buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
PULTOSTSKÅL: Sekretær Wenke Melbye på Hedmarksmuseet og professor Ragnar Pedersen er gamle kolleger og gode venner. Dessuten møtes de regelmessig til pultostfrokost med passende tilbehør. alle Foto: HELGE HAGEN
 
Professor Pedersens pultost
En pultostfrokost hos professor Ragnar Pedersen i Hamar er smakssterke opplevelser.

Publisert: 11.jun.2010 04:12
Oppdatert: -

En pultostfrokost hos professor Ragnar Pedersen i Hamar er smakssterke opplevelser.


Pultostentusiasten Pedersen er ikke bare en profilert, kunnskapsrik og veltalende ambassadør for pultosten og dens kultur med sin innlandske identitet. Han er også en pultostnyter; sosialisert siden barndommen, og vet hva han vil ha som voksen. I korttekst er det sterke saker. Dessuten skal pultosten ha en bredspektret ostesmak, uten forstyrrende bismaker, heller ikke dominans fra karven. Saltpreget må ikke være framtredende.

Flere ord som kan brukes for å betegne den gode pultost, er bredaromatisk, helhetlig, gjæringsdyktig, lagringsdyktig og ikke minst sterk.


KJERNESPØRSMÅLET blir da; hvordan skal man få tak i en pultost som oppfyller disse kravene? Svaret blir å bidra i tilvirkningen selv. Du må det, for slike produkter er ikke til salgs og knapt nok til givendes heller. Men prinsippet er enkelt og genialt, og Pedersen har holdt på med det i årevis. Stikkordet er poding av en fersk og mild pultost med litt av en gammel og velutviklet.

- DEN GAMLE, velutviklede kulturen har røtter flere år tilbake og startet med en pultost som utviklet seg i ønskelig retning. Det innebærer at bakteriene er av rett slag og gjør den jobben som trengs, forklarer Pedersen. Men før eller siden blir denne pultosten spist opp, eller er i nærheten av å bli det. Før det skjer, må livet føres videre med poding. Man skaffer seg det et lovende emne av pultost, en type som gjerne har et ungdommelig og mildt preg. Denne podes så med «gamlingen» og da skjer det saker i pultostglasset. Pultostens dynamikk er i gang! «Da fata det ti» som noen kanskje vil si det.

SLIK HOLDER man seg altså med sterk og god pultost. Modningsglasset er selvsagt uvasket og må fortsette å være det. - Man dreper jo ikke sine beste bakterievenner med såpe og kokende vann, sier Pedersen. Men produktet kan justeres under vegs i den halvårige modningsperioden. - Det er naturlig å studere osten med jevne mellomrom. Ta av lokket, rør litt i den og lukt. Virker den litt for tynn og utflytende kan du sette til litt tørr pultost av hedmarkstypen; den som smuldrer. Er den derimot for tørr, blander du inn litt av den mer våte løitenvarianten (pultost altså). - Brennevin og den slags i pultosten har jeg aldri hatt sans for, sier Pedersen. Ved siden av blir det en annen sak.

FROKOSTEN ER OVER, og vi kommer hjem både i live og med levende liv. Sistnevnte består av tre spiseskjeer av Pedersens vellagrede. Og i siste liten før avreise tilsetter Wenke Melbye en god dose av tørr pultost fra Synnøve Finden i samme emballasje. Den har vist seg å være vekstvillig, og har et harmonisk utgangspunkt. Så sterkt kan vi si det mens vi venter på høsten. Da blir det vår tur til å pode pultost.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat