buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
LANDETS ENESTE: I 11 år har Åse Lund Støen (til venstre) drevet landets eneste potetkafé på småbruket ved Strandsjø.
 
Serverer poteter - i alt
Det begynner med tårn av potetkasser bak hver en låve og fortsetter med flate og steinfrie jorder helt til vi står i landets eneste potetkafé.

Publisert: 31.mai.2008 06:04
Oppdatert: -

Her serverer Åse Lund Støen og Inger Midtsundstad poteter i alle sine retter, kakene inkludert.

- Bygdeturisme har ofte utspring i store gårder. Vi er et småbruk midt i potetåkeren. Det skal gjenspeiles i kafeen, sier de.


FOR Å KOMME hit har vi kjørt riksveg 20 sørover fra Elverum mot Kongsvinger. Omtrent midtvegs (ved Arneberg) står det skiltet til Strandsjø. Det er her Norges eneste potetkafé ligger.

Når vi svinger av hovedvegen, har vi allerede sett hvordan jordene har blitt flatere og flatere og større og større, jo lenger sør vi har kommet.
Bak hver en låve i Solør står høye tårn av potetkasser. Jo visst har vi slike på Hedmarken også. Men i ikke i tårn. Og hva fant vi ved en tilfeldig stopp langs vegen? Jo, en diger haug med poteter. Tidlig i mai.


VI FØLGER SKILTINGEN til Strandsjø og foran oss åpenbarer det seg en bru à la dem i filmen Broene i Madison County. Men det er ikke Clint Eastwood og hans kamera som dukker opp på brua over Glomma. Her er det våronn og stortrafikk av traktorkolosser.

Rett etter Hof kirke treffer vi Halfdan og Randi Mælum midt i duggur'n. De driver garden Austvang og dyrker blant annet poteter på enorme jorder, som nærmest er steinfrie.
- Den steinfattige jorda gir få mekaniske skader på potetene. Det er en fordel. Med beliggenhet helt ned mot Glomma har vi gode vanningsmuligheter. At jorda her ikke er like næringsrik som på Hedmarken, har vi klart å kompensere for gjennom gjødsling. Vi har Maarud, et aktivt produsentmiljø og stor kompetanse i forsøksringen. Dette er faktorer som har gjort Solør til Norges potetland, mener Halfdan Mælum.


VI KJØRER videre og finner ham avbildet på veggen i potetkafeen, som råvareleverandør. Mælum leverer små pimpernell til potetkafeens canaripoteter, som kan nytes enten med Helen Daveys pultost eller spansk aiolisaus (se oppskrift). Også et bilde av Helen henger på kaféveggen.

- Kan dere benytte denne til noe? spurte nabo Hilda Østby en dag da hun dukket opp i potetkafeen med en haug frossen rabarbra.
Initiativet endte med en ny kake på menyen: Naboens hinnvitu harpotet i bunnen og fromasj med rabarbrasaft og solbær.
- Etablering av bygdeturisme rammes ofte av janteloven. Men her har naboene vært utrolig hjelpsomme. Naboens Hinnvitu har vi lagd nettopp til ære for naboene. Hinnvitu betyr en liten tjeneste, forklarer Åse Lund Støen.OGSÅ ANDRE retter på menyen har lokale navn, som ræsprisk, klot med mismærduppe, læfstull med gjeddepaté og hofferpai.

Ræsprisk er hva vi på Hedmarken kaller rasppannekake og resten av landet omtaler som raspeball. Klot med mismærduppe er likt klubb og duppe. Den serveres med økologisk flesk fra griser som går fritt på jorda til småbruket på Strandsjø.
Spesialiteten innen drikkevarer er et friskt brygg laget av mjødurt. Det serveres kaldt, gjerne pyntet med en skive av den spektakulære potetsorten blå Kongo.
Det handler om å bruke det som finnes i nærheten. En del av kaféinnredningen er lagd av potetkasser. Ute vokser det urter i potetkasser, som brukes av i maten som lages inne. På bordene ligger duker i strie, og på veggene henger det bilder som Åse Lund Støen har laget selv. Av ting hun finner. Som en flatklemt colaboks.


MAN TAGER ganske enkelt hva man haver. I Solør dreier det seg mye om poteter. Eller pottis, som det strengt tatt heter på de kanter.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat