buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
FLYTENDE PUDDING
 
Ta vare på puddingen
La puddingene få sin renessanse! Lag tradisjonelle puddinger og server en liten porsjon nostalgi til hverdag eller fest.

Publisert: 21.mai.2010 13:39
Oppdatert: -

Pudding er en tradisjonell dessert som man kan lage i mange varianter og en dessert som er brukt i mange år.
Før ble ofte puddingene laget av matrester, slik som brødpuddingen. Den ble egentlig laget ved at gamle brødrester ble lagt i en form, men ble den utviklet videre ved å helle litt melk og egg over og steke den i ovnen, og slik ble brødpuddingen til.

Semulepudding
(4 porsjoner)
8 dl helmelk
2 dl kremfløte
90 g semulegryn
1 ts mandeldråper
1 egg
2 ss sukker
Bærkompott
1 vaniljestang
250 g sukker
2 ½ dl vann
1 hel kanel
1 ss maisstivelse (maisenna)
500 g skogsbærblanding, frossen

Slik gjør du
Kok opp helmelk og kremfløte og tilsett semulegryn under omrøring. La blandingen småkoke i 15-20 minutter. Rør ofte så det ikke fester seg i bunnen. Grynene skal bli helt møre. Tilsett noen dråper mandelessens. Visp sammen egg og sukker. Avkjøl grøten og rør inn eggeblandingen.
Hell massen over i en form, glassbolle eller porsjonsformer. Dekk med plastfolie og sett puddingen i kjøleskap.
Del vaniljestangen i to og skarp ut frøene. Kok opp sukker, vann, kanel, og vanilje (stang pluss frø) i en kjele. Visp inn maisennajevningen og la laken småkoke i 2 minutter. Hell den varme laken over de frosne bærene. Avkjøl bærkompotten og sevèr.

Byggrynspudding med bærsaus
(4 porsjoner)
1 pose byggris
3 egg
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
3 dl matfløte
1 dl rosiner
Bærsaus
1 ½ dl vann
1 dl sukker
2 dl djupfryste bringebær (eller andre bær)

Slik gjør du
Kok byggrisen etter anvisningen på pakken. Visp sammen egg, sukker, vaniljesukker og matfløte. Bland inn kokt byggris og rosiner. Hell blandingen i smurt ildfast form (ca. 15 x 20 cm). Stek puddingen på 200 °C i forvarmet ovn i 20 minutter. Puddingen er ferdig når overflaten er fast og stiv.
Server byggrynspuddingen varm med rød saus eller friske bær.
Bærsausen
Kok opp vann og tilsett sukker. Rør til sukkeret har løst seg opp (sukkerlake). Tilsett sukkerlaken i en hurtigmikser eller food processor.
Tilsett røde bær og kjør det hele sammen. Sausen kan siles eller den kan være som den er.

Sjokoladebrødpudding
(4 porsjoner)
2,5 dl tørket brød
4 dl melk
2 egg
4 ss kakaopulver
1 dl sukker

Slik gjør du
Bløtlegg brødet i melken i ca. 15 minutter. Visp eggene lett sammen og tilsett de i melkeblandingen sammen med de øvrige ingrediensene. Hell blandingen i en smurt ildfast form (ca. 15 x 20 cm). Stek puddingen i forvarmet ovn ved 160 °C i ca. 50 minutter. Server puddingen varm med vaniljesaus.

Mandelkjernepudding
(4 porsjoner)
3 dl kremfløte
5 dl helmelk
1 dl sukker
75 g maisstivelse (maisenna)
2 egg
75 g mandler
Bærsaus
1 dl vann
1 dl sukker
300 g friske eller djupfryste bringebær (eller f.eks. jordbær)

Slik gjør du
Bland fløte, melk og maisstivelse og la det få et oppkok under konstant omrøring. Slå ned varmen og la det stå og småkoke i noen minutter under omrøring. Ta kjelen av platen og rør inn godt sammenpiskete egg og grovhakkete mandler eller skåldete mandler. Avkjøl desserten og server den med en rød bærsaus.
Bærsausen
Kok opp vann og tilsett sukker. Rør til sukkeret har løst seg opp (sukkerlake). Tilsett sukkerlaken i en hurtigmikser eller food processor. Tilsett røde bær og kjør det hele sammen.
Sausen kan siles eller den kan være som den er.

Brødpudding
(4 porsjoner)
100 g lyse rosiner
½ dl rom eventuelt romessens
250 g daggammel loff
125 g sukker
100 g smør
6 egg
5 dl helmelk eller lettmelk
1 ts vaniljesukker
2 ts sitronsaft
1 ts malt kanel
1 eple
Vaniljesaus

Slik gjør du
La rosinene trekke i rom (eventuelt romessens blandet med vann) i noen timer eller over natten.
Skjær loffen i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225 grader i ca. 5 minutter til de er tørre. Pisk sammen sukker, smeltet smør, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle. Skrell eplet og skjær det i små terninger.
Ha dem i bollen sammen med brødterninger og rosiner. La væsken trekke inn i brødet. Fyll blandingen over i en 1½ liters brødform som er kledd med bakepapir i bunnen. Stek brødpuddingen i vannbad nederst i stekeovnen ved 175ºC i ca. 1 time.
Server den varm eller lun med vaniljesaus.

Løvepudding
(6 porsjoner)
1 l melk
1 ½ dl semulegryn
2 gelatinplater
2 egg
2 ss sukker
100 g mandler
50 g kokesjokolade

Slik gjør du
Kok opp melken. Dryss i grynene under omrøring i den kokende melken. Kok grøten på middels varme under omrøring til grynene er møre, ca. 20 minutter. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Ta platene ut av vannet, ha de i den varme grøten og rør godt. Visp eggene lett sammen og tilsett eggene under omrøring i den varme grøten. Ha til slutt i sukker, grovhakkete mandler og hakket kokesjokolade. Rør i grøten slik at sjokoladen begynner å smelte og grøten får et marmorert utseende.
Pensle formen med et tynt lag smeltet smør eller olje, så slipper puddingen lettere formen når den velves. Fyll grøten i formen og dekk den med plastfolie. Sett formen kjølig så puddingen stivner, gjerne natten over. Hvelv puddingen forsiktig ut av formen og server den med friske bær, rød saus eller karamellsaus.

Creme catalan
(6 porsjoner)
4 dl helmelk
6 dl kremfløte
250 g sukker
3 hel kanel
revet skall av 1 appelsin
10 eggeplommer
2 ss brunt sukker, til karamell
500 g bringebær

Slik gjør du
Kok opp melk, fløte, sukker og krydder. Tilsett eggeplommene og rør til det hele tykner. Sil av krydderet og hell blandingen over i små porsjonsformer.
Stekes i vannbad på 110 grader i ca. 30 minutter. Strø litt brunt sukker på toppen og sett formene under grillen i ovnen for å svi sukkeret til karamell.

Minuttpudding
(4 porsjoner)
5 dl helmelk
1 ss hvetemel
3 ss potetmel
1 egg
1 ss sukker
1 ss smør
2 ss mandelflak
2 ss mandler hakkete
10 g mandeldråper

Slik gjør du
Bland kald helmelk og alt melet i en kjele og rør til det koker og er uten klumper. La den koke i ca. 1 minutt. Visp sammen egg og sukker. Ta grøten av platen og rør eggeblandingen i den varme grøten. La smøret smelte i grøten. Dryss i mandlene og smak til med mandeldråper. Servèr grøten varm eller kald med rød saus til.

Sherrypudding
(8 porsjoner)
11 gelatinplater
5 dl helmelk
5 dl kremfløte
1 vaniljestang
4 egg
2 ss sukker
1 dl søt sherry

Slik gjør du
Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter.
Del vaniljestangen på langs og kok den opp sammen med melk og fløte. Sil fra vaniljestangen.
Visp eggedosis av egg og sukker. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme melkeblandingen. Bland i eggedosis og sherry. Rør litt til puddingen begynner å tykne. Hell den over i glassbolle og la den stå kjølig til den skal serveres.
Server puddingen med kirsebærsyltetøy eller rød saus til.

Rød saus
1 dl vann
1dl sukker
200 g bringebær
200 g blåbær

Slik gjør du
Kok opp vann og sukker. Ha sukkerlake og bær i en hurtigmikser eller food processor og kjør dette til en jevn saus. Sil sausen hvis du ønsker det.
Du kan benytte de bærene (400 g) du måtte ha for hånden. Friske eller djupfryste. De djupfryste bærene bør tines noe før de tilsettes sukkerlaken.

Flytende pudding
(6 porsjoner)
200 g hvetemel
1 ss bakepulver
2 ss kakaopulver
200 g sukker (gjerne Golden caster sugar)
100 g mørk sjokolade, 52 % kakao, hakket
50 g smeltet smør
1 egg
1,7 dl melk
saft og revet skall av 2 appelsiner
2 dl vaniljekesam

Saus
100 g brunt sukker
3 ts kakaopulver
kokende vann

Slik gjør du
Sikt mel, bakepulver og kakaopulver i en bolle med sukker og hakket sjokolade. Bland smør, egg, melk, appelsinsaft og -skall. Bland det med de tørre ingrediensene. Fordel massen i 6 former.
Sausen
Bland sukker og kakao godt, og fordel blandingen på toppen av puddingene. Hell på 3 ss kokende vann på hver pudding. Stek ved 180 grader (ev. 160 grader på varmluft) i 25 minutter. Server puddingene varme med vaniljekesam. (mat.no)
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat