buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
108 BITER: En ferdigstekt Peking and blir skjært opp i nøyaktig 108 biter i løpet av knappe to minutter.
 
Peking-and spises som aldri før
Kokk Liu Yiping steker og skjærer opp rundt 30.000 Peking-ender i året. Etter mange hundre år på spisekartet er Kinas nasjonalrett mer populær enn noen gang.

Publisert: 02.aug.2008 06:01
Oppdatert: -

Med et skarpt blikk mønstrer kokk Liu anda han har stekt for å se om den er klar til oppskjæring og servering.

- Jeg lager rundt 100 om dagen, forteller han. Peking-and er en spesialitet, ingen rett for amatører. Å være Peking-and-kokk er et aktet yrke.
Nestsjef for den nyeste restauranten til kjeden Bianyifang, Yang Hui Qing, opplyser at de har hatt en årlig vekst på 20 prosent de siste årene, og regner med økt vekst framover.
Fra restaurantene åpner for middagsservering i 16-tiden begynner gjestene å strømme til. Konsumet av Peking-and er en sikker indikator på tilstanden i Midtens rike, i hvert fall den økonomiske. Så langt peker pilene bratt oppover.


PEKING-ANDA, den hvite anda som alltid brukes, er ferdigfetet etter 65 dager. Da slaktes den. Den stekes hengende i spesielle ovner ved 200 grader. Etter 55 til 65 minutter skal anda være gjennomstekt og den supertynne, sprø svoren være perfekt.

Så trilles anda på spesialbord ut til gjestene, der anda skjæres opp i nøyaktig 108 biter. Det går fort, men ikke så fort at ikke gjesten kan følge med.
- I konkurranser har de raskeste gjort det på vel 1 minutt, men ved gjestenes bord gjøres det på noen minutter, forteller sjefkokk Tao Chuanlei på luksusrestauranten i Beijings finansstrøk.
Hygienekravene er også strenge. Utenforstående slipper ikke inn på kjøkkenet, og munnbind og plasthansker er obligatorisk for kokkene, også ved oppskjæring og servering.


NÅR ANDA ER FERDIG OPPSKÅRET, kan spisingen begynne. Med syltynne pannekaker som grunnlag smøres sausen på. Deretter legges et par tynne kjøttskiver i, sammen med strimler av vårløk og agurk, før det hele brettes sammen og tas i et fast grep med spisepinnene. For nordmenn er det lov å bruke fingrene. Til nød.

På restauranten i Chongwenmenwai-gata i sentrum av Beijing er lokalet fullt en tirsdag kveld. Stadig hoper det seg opp en liten kø som venter på bord, og ved bordene er stemningen høy mens stadig nye Peking-ender trilles ut av travle kokker.
Ei and koster 188 yuan, eller nærmere 140 kroner, og det er mat til to. I tillegg kommer drikke og eventuelt andre retter. Det er overkommelig for mange i Beijing. Men det er ikke kost for pensjonister eller migrantarbeidere som kanskje tjener 1.000 yuan i måneden.


PEKING-AND BLE FAKTISK første gang omtalt med full oppskrift allerede i 1330, i oppskriftsamlingen Komplette matretter og drikker forfattet av Hu Sihui, inspektør for keiserens kjøkken.

Og den første restauranten som spesialiserte seg på anderetten, sies å være Bianyifang, som fikk offisiell godkjenning av keiser Yangle i år 1416. Derfor har restaurantkjeden til og med laget et interessant museum i sin siste restaurant. I dag har kjeden 32 restauranter i Beijing og andre kinesiske byer, og man vurderer å etablere seg i utlandet.
Restauranten klarte seg også utmerket gjennom den sosialistiske perioden under Mao. Statsminister Zhou Enlai var en tidlig gjest sammen med andre ledere. I 2002 ble kjeden et aksjeselskap.
Og de er klare til OL. De har forberedt seg på ekstra stor tilstrømning, og de har alt fått bestillinger fra «meget viktige gjester», får NTB bekreftet.
Framtidsutsiktene er lyse. (©NTB)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat