buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
LIKER SVINEFILET: Per Johan Skjærstad, mannen som mer enn noen har revitalisert de gamle skillingsvisene, er ikke det mest middagsmatglade mennesket vi har møtt. Men han liker godt stekt svinefilet og sjokolade.
 
Svinefilet er toppen
I skillingsvisene er det mye nød og elendighet. På kjøkkenet til Per Johan Skjærstad i Løten står det bedre til.

Publisert: 25.okt.2008 06:00
Oppdatert: -
- Faktisk er det ikke så mye prat om mat i skillingsvisene i det hele tatt, sier Per Johan Skjærstad mens han legger siste hånd på den hjemmelagde potetmosen vi snart skal spise. Derimot synges det mye om brennevin, og det kunne vært en annen historie.

PER JOHAN SKJÆRSTAD er på sitt vis en matglad mann. Men siden det som er inntatt gjennom magen, har svekket mannens hjerte og årenes løp, driver han en streng selvjustis i matvegen.

- Avdeling for preventiv kardiologi på Ullevål sjukehus har gitt meg beskjeder som lar seg tolke dit hen at alt godt er farlig, sier han. Derfor hører ikke sauser, desserter, sukkerholdige leskedrikker eller pølse med lompe med på spiseseddelen. Det hverdagslige kosthold til Per Johan består i hovedsak av fire brødskiver med enkelt pålegg, to knekkebrød og fire glass skummet melk. Dette lar seg lett dokumentere, for mannen fører matdagbok, inspirert av helsevesenets råd.


NOEN UTSKEIELSER blir det likevel. Stikkordet er sjokolade.

- Jeg er blitt veldig svak for å nyte sjokolade til faste tider, røper Skjærstad. Det gir seg utslag i inntak av to stk. melkeruller per dag. Den ene fortæres kl. 15.00, den andre på kveldstid ved nitida. Det gis rom for alternering, for eksempel med kvikklunsj eller melkesjokolade. Men marsipanbrød, det nekter jeg meg, sier Per Johan, bortsett fra unntaksvise marsipanbrød et par ganger i måneden. - Jevn på kaffe og kaker er jeg også, medgir han, og jeg må ha en sukkerbit til kaffen.


MIDDAGSMATEN ER IKKE Skjærstads favoritt. Han skofter gjerne frokosten også. Spiselysten vekkes som regel ikke før i 12-13 tida, men under vårt besøk er faktisk middagsfavoritten er under tilberedelse. Det handler om stekt svinefilet med hjemmelaget potetmos. Først serveres en liten forrett av spekeskinke med babygulrøtter, ei loffskive, litt paprika og tomat. Så skrider Skjærstad til komfyren. Der er svineytrefileten allerede stekt sammen med noen sjampinjonger i biter. Kjøttet virker godt stekt, antyder vi.

- Stemmer, sier kokken. Kjøttet som jeg sørger for at butikkfolkene skjærer i to centimeter tjukke skiver for meg, lar jeg surre lenge. Jeg liker at kjøttet er helt gjennomstekt. Stekefettet jeg bruker er hjertegodt, og skal visstnok være uegnet til steking. Men her er jeg helt uenig med ekspertisen, sier Skjærstad, og steker som han vil. Krydringen er med salt og pepper, tilbehøret er som nevnt litt stekt sopp og kanskje litt paprika og tomat.


MEN IKKE MINST er det en hjemmelaget potetmos med i retten. Det er da det begynner å svinge, for her har Per Johan utviklet en egen vri etter å ha gått lei poseutgavene. Skjærstads potetmos som han får mye ros for, lager du av (tre porsjoner):

14-15 middels store poteter
4 dl melk
2 ss smør
salt og pepper
1 sukkerbit
1 ts sennep
2-3 ss fløtegratinerte poteter med hvitløk (ferdiglaget)

Slik gjør du:
Skrell og del opp potetene. Kok dem møre i litt vann. Knus potetene med ei skje i resten av kokevannet. Tilsett melk, smør, salt og pepper, sukkerbit, sennep og fløtegratinerte poteter. La alt småkoke 10 minutter til passe konsistens. Pass på at det ikke koker tørt. Stek kjøttet godt og server med potetmosen.

- Den passer like godt til pølser, biff, spekemat og til Joikakaker, sier Skjærstad.
Vi tror ham på det.


SÅ VISER DET SEG at vi tilbys dessert også, nemlig sjokoladepudding med vaniljesaus.

- Jeg må innrømme at etter et opphold på seks år, sprakk jeg på sjokoladepudding her forleden. Innkjøpet skjedde for et par dager, sier Skjærstad. Nei så godt det var! - Men dette må jeg jo gi avkall på, legger han straks til.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat