buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
Kayseri escort bayan
sirinevler escort beylikduzu escort atakoy escort sisli escort atakoy escort sisli escort sirinevler escort beylikduzu escort beylikduzu escort
ankara escort ankara escort bayan
16. okt
GLASERT: Renset sjalottløk skåret i tre-fire båter per løk surres på middels varme i en blanding av rapsolje og meierismør i cirka fem minutter. Da er løkene passe møre og klare til servering.
 
Stor suksess med liten løk
På Øvre Kaaterud gård i Stange høstes i disse dager fruktene av en dristig satsing. Gårdbruker Per-Otto Landfald og sønnen Niels Henrik er Norges største enkelt-produsent av sjalottløk.

Publisert: 20.aug.2010 04:12
Oppdatert: -

Suksesshistorien er slett ingen selvfølge. For 15 år siden var det lite kommersiell dyrking og lite bruk av sjalottløk i Norge. Men godt hjulpet av en kjendiskokk på TV som alltid hadde med seg noen rare, små løker på tur, ble vi inspirert til nye ideer, forteller Landfald. - På den tiden var vi på jakt etter et interessant nisjeprodukt. Mesterkokken Arne Brimis entusiasme for sjalottløken smittet over på oss, og vi begynte å dyrke den. Dessuten hadde vi følelsen av at Brimi hadde klart å berede grunnen for det nye produktet i markedet. Han var en uvurderlig drahjelp!

PRODUKSJONEN STARTET i liten skala.
- Vi begynte med bare noen få fårer, kanskje et par mål til sammen, forteller Landfald.
Erfaringene var at jordsmonn og klima var velegnet for dyrking av sjalottløk. Dessuten likte både vi og forbrukerne den nye løken. Kort fortalt økte vi produksjonsarealet gradvis. Nå dyrker vi sjalottløk på cirka 150 mål og bruker teknisk avansert dyrkingsutstyr. Med en maksimal avkastning på nærmere to tonn per dekar, kan årsproduksjonen komme opp i bortimot 300.000 kilo sjalottløk. I år vil det utgjøre fjerdeparten av hele det norske forbruket.
Øvre Kaaterud gård i Ottestad blir dermed Norges klart største sjalottløkdyrker. For øvrig er det bare fem kommersielle dyrkere av sjalottløk i hele Norge. Tre av dem ligger i Mjøsdistriktet, der jordsmonn og innlandsklima er til sjalottløkens og sjalottløknyternes fordel.

I TAKT MED økt dyrking av sjalottløk, har driverne på Øvre Kaaterud satset betydelig på anlegg for tørking, lagring og pakking av løken.
Det er gjort store investeringer i høyteknologiske bygg og anlegg til disse formålene. Resultatet er nå at gården både dyrker og pakker sitt eget produkt klart for leveranse til grossisten. - Samarbeidet med grossisten Bama har vært til stor fordel for begge parter, sier Per-Otto Landfald. Det er også utviklet egne etiketter til løkpakkene. På etikettene kommer det fram at dette er sjalottløk fra Stange i Hedmark. Dessuten gis det informasjon om sjalottløkens varierte bruksområder og muligheter i tilberedningen.

PRISUTVIKLINGEN for norsk sjalottløk har vært til forbrukernes fordel de siste årene, forteller Landfald. - Som en følge av gode, naturgitte forhold under dyrkingen i kombinasjon med rasjonell drift, er prisene på norskdyrket sjalottløk nå på linje med importert løk av sammenliknbar kvalitet, sier han.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat