buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
TVINNER: Frode Merskau tvinner pølser.
 
På pølsekameratenes kjøkken
Til sommeren blir det grillfest med egenproduserte pølser.

Publisert: 17.apr.2009 08:06
Oppdatert: -
Det lyser matlyst og iver når fire kamerater i Elverum møtes for å produsere hjemmelaget pølse. Vi tviler forresten på at lageret holder helt til sommeren. Dertil ble resultatet altfor godt. Så pølsekameratene må nok møtes oftere.

- DET STARTET for alvor for tre år siden, da jeg investerte i pølsestapperen Lucy, forteller Gunnar Aakrann Eek. Han stiller eget kjøkken til disposisjon for anledningen. Lucy er for øvrig ikke noe tullenavn, men den italienske fabrikkantens navn på herligheten. Den er vel verdt prisen på cirka 2.500 kroner for alle som vil stappe pølsene sine selv. Med seg på laget fra starten av hadde Gunnar den noe erfarne Frode Meskau, hvis grunnleggende farsepølseproduksjonserfaring dog ikke var av det positive slaget. Men den slags skaper bare mer pågangsmot.
I tillegg til de nevnte med rutine dukker det opp to herrer til, med null bakgrunnskunnskap i faget. Frode Flathagen og Thomas Olsen benevnes derfor lærlinger. Læretida består i å kverne kjøttråvarene uten hørselsvern. Det burde de hatt, for den lille kverna skreik som et dyr under påkjenningene.

- VI SKAL LAGE en grov pølse som blant annet inneholder elgkjøtt, opplyser Gunnar, mens han holder oversikt over aktivitetene blant lærlinger og viderekomne. Pølseingrediensene til 10 kilo farse er:
2,5 kilo svinekjøtt (23 prosent fett)
2,0 kilo storfekjøtt (14 prosent fett) eller samme mengde elgkjøtt
1,3 kilo svin småflesk uten svor (70 prosent fett)
92 g salt
82 g nitrittsalt (kan erstattes med vanlig salt)
3,5 liter helmelk
500 g potetmel
18 g hvit malt pepper
18 g malt muskatnøtt
14 g malt ingefær
Dessuten trengs en del meter kroktarm. Det er tarm av storfe som blant annet brukes til medisterpølse og røkte kjøttpølser. Tarmene forbehandles ved at de ligger i lunkent vann en times tid. Deretter skylles de godt i vann. Lar du dem ligge natta over i kaldt vann, blir de ekstra sprø når pølsa tilberedes.
Slik gjør du
Kvern alle kjøttingrediensene. De skal være kalde, men ikke frosne. Tilsett salt og krydder, og bland alt god sammen. Det kan godt gjøres med en vanlig, men litt kraftig kjøkkenmaskin. Lager du så mye som ti kilo farse, må den bearbeides i mindre porsjoner, slik at maskinen klarer jobben. Tilsett kald melk litt om gangen mens maskinen kjøres. Legg merke til hvordan farsen opptar væsken. Tilsett potetmel og eventuelt resten av melka. Til slutt tilsettes kvernet småflesk. Farsen kjøres i maskinen til den får en temperatur på 15 grader. Da løser fettes seg godt opp i farsen.

DET ER KLART for stapping som foregår ved hjelp av vindunderlige Lucy. Ha farse i sylinderen, sett inn stemplet og press ut litt farse. Træ tarm på pølsehornet og skru farsen ut i tarmen. Fortsett til det ikke er igjen mer tarm, eller at Lucy må fylles. Knyt igjen tarmen med hyssing og fortsett med ny tarm når det trengs.
Slyng eller tvinn pølsene i ønsket lengde. På dette stadiet kan pølsene røykes, men det er ikke nødvendig. Gjør klart kokevann. Ha i pølsene og la dem trekke ved 78 grader i 25 minutter. Ta dem opp og avkjøl raskt i rennende kaldt vann. Pølsene er klare til nytelse eller konservering.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat