buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
15. okt
SERVERT: Vidunderet er servert. Brystkjøttet av ytrefiletene er skåret i skiver på tvers. Den lyse og mye mindre indrefileten er delt på langs. Veldig enkelt ? og veldig godt!
 
Skogsfuglebryst i skogkanten
Skogsfugl og ryper er festmat som vanligvis serveres på duket bord. Bjørn Erik Skaug inviterte oss til skogs og tilberedte maten over bålets varme. Bedre brystkjøtt av røy blir det vanskelig å servere.

Publisert: 20.sep.2008 06:06
Oppdatert: -
- Det kan jo hende at jegeren og et par jaktkamerater får lyst på skogsfugl i skogen servert på raskeste og enkleste vis, sier Bjørn Erik Skaug. Festen må ikke alltid foregå innendørs, mener han. Til daglig er Bjørn Erik museumsformidler på Norsk Skogmuseum, en institusjon som blant mange gjøremål også formidler utmarkas matkultur. Tilberedningen av skogsfugl som beskrives i det følgende, opplever vi som et nytt tilskudd i denne kulturen.

FØRSTE STADIUM er å felle et fuglevilt av ønsket art; det neste er å få tak i det kjøttet som både representerer fylde, god smak og høy mørhet. På ryper og skogsfugl er alltid brystkjøttet det mest interessante. Fullstendig flåing er ikke nødvendig for å få tak i herlighetene. Det holder å blottlegge kjøttet over hele brystet ved å flå av skinnet og "brette" det til sidene. Skinnet sitter løst. Jobben er enkelt håndarbeid. La fuglen fortsatt ligge på ryggen. Med en skarp kniv skjæres et snitt ned i kjøttet langs med og tett inntil brystkammen. Skjær så ut til sidene over ribbeina, så er hele brystfileten befridd. Samme operasjon gjøres på begge sider.

RESTEN av fuglen tar du med hjem, flår den komplett, tar ut innvollene og bruker bein og kjøtt fra vinger og lår samt øvrige deler av skroget til kraft, som igjen kan bli saus, suppe eller gryterett. Beina bør brunes først, før kraften kokes inntil en halv time med litt salt i vannet.

PÅ SKOGSFUGL og ryper består brystkjøttet av to fileter på begge sider. Den innerste, minste og møreste kan godt betegnes en indrefilet. Da vet vi hva det mer voluminøse kjøttet utenfor kalles.

De to filetene på begge sider henger sammen i svake hinner, og filetene kan lett trekkes fra hverandre med fingrene. Stek først de tynne, lyse indrefiletene i godt smør et par minutter på hver side på moderat varme i stekepanne. Krydre med salt og pepper.
Legg dem til side. Stek deretter de atskillig mer kjøttfyldige ytrefiletene på samme måte, men her økes steketiden til cirka fem minutter på hver side.


NESTE FASE er å tilføre ytrefiletene røyksmak. Indrefiletene får være som de er, lettstekte og uten krydder. Ytrefiletene legges på grillrist over bålet. Legg på noen kvister av einer, som ryker godt og lukter deilig. Fem minutter i røyken er passe. Kjøttstykkene snus under røykingen. Så pakkes kjøttet inn i aluminiumsfolie for å få hvile, slik at kjøttsaftene setter seg.

I mellomtiden lages en enkel saus av nyplukket sopp og tyttebær som stekes i panna, før det tilsettes 1-2 dl vann. Hell så i innholdet fra en pose "rett i koppen" av typen kremet kyllingsuppe. La det surre til en tykk saus/stuing. Skjær opp filetkjøttet fra røya og server på enkleste måte med saus og brød som tilbehør. Om retten er enkel, kan vi garantere at smaken er kompleks og uovertruffen i sitt slag.

Selvsagt koker Bjørn Erik kaffe på bålet etterpå.

(rammesak)
Mat av skogsfugl og ryper
Av skogshøns finnes det fem arter i Norge som alle er jaktbare. Disse er ryper (lirype og fjellrype) og skogsfugl (storfugl, orrfugl og jerpe). Storfugl (tiur og røy) har store uliker mellom kjønnenes utseende, og ikke minst i størrelse. En voksen tiur veier gjerne drøyt fire kilo, røya omtrent halvparten. Dette gjør at en tiur av nevnte størrelse har mat til 7-8 personer om man utnytter ressursen tilfredsstillende. Og følgelig kan du invitere tre gjester pluss deg selv på ei voksen røy. En orrhane veier voksen cirka 1,3 kilo og et ypperlig til to personer. Selv om orrhøna er noe mindre holder også den til to. Lirype, fjellrype og jerpe er alle porsjonsfugler - altså en fugl per porsjon. Jerpa, med sin vekt på knapt 0,4 kilo er den minste arten blant skogshønsene. Men på smak er den best og aller mørest. Dessuten har den lyst kjøtt som danner en superkontrast til fjellrypas helt mørke kjøtt.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat