buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
GANERENSER: Søtpotetis, riktignok med søtpotet fra Nederland, men likevel svært godt. Foto: Remi Laakso
 
Potet til jul
Potet kan brukes til alt. Både på tallerken og i glass.

Publisert: 14.okt.2011 04:12
Oppdatert: -

Potet er Staur gårds konsept for dem som ønsker å førjulshygge seg under storgårdens høye tak. Menyen ble prøvekjørt av inviterte gjester; fra Arcus, Norske akevitters venner, Atlungstad brenneri, Graminor, fylkesmannen, Hamarregionen reiseliv, en importør av vin - og et par journalister.
Maten var laget av kokkene til Hamar Catering - og ble presentert av sjefen, Jan Tonny Pettersen; torsk med røstipoteter, søtpotetis, and med kastanjepoteter og potetterte. Alt sammen servert med akevitt - og mest sannsynlig var det nettopp akevitten, og ikke minst akevittens ridder, Halvor Heuch, Arcus (1. klasse av St. Olavs Orden), som ble det helt ekstraordinære denne potetkvelden.
Men først skal Tea Wad og Ola Qvale ved Staur Gård få lov til å si at Staur Gård er åpen - og at det er bare å ringe og bestille. I alle fall om man er et selskap på minst ti personer.
- Men har vi et selskap på for eksempel 15 personer, så kan vi kanskje også hjelpe seks personer til, sier Tea - som ber folk være tidlig ute.
Og så må vi anta at prøvemenyens absolutte høydepunkt, akevittens mester, Halvor Heuch fra Arcus, nok dessverre ikke er å finne ved gårdens tilbud om bordsettinger fram mot jul.

SÅ TIL BORDS - og ordet til nettopp Heuch, og hva vil han så velge til den første retten, det vil si, egentlig to typer torsk servert på samme tallerken: en som er forberedt i lake av karve, sennepssaus, nellik og fennikelfrø - og med dill- og karvevinaigrette - og med polkabeter (grønnsak som ligner polkagris) og røstipoteter, poteter laget av Folvapoteter fra sør i Hedmark fylke. Og en annen variant: baconrullet torsk med sky med norsk spekeskinke. Med samme garnityr som den først nevnte.
- Fru Lysholm, befaler akevitteksperten.
Han smugkikker på oss og forteller at han observerer at noen spiser bitene hver for seg, mens andre blander alt sammen - og at det er nettopp hva som skal gjøres, at det er først da man får en opplevelse av maten. Han legger også til at skysaus er vanskelig å velge akevitt til.

OG SÅ KOMMER et innlegg om at «øl ikke er pils», for pils er tørstedrikke - og øl er …, og …
Nils Røhne, ordfører'n i Stange, som for anledningen er aksjonær Atlungstad brenneri «med mye mer», sier at han pleier å ta en sup av akevitten først og så skylle ned med øl - men da får han og vi andre forklart hvor denne uvanen kommer fra, at dette er noe svenske greier fordi «svenskene lager ulagret akevitt og ønsker å skylle det ned så fort som mulig».
Per Harald Grue, president for norske akevitters venner, sier at han liker å presentere seg som akevittens Obama, at foreningen har 6.000 medlemmer, at man er godt på veg til å passere det politiske partiet Venstre - og at det faktisk er en målsetting for ham i hans presidentperiode. Han sier at Halvor Heuch sin overgang fra Coca-Cola til Vinmonopolet i 1986 var en lykke for akevitten og fedrelandet - og så fortsetter han med det han kaller
«akevittens 5 epoker».

KOKKENES mann, sjefen for Hamar Catering, Jan Tonny Pettersen, snapper ordet i et splittsekund av en pustepause - og presenterer neste rett:
- En rett for å friske ganen; en søtpotetis laget av søtpotet, riktignok måtte vi ty til en potet fra Holland, men vi har jobbet med å finne en norsk produsent, sier Jan Tonny - og kikker på representanten fra Graminor (som faktisk har «ansvaret for all foredling av jord- og hagebruksvekster i Norge»).
Søtpotetisen serveres med anisskum og akevittlikør.
Men Halvor Heuch foreslår å dynke isen i mer akevitt, og det blir gjort - og alle blir veldig fornøyd med det.

HEUCH FORTELLER oss litt om bayerølet, ølets rødvin - og at til sild må man velge Simmers - og så går han gjennom sin egen måte å ta seg gjennom et lutefiskmåltid - og så forteller Heuch om Atlungstad-akevitten - og at brennevinsproduksjonen nå er i gang igjen.
Og så forteller han om hvor lite fusel det faktisk er i akevitt, i motsetning til mye annet, og at man kan hygge seg med «mange av disse» og fortsatt ha en bra dag dagen etter. Og for å toppe det hele, så avslører han, mot at journalistpenner legges ned, at vellagret portvin faktisk fungerer til rakefisk.
Han selv lagrer rakefisk i flere år, og hadde planer om å fiske hummer med sin fire år gamle rakefisk, men at dårlig vær hadde forhindret dette forsøk - og at det kanskje var like bra - da han hadde fått vite at maten hummeren spiser kan sette smak på kjøttet …
Så kommer historien om Indian Pale Ale - og historien om vegen fra porter og tinnkrus til øl i glass og med mer alkohol og mer bitterhet.

RETT 3, norsk gårdsand fra Vestfold.
- Utfordringen med andebryst er om det er nok fett, sier Jan Tonny Pettersen.
Han forklarer at dette løses med langtidssteking - og at fettet tilsettes skyen for å få den kraften som kan matche øl og ikke minst: Atlungstad-akevitten. Til retten følger også pastinakk og smørstekt spinat. Og sherry og honning i skyen. Og kastanjepotet, smørstekt og karamellisert. Asterix-potet. Norsk.
En av kokkene, Truls Evensen, forteller hemmeligheten med å intervallsteke andebryst.
Men ble Atlungstad-akevitten for sterk?
Det kremtes litt rundt bordet. Er det damekremting.
Halvor Heuch iler til, kikker strengt på journalisten, som legger pennen ned - og så knipser akevittens ridder, av alle, opp dette råd:
- Fem dråper vann.
Denne penn plukkes selvsagt brennkvikt opp
INNIMELLOM disse svingene stopper vi nå og da på en og annen holdeplass, hos for eksempel akevittens Obama (les: Grue), og et par andre slipper også så vidt til - men da klokka runder fire og en halv time etter at jeg selv ankom, så sniker jeg meg ut, men tar selvsagt vegen via kjøkkenet for å smake på potetkake med aprikose og Løiten linje og marsipan og sjokolade og ingefæris med sitrongress, stjerneanis og litt chili.
Ah!
Men hva slags akevitt som skal følge denne, det vet jeg sannelig ikke.
Men det vet Halvor Heuch.
Garantert.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat