.
Coulommiers er en brie-type fra Ile-de-France, smaksrik med fin balanse mellom det syrlige og sødmefylte. En klar rødvinsost, gjerne burgunder eller en litt moden Bordeaux.
Blant blåmuggostene har vi endt på en Roquefort sur-soulzon fra Vernieres Freres, som er karakteristisk, fyldig og rund. Til vin er det søt hvitvin som gjelder, eller aller helst en søt sterkvin.
Så er spørsmålet hva som kan gjøres med pultosten. En god pultost kan være en utmerket avslutning på ostemåltidet, og den er som skapt for akevitt. Da er det nærmest fullbrakt.
Omtalt av Geir Vestad
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat