buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
16. okt
TYTTEBÆR: Her er et bilde av ei herlig tyttebærtue. Nå bugner skogen av røde tyttebærtuer. Så ta med familien på tyttebærtur og plukk! FOTO: Ragnhild Brodal
 
Røde delikatesser
De er røde og fristene og er best når de ligger helt nede i skogbunnen. De er røde og fristene og er best når de ligger helt nede i skogbunnen.

Publisert: 27.aug.2010 04:12
Oppdatert: -
De er røde og fristene og er best når de ligger helt nede i skogbunnen. De er røde og fristene og er best når de ligger helt nede i skogbunnen.
Akkurat nå bugner Hedmark-skogene av grønne planter med røde, men akk så sure bær. Men hva kan vi bruke tyttebær til, bortsett fra som sukret tilbehør til søndagssteika?
Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge. Tyttebær har en noe syrlig og besk smak som skyldes innholdet av benzosyren. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe: Bærene er fulle av antioksydanter, noe C-vitaminer og benzosyre som gjør at de røde skogsbærene holder seg lenger uten konserveringsmiddel. I tillegg er tyttebærplanten meget dekorativ og kan brukes i dekorasjoner.
Tyttebær har en relativt besk smak og spises ikke naturell. Nyrørte tyttebær er en delikatesse og er nydelig til kjøttretter og vilt. Men de mørkerøde bærene kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter. Trollkrem er en nydelig dessert som lages av tyttebær, sukker og eggehvite. I tillegg egner tyttebær seg godt til frysing.
Her følger noen få oppskrifter på hva du kan bruke bærene til:
Trollkrem
(6 porsjoner)
5 dl tyttebær
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 stk. eggehvite
12 blad frisk sitronmelisse
Slik gjør du
Pisk eggehvitene med sukkeret og 2 dl av tyttebærene til tykt skum. Vend i 2 dl av tyttebærene og smak til med vaniljesukker. Server trollkrem i porsjonsglass med resten av tyttebærene og et par blader sitronmelisse på toppen.
Forsøk å bytte ut tyttebær med f.eks. blåbære eller andre bær.Sveler med mascarponeost og tyttebær
(4 porsjoner)
1 ½ dl hvetemel
3 dl melk
1 ss sukker
2 egg
4 ss smør
1 ts bakepulver
2 dl mascarponeost
2 ss vaniljesukker
3 dl tyttebær
10 blad frisk sitronmelisseSlik gjør du
Bland mel og bakepulver. Bland melk, sukker og egg i en bolle. Tilsett mel/bakepulverblandingen og bland til en fin røre. Smelt litt smør i en stekepanne og stek små pene sveler. Bland mascarponeosten med tyttebær og vaniljesukker, og pisk til en krem. Hold litt tyttebær igjen til pynt. Server sveler lagvis med mascarponekrem og tyttebær. Pynt med frisk sitronmelisseblader til slutt.
Om du ønsker kan du smaksette svelene med kanel eller kardemomme, og server gjerne litt tyttebærsyltetøy til som saus. Tyttebærplanten er svært hardfør og tåler greit 40 minusgrader. Det heter seg også at bære blir søtere og bedre etter en natt med frost.Nyrørte tyttebær
Nyrørte tyttebær passer perfekt til kjøttkakene eller steken!
1 kg tyttebær
350 g sukker
Slik gjør du
Bland bær og sukker og rør til sukkeret er helt oppløst og bærene liksom skummer. Fylles over på egnet emballasje.
Sukkermengden er en smakssak.
Råsaft av Tyttebær
1 kg tyttebær
5 dl vann
1 ts sitronsyre
Til 1 liter saft: 400 g sukker
OBS: Regelen er 5 dl vann til en liter bær)
Slik gjør du
Bruk godt modne bær. Rens bort stygge bær og kart. Knus bærene godt, tilsett kokt, kaldt vann og sitronsyre og rør godt sammen.
Dekk til med håndkle og la det stå til neste dag. Sil massen gjennom klede. Mål væsken og ha i sukker. Rør til det er oppløst.
Skum av hvis det er skum. Steriliser flasker og fyll opp med saft. Kork igjen og sett kaldt.
Fryses på f.eks. halvliters plastflasker (ikke fyll flaskene helt til toppen.)Trollsmoothie
(2 porsjoner)
2 dl rørt og ferdigsukret tyttebær - frossen
2 dl tranebærsaft
2 dl kesam vanilje mager.
Slik gjør du
Bland alle ingredienser i en blender og kjør til du har fått en tykk og deilig smoothie. Hell over i glass og pynt med litt ekstra tyttebær på toppen.Tyttebærmarengs
Tyttebær utgjør en frisk kontrast til den søte marengsen, og sammen med kremen gjør de denne desserten til en skikkelig godbit.
1 marengsbunn
2 dl ferdig vaniljekrem eller eggekrem
1 dl kremfløte
250 g tyttebær
1 dl blader av frisk sitronmelisseSlik gjør du
Legg marengsbunnen på et flatt serveringsfat. Stivpisk kremfløten og bland med vaniljekrem eller eggekrem og halvparten av tyttebærene.
Fordel tyttebærkremen på marengsbunnen og legg resten av tyttebærene oppå. Dryss over litt sukker og pynt med sitronmelisseblader.
Tips:
I stedet for marengsbunn kan du bruke marengstopper som du legger pent på et fat slik at de danner en «bunn».
Man kan også lage små snacksmarengser fylt med tyttebærkrem.
Denne marengskaken kan også lages med andre sorter bær. (Alle oppskrifter: mat.no)
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat