buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Ikke bruk Bildetekst
 
Smørgrøt fra Suldal
Grøten ble brukt som førning (medbrakt mat) til barselkvinner, barnedåp, bryllup og andre høytider.

Publisert: 23.feb.2011 04:12
Oppdatert: -

Grøten er svært mektig, og jo mer smør og fløte, jo gildere var det. Grøten kan også kokes slik at smøret ikke flyter oppå grøten.

(4 porsjoner)
250 g meierismør
1 l helmelk
1 dl semulegryn
ca. 2 dl hvetemel
Litt under 1/2 ts salt (smak deg fram)

Slik gjør du
Kok opp smør og melk i en kjele. Ha på semulegrynene og kok dette i vel 15 minutter. Sikt på hvetemelet og kok dette i 10 minutter. Ha i litt salt.
Vanligvis vil grøten «skyte», det vil si at fettet pipler fram og flyter oppå grøten. Ofte kokte en grøten dagen før den skulle spises. Da ble kjelen satt kaldt, og grøten ble varmet forsiktig opp neste dag. Da var det lett å få den til å «skyte».
Slik gjør du hvis du ønsker at grøten ikke skal «skyte»:
Varm opp en liten klatt smør i en kjele. Ha i melken, og varm forsiktig opp. Bland mel og semulegryn i en bolle, trekk gryta helt bort fra varmen, dryss på melblandingen og rør hele tiden. Sett gryten over middels varme og kok rolig opp under stadig omrøring. La det småkoke i 10-15 minutter. Trekk kjelen til side og rør inn smør og salt.
Server grøten med sukker og rosiner. (brodogkorn.no)
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat