buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Potethistorie

Publisert: 31.mai.2008 06:04
Oppdatert: -
Langt oppe i Andesfjellene ble den født, denne velsignete knoll for hele 8.000 år siden. Det var Inka-indianerne som først begynte å dyrke poteten som et matemne; deretter som en god ånd. Til Europa kom poteten på 1.500-tallet. Mottakelsen var nok noe variert. Fra prekestolene i England ble den rett og slett fordømt. Parlamentet i Besaucon forbød den fordi en mente poteten var årsaken til spedalskhet.

Men nyheter fenger gjerne overklassen, så også i potetens tilfelle. Dronning Elisabeth I riktig fråtset i poteter fra Sir Walter Raleighs gods i Irland. Ludvig den 16. sørget for å gjøre potetblomsten til datidens franske moteblomst, også som dekor på fint porselen.
Til Norge kom poteten for 250 år siden. Den fikk en heller kjølig mottakelse. Men det var noen entusiastiske prester som rett og slett lærte det norske folk både å dyrke, oppbevare og tilberede poteten som et viktig matemne. Potetprestene ble de kalt, fordi de fra prekestolen tok til orde for potetproduksjon som botemiddel mot datidens sultproblemer.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat