buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Søt avslutning på julemåltidet
Det er nok mange forskjellige tradisjoner ute og går når det gjelder juledesserter, men det er stort sett de kjente og kjære som går igjen over alt.

Publisert: 18.des.2009 05:00
Oppdatert: -

De gamle, gode som riskrem, multekrem, karamellpudding og diverse fruktsalater. I de siste årene er det kommet til en del andre, men ofte er det de samme som går igjen. Her er følger sjuoppskrifter på juledesserter som garantert vil falle i smak for de aller fleste.
Sherrypudding
med rød saus

(8 porsjoner)
En pudding som passer fint til jul og mange andre spesielle anledninger.
11 gelatinplater
5 dl helmelk
5 dl kremfløte
1 vaniljestang
4 egg
2 ss sukker
1 dl søt sherry
Slik gjør du1: Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter.
2: Del vaniljestangen på langs og kok den opp sammen med melk og fløte. Sil fra vaniljestangen.
3: Visp eggedosis av egg og sukker. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme melkeblandingen.
4: Bland i eggedosis og sherry. Rør litt til puddingen begynner å tykne. Hell den over i glassbolle og la den stå kjølig til den skal serveres.
Server puddingen med rød saus til.
Rød saus
½ dl vann
½ dl sukker
100 g bringebær
100 g blåbær
Slik gjør du1: Kok opp vann og sukker.Ha sukkerlake og bær i en hurtigmikser eller food processor og kjør dette til en jevn saus. Sil sausen hvis du ønsker det.
2: Du kan benytte de bærene (200 gram) du måtte ha for hånden, friske eller djupfryste.
3: De djupfryste bærenebør tines noe før de tilsettes sukkerlaken.
Multebombe (iskake)
(6 porsjoner)
En nydelig iskake som passer godt som dessert etter julemiddagen.

200 g hasselnøtter (eller mandler)
8 eggehviter
300 g melis

* 5 eggeplommer

300 g sukker
5 dl kremfløte
¾ l multer
100 g melis
Slik gjør du1: Mal hasselnøtter på kvern eller med en food processor. Pisk eggehviten nesten helt stive.

Tilsettmelis gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs. Rør inn nøttene og harøren i en smurt springform eller ildfast form. Stek på 170 °C i 40 minutter. La nøttebunnen stå i formen til den kjølner.

2: Pisk eggeplommene og sukker til eggedosis,visp kremfløtentil luftig kremog bland inn eggedosisen. Bland multer og melis, pass på at det ikke er for mye saft i multene fordi da blir isen flytende. Rør multeneinn i krem/eggeblandingenog hell denover den avkjølte nøttebunnen. Sett kaken i fryseren til den er djupfryst.

Ta kaken ut av fryseren ca. 15 minutter før den serveres.

Hjemmelaget is
med sjokoladesaus

Den beste isen er utvilsomt den du lager fra bunnen av med eggeplommer og kremfløte. Ikke er det så vanskelig heller. Bare prøv!
4 eggeplommer
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
4 dl kremfløte
Varm sjokoladesaus
1 plate kokesjokolade
3 dl kremfløte
Slik gjør du1: Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker og bland kremen lett inn i eggedosisen. Hell isen i en form og sett den i fryser over natten.
2: Hvelv isen på fat ved servering.
Varm opp kokesjokolade og fløte.
La det småkoke på svak varme til sausen tykner litt. Server varm sjokoladesaus i en mugge ved siden av isen. Appelsin og marengs (pikekyss) smaker ekstra godt til.
Tips Ønsker du å tilsette andre smaker, kan du blande inn for eksempel sjokoladebiter, jordbærbiter, bringebær, hakket non stop og lignende.
Riskrem
(8 porsjoner)
Spenningen rundt bordet julaften; hvem finner mandelen i riskremen? Som trøst for alle er riskrem er veldig god dessert. Servert på tradisjonelt vis med rød saus.
(8 porsjoner)
1 kilo.
8 ss sukker
2 ts vaniljesukker
6 dl kremfløte
Rød saus
8 dl husholdningssaft
6 dl ca. vann
2 ss potetmel
Slik gjør du1. Pisk kremen med sukker.
2. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Smak til med sukker og vaniljesukker.
3. Bland saft av rips, bringebær eller kirsebær en del sterkere enn når du drikker den.
4. Kok opp saft og potetmel under omrøring.
5. La saften bli kald. Server riskremen med herlig rød saus.
Karamellpudding
(8 porsjoner)
Karamellpudding er en av nordmenns favorittdesserter når julen ringer inn. Den er ikke vanskelig å lage, men den må lages minst ett døgn i forvegen.
2 dl sukker
3 dl kremfløte
3 dl matfløte
3 dl helmelk
5 ss sukker
1 vaniljestang
7 egg
2 dl kremfløte
Slik gjør du1: Ha sukkeret i en 1 1/2 l eller 2 l form, og sett den på en middels varm kokeplate. Varm opp sukkeret samtidig som detristes forsiktig i formen. Når sukkeret har begynt å karamellisere seg, blitt kastanjebrunt, røres det forsiktig i sukkermassen. Pass på atsukkeret ikke blir brent.Drei på formen slik at karamellen fordeler seg jevnt oppover kantene og i bunnen av formen. Sett formen til avkjøling.
2: Kok opp melk, fløte og sukkersammen med den delte vaniljestangen. Avkjøl blandingen litt ogrør innlett sammenvispete egg. Sil blandingen over i den avkjølte glaserte formen. La formen stå i 10 minutter før den settes i vannbad iovnen (røren «setter» seg, hindrer luftbobler).
4: Stek karamellpuddingen ved 125°C i vannbad i ca. 2-3 timer. Mot slutten av steketiden kandu kjenne med baksiden av enfuktet skje om overflaten er fast. I så fall er puddingen ferdig.
Avkjøl i formen til neste dag. Løsne puddingen langs kanten av formen og hvelv den på et fat med kanter.

Server puddingen med pisket kremfløte. 5: Dukan endre på sammensetningen av væsken (melk, fløte) ut ifrafyldighetenman ønsker på puddingen.


Multekrem
(6 porsjoner)
6 dl kremfløte
1 ts sukker
2 ½ dl lettsukrete multer
Slik gjør du
Visp fløte og sukker til luftig krem. Bland multene forsiktig i kremen.
Fruktsalat
(4 porsjoner)
Denne desserten er lett og god og smaker deilig med pisket krem eller vaniljeis til.
1 boks hermetisk pærer
2 - 3 epler
2 bananer
1 papaya (eller to)
3 -4 kiwi
250 g jordbær
100 g hasselnøtter
1 dl rosiner
2 appelsiner
Slik gjør du1: Ta vare på sausen i pæreboksen. Skrell frukten, del den i biter og bland alt forsiktig i en bolle. Hell over sausen fra pærene og server. 2: Pynt gjerne med et par mynteplater og en skive stjernefrukt. Tips: Bruk gjerne eksotiske frukter i fruktsalaten. Deilig med pisket krem eller vaniljeis til. (mat.no)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat