buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Tid for rabarbra
 

Publisert: 11.jun.2010 04:12
Oppdatert: -

De nye stilkene er møre og sprø, saftige og friskt syrlige. Som barn var det «grøssegodt» å få litt sukker i en kopp til å dyppe den rå rabarbrastilken i.
Her følger noen oppskrifter på hvordan rabarbra kan brukes til mer enn å stikke i sukkerkoppen.
(12 kakestykker)

Rabarbrasyltetøy lager du av:
1 kg rabarbra
400 g sukker
½ dl vann
2 ts vaniljesukker
2 hel kanel
2 stjerneanis

Slik gjør du
Trekk skinnet av rabarbraen hvis det er tykt. Del stilkene i biter à ca. 2 cm.
Kok opp rabarbra, sukker og vann i en kjele ved middels varme. Tilsett vaniljesukker, hel kanel og stjerneanis og la det hele småkoke til syltetøyet har kokt inn til en tykk masse. Dette kan ta opptil 2 timer. Syrligheten på rabarbra er varierende. Smak på syltetøyet under kokeprosessen og tilsett mer sukker hvis nødvendig.
Rør av og til og ofte mot slutten, slik at syltetøyet ikke brenner seg fast. Avkjøles og settes kaldt. Syltetøyet kan lages flere dager i forvegen i forhold til resten av kaken.
Mandelbunn:
150 g mandler
150 g melis
4 eggehviter

Slik gjør du
1. Mal mandlene. Bland med melis. Stivpisk eggehvite og skjær dem forsiktig inn i mandelblandingen.
2. Dekk bunnen av en (24 cm i diameter) kakeform med bakepapir og hell røren over. Stek kaken ved 160 ºC i 25-30 minutter. Avkjøl bunnen i formen.
Iskrem:
4 eggeplommer
150 g melis
5 dl kremfløte
innkokt rabarbrasyltetøy

Slik gjør du
Pisk egg og melis til stiv eggedosis. Pisk kremfløten til krem. Bland kremfløte og eggedosis og vend forsiktig inn rabarbrasyltetøyet.
Ta fram formen med den avkjølte mandelbunnen og hell iskremblandingen over. Frys kaken i minst 12 timer.
La kaken stå ca. ½ time i kjøleskap før servering.(Nok til 2)
En fin måte å utnytte forsommerens rabarbra på. Deilig tørstedrikke på varme sommerdager, eller du kan gjemme noen flasker til jul og gi bort som gave.
3 kg rabarbra
8 liter vann
500 g sukker
saft og revet skall av 4 sitroner

Slik gjør du
Rabarbra skal ikke skrelles. Grovdel og kok den mør i vannet. Sil saften og rør den inn i sukkeret sammen med sitronsaft og skall.

(Nok til 4)
Jordbær og rabarbra passer utmerket sammen og utgjør her en enkel og god dessert.
4 dl vann
1 dl rabarbra
20 middels store jordbær
7 ss sukker
1 dl vann
2 ss potetmel

Slik gjør du
Kok opp vann og ha i rabarbra og sukker. La dette stå og småkoke i 5-8 minutter. Ta kjelen av platen og rør i jevningen.
Ha så i jordbær og ha kompotten over i en glassbolle eller i porsjonsskåler. Saften av jordbærene vil nå trekke litt ut, og det blir en fin farge på desserten. Legg plastfolie over desserten til den skal serveres, så blir det ikke hinne på den.
Server med pisket krem eller fløtemelk.
En deilig pai med rabarbra og vaniljekrem som kan serveres både som dessert og som kake.

Paideig
27395060150 g smør
350 g hvetemel
50 g sukker
1 stk. eggeplomme
3 ss kaldt vann

Fyll
1 kg rabarbra
1 ss potetmel
3 dl sukker
3 dl ferdig vaniljekrem

Slik gjør du
Smuldre sammen smør, mel og sukker raskt i en food processor. Ha i eggeplommen og spe med vann til fin konsistens.
Sett paideigen i kjøleskap minst en halv time. Kjevle ut deigen til en leiv og kle formen. Prikle skallet med en gaffel og forstek den på 200 grader i ca. 10 minutter. Skrell rabarbraen om den virker trevlete, skjær den i 2-3 cm lange biter. Dryss på potetmel og sukker. Ha vaniljekrem i bunnen før rabarbraen legges over.
Stek paien ved 200 grader i ca. 30-40 minutter.

(2 porsjoner)
En fin måte å utnytte forsommerens rabarbra på. Deilig som pålegg på brødskiven, eller du kan gjemme noen glass til jul og gi bort som gave.
2 kg rabarbra
1.200 g sukker
4 grapefrukter

Slik gjør du
Rens og finsnitt rabarbraen og legg den lagvis med sukkeret i en kjele. Del grapefruktene i to, press ut saften og bland den med rabarbraen. Vask grapefruktskallet godt. Vreng skallene og skjær bort mest mulig av den hvite hinnen.
Klipp skallet i tynne strimler som grovhakkes. Bland det hakkete skallet i rabarbraen. Kok syltetøy under lokk i ca. 20 minutter. Rør av og til.
Skum av og fyll syltetøyet på varme rene glass som skrues til med det samme.
(Nok til fire gode venner)
400 g rabarbra
4 dl vann
1 dl sukker
1 vaniljestang
1 ½ ss potetmel
300 g jordbær

Slik gjør du
Middels tykke rabarbrastilker gir best resultat. Skyll rabarbraen og skjær stilkene i 2 cm brede biter.
Kok opp vann og sukker i en kjele. Legg rabarbraen i og småkok til den er mør. Tilsett mer sukker etter ønske. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann og hell jevningen i en tynn stråle i kjelen under omrøring. Kok opp og trekk den raskt til side. Tilsett oppskåret jordbær og sett kompotten til avkjøling. Serveres lun med matfløte, kaffefløte eller vaniljekesam. Kompott servert på den tradisjonelle måten - sammen med fløte.


RABARBRA-FAKTA
Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott. Brukes til saft, sylting og hjemmelaget vin, og er også god til fyll i kaker og pai.

Rabarbra er kalorifattig, inneholder A-, B- og C-vitamin samt noe mineraler.
 

 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat