buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
FLØTEGRATINERTE: Fløtegratinerte poteter er godt. Sorten Estima er blant de beste til slik bruk. Madelpotet egner seg dårlig, men er suveren til hjemmelaget potetmos.
 
Potetforedlerens favoritter
Hvilken potetsort er best? - Det kommer an på hva du skal bruke den til, sier potetforedler Kirsten Topp.

Publisert: 27.nov.2009 05:10
Oppdatert: -
Dessuten kommer det an på hvordan poteten er dyrket; i hva slags jord den har vokst, hvordan den ble gjødslet og hvordan vekstsesongen forløp. Det kan minne om vindyrking, sier Topp.

Og dermed har hun plassert poteten på det nivået hun mener den hører hjemme.


SELVE SORTENS egenskaper betyr selvsagt også mye, og her er det potetforedleren kommer til sin rett. Nye, norske potetsorter utvikles ikke spesielt ofte. Hver gang er en begivenhet. - Fra kryssing (kjønnet formering) til vi kan kjøpe en nyutviklet sort i butikken, går det 15 år. Da har det vært utprøvd rundt regnet 40.000 ulike avkom. Potetforedlere kan derfor ikke være spesielt rastløse sjeler, forteller Kirsten Topp.

DET LANGETIDSROMMET mellom hver gang en ny potet (ikke nypotet) ser dagens lys og jordens mørke, gjør historien til norsk potetforedling oversiktlig. Fra 1920 til 2006 foregikk virksomheten på Norges Landbrukshøgskole på Ås (Nå universitet for miljø og biovitenskap, UMB).

I løpet av denne perioden var tre foredlere i aksjon; Aksel Peder Lunden, Lars Roer og Tore Bjor. Gjennom sorten Beate, som i mange år var Norges mest spiste potet, henger Lunden høyest på veggen. Beate, oppkalt etter Lundens mor Beathe, har på en måte sine røtter fra Ringsaker, for det var der Lunden kom fra.
- På Ås ble det foredlet 19 sorter i løpet av 86 år, forteller den fjerde i rekken av norske potetforedlere. Med en karriere på hittil fire år omtrent, har hun forståelig nok ikke rukket å utvikle noen potetsort foreløpig.
- Men jeg håper det skjer rundt 2020 omtrent, sier hun. Til da må vi klare oss med de sortene vi har, hvis ikke utlandet overrasker med noe godt.


UANSETT SORT bør potebruken nyanseres. For å bevise det, tilberedte Kirsten fire retter av fire ulike potetsorter. De fire sortene er mandelpotet, Asterix, Folva og Estima. Rettene var kokt potet, bakt potet, bakte potetbåter og fløtegratinerte poteter.

Mandelpoteten ble forresten litt diskriminert, for den fikk ikke lov til å bli fløtegratinert i det hele tatt. - Den egner seg ikke til slikt, men til potetmos er den fenomenal. Det har med det høye tørrstoffinnholdet å gjøre, sier Kirsten.
Av de kokte variantene utpeker Asterix seg med god og fyldig potetsmak, flott konsistens og ikke minst god fasthet. Så er da Asterix, til tross for at denne sorten også har bra med tørrstoff, en svært kokefast potet.
- Det anser dagens potetkokere og spisere som noe av det aller viktigste, sier Kirsten. Poteter som må voktes med argusøyne under kokingen (mandelpotet og ringerikspotet), blir for krevende for mange, mener hun.
Sammen med de bakte potene fikk heller ikke mandel være med, siden knollene er små. Bakepoteter skal være ganske store. Folva, Asterix og Estima passer bra.FRAMME VED de ovnsbakte potetbåtene blir mandel tatt inn i det gode selskap og hevder seg. Det samme gjør Asterix.

Mandel blir særlig vellykket hvis den får en sprø stekeskorpe.
I de fløtegratinerte ble mandel som nevnt utelatt, mens Folva, Asterix og Estima konkurrerte.
Potetene var laget på samme måte:
Cirka ¾ kg poteter i skiver blandes med cirka ¼ kg purre og løk skåret i ringer.
Ha på kremfløte; krydre med salt, pepper og muskat.
Legg et flak aluminiumsfolie over de ildfaste formene.
Potetene gratineres cirka en time ved 200 grader.
Ta av folien etter 45 minutter, så blir det gyllen farge på toppen.
Vi synes Estima kom best ut av fløtegratineringen, men både Folva og Asterix er egnet til denne tilberedningen. Asterix er fortsatt ganske fast i fisken selv etter en time i ovnen.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat