buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
FARSESJEFEN: Henry Brovold kverner kjøtt og blander farser. Her er elgkjøtt på veg gjennom kverna.Foto:
 
Pølsemaker i 66 år
I fjor fylte Henry Brovold 80 år. Fortsatt har han fulle arbeidsdager og vel så det, i bedriften han har arbeidet i siden han var 15 år.

Publisert: 21.feb.2009 05:17
Oppdatert: -
- Slekta vår er full av pølsemakere, forteller Henry. Faren min var pølsemaker, og flere onkler. Da far Trygve startet kjøttforretningen Trygve Brovold i Stange i høsten 1936, var jeg vel nærmest arvelig belastet til å starte i samme geskjeft etter hvert. Og slik ble det, ikke bare for meg, men for broren min Jan og for søster Jorunn. Til sammen er vi fem familiemedlemmer som har jobben sin her, forteller Henry.

JOBBEN SOM PØLSEMAKER under krigen var forresten nokså spesiell, minnes han. Tilgangen på kjøttråvarer var dårlig. Bedriften overlevde fordi folk hadde villagriser. De skulle både slaktes, parteres og foredles. Det var nok mye takket være villagrisene at bedriften klarte seg på den tiden.

Dessuten var de ansatte flinke håndverkere. Fetteren min, Willy Brovold, jobbet her i mange år. Når er han pensjonist, men hjelper til litt når det trengs selv om han har holdt på siden han var konfirmant.
Jo, Willy var flink. Han visste akkurat hva han skulle gjøre. Vi behøvde aldri å si noe til ham.


- FAREN MIN BEGYNTE hos den velkjente pølsemakeren Leif Bronken i Løten, fortsetter Brovold. Hos Bronken var det ikke snakk om å veie de ulike ingrediensene som skulle bli en farse eller spekepølse. Ingen veide noe der. Bronken «hadde det i fingrene». Dessuten hadde han det i kjeften. Lang erfaring med mengdeberegning «på slump» og flittig bruk av smaksorganene, gjorde at produktene ble gode. Faren min lærte også å smake seg fram. Han brukte heller aldri vekt, bare smakte, men det kunne bli litt slitsomt langt utpå dagen. Da var tunga «brent», sliten og upålitelig etter sterke smaker av salt og kryddere. Dessuten hadde mange mageproblemer. Ikke rart at folk ble litt ugreie i magen etter all smakingen!

DEN TIDA ER OVER kan Henry Brovold opplyse. Og det er kanskje litt betryggende. Folk var ikke så kresne før. Nå skal varene være standardiserte, som det heter. Det skal smake det samme fra gang til gang.

- Da far døde i 1967, var det slutt på smakingen for å beregne ingrediensmengdene. Vi bruker vekt nå til dags, og det er mitt ansvar, forteller Henry. Han er bedriftens farseblander på livstid og ingen gjør ham rangen stridig. Vi har faste, og mange gamle resepter eller oppskrifter om du vil, som følges. Elgspekepølsa for eksempel, den går det 15-16 tonn av i året. Henry Brovold hakker og blander alt sammen. Men det hender vi får spesialbestillinger. Nylig kom en fyr som ville ha inn en viss andel dyr konjakk fra Braastad i spekepølsefarsen. Heldigvis hadde han med medbrakt, forteller Henry.


FOR NOEN ÅR SIDEN måtte jeg operere bort en kul under armen. Da var jeg borte fra jobben en dag. Ellers har jeg vært her stabilt. Fra litt før sju om morgenen til sekstida på kvelden. Da er det på tide å dra hjem. Kona mi døde dessverre i 1993. Siden da har jeg vært alene. Og hvorfor skal jeg sitte hjemme og visne bort når jeg kan gjøre nytte for meg, spør Brovold seg selv. Svaret gir han hver eneste dag. Som han fortalte til en representant fra Mattilsynet en gang; jeg jobber på alle dager som er svarte i kalenderen. Det vil lørdager inkludert. Ferie har han heller ikke sans for. Det er bedre å jobbe.

- Hvorfor jeg trives så godt med dette, er i grunnen vanskelig å si. Jeg kan jo bli lei en gang i blant, men det er sjelden. Og når en blir så gammel som meg, kan det jo fort støte til noe også. Man kan bli sjuk, rett og slett. Men helsa er bra, bortsett fra knærne som er vonde etter 66 år på harde gulv.


SELVSAGT ER DETTE arbeidet i familiebedriften blitt en livsstil. Det er faktisk nødvendig, ikke bare for Henry Brovold, men også for bedriften. - Det krever en veldig sterk vilje for å holde ut. Bedriften har god økonomi, men de ansatte jobber ikke i noe høytlønnsyrke. Det handler faktisk om å ofre seg litt, sier 80 år gamle Henry.

Så er det selvsagt viktig med gode produkter. Trygve Brovold har en del økologisk produksjon, men de fleste av firmaets «stamgjester» fra fjern og nær vil være på det mest takknemlige for tre varer/tjenester. Det er ferdigstekte karbonader, elgspekepølse og mye leiejobbing. Altså oppdrag for andre som ikke har Brovolds rutine verken med skjæreknivene eller på pølsemakeriet.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat