buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Sjørøvergryte.
 
Vær sjef på kjøkkenet!
Det viser seg at når barna får velge hva familien skal ha til middag blir det mye usunn mat. Vil du vri familiens kosthold over i en sunnere retning, bør du ta rollen som kjøkkensjef og bestemme menyen. Det har hele familien godt av.

Publisert: 11.feb.2011 04:12
Oppdatert: -

Marit Løvbrøtte er én av dem som har tatt styringa på kjøkkenet. Hun er småbarnsmor til to aktive gutter og er utdannet faglærer i ernæring, helse og miljø. Til daglig arbeider hun som matfaglig redaktør på Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Ett av hennes råd er:
- Lag store porsjoner, frys ned, og ta opp når dere har det travelt! Eller lag enkle alternativer som wok når det skal gå kjapt. Kjøp frosne, ferdige wokgrønnsaker, ha i litt renskåret kjøtt eller kyllingfilet, og server grove nudler til. Det tar ti minutter. Og la barna få delta når dere har litt mer tid, med å kutte grønnsaker, og røre i boller.

Vi har sikkert gått i den samme fella alle sammen, og spurt barna hva de har lyst på til middag. Svarene vi får er ofte mat som passer til helgekosen. Barna mangler foreløpig kunnskap om sammensetning av et sunt kosthold, og trenger veiledning i sunne matvaner på samme måte som vi veileder dem gjennom livet på andre områder.
Et godt råd for å oppnå sunnere middagsvaner er å planlegge middagene og gjøre et par store innkjøp i uken, i stedet for å handle på impuls på veg hjem fra jobb. Med lavt blodsukker og sultne unger på slep gjennom butikken er det fort gjort å ty til enkle og usunne løsninger.
- Har du barna med i butikken, og det blir mas om middagsønsker, - så gi dem uansett ikke mer enn to valg: Kyllinggryte eller pasta med karbonadedeig for eksempel. Fordi barn ikke har kunnskap om matens innhold av næringsstoffer, bør de få valget mellom to sunne retter, sier Marit.
- Hva når barna ikke vil spise maten de blir servert?
- Vil de ikke ha, får de vente til neste måltid. Etter noen få ganger skjønner de at det ikke er særlig lurt ikke å spise det de får, sier Marit bestemt. - Dette er matoppdragelse, og er med på å gi barna trygge rammer rundt kostholdet i hverdagen, avslutter tobarnsmoren.
Her følger noen enkle og gode oppskrifter på mat de aller fleste barn sier ja til å få servert.

Suppelapskaus
Suppelapskaus er mat for små og store mager. Poteter, kjøtt og grønnsaker i en blanding - lett å lage, lett å spise!
600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 båter hvitløk
2 ss margarin eller olje til steking
6 dl kjøttbuljong (utblandet)
2 pakker djupfryst lapskausblanding
2 ts provencekrydder
1/2 ts salt
1/2ts pepper

Slik gjør du
1. Finhakk hvitløken og fres den i en kjele med olje.
2. Tilsett buljong, og la det koke opp.
3. Ha i grønnsakene og la det koke opp igjen. Tilsett kjøtt og krydder og la det trekke i 5-8 minutter til suppen har blitt litt jevnet. Smak til med salt og pepper.
Serveres med flatbrød eller brød. (matprat.no)

Kylling i wok(4 porsjoner)
Wok grønnsaker og kjøtt, og bland inn kokte nudler. Hell over en ferdig woksaus til slutt. Enkelt - smakfullt - magert!
4 kyllingfileter
2 båter hvitløk
2 ts finhakket, frisk ingefær
1 rød chili
1 pose ferdig woksaus
1 rødløk
1 grønn squash
1 rød paprika
1 boks hermetisk babymais
½ brokkoli
2 ss rapsolje til steking
1 pk. fullkornnudler
1 ts nykvernet pepper

Slik gjør du
1. Skjær kyllingfiletene i strimler.
2. Bland kyllingstrimler, hvitløk, ingefær og chili med woksaus. Mariner i ca. 1/2 time.
3. Skjær rødløk i ringer, squash i skiver, paprika og brokkoli i biter.
4. Kok nudlene etter anvisningen på pakken.
5. Ta kjøttet ut av marinaden og fres kjøttet raskt (2-3 minutter) i olje på sterk varme i en panne. Ta ut kjøttet og fres grønnsakene.
6. Bland de stekte kyllingstrimlene og nudler forsiktig i til slutt. Tilsett marinaden og smak til med pepper og eventuelt salt. (matprat.no)

Fiskegrateng
med erter

(4 porsjoner)
Hvit saus
2 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 dl makaroni
100 g djupfryste erter
ca. 300-400 gram seifilet eller annen kokt fisk
1 ts salt
1/2 ts pepper
4 egg
1 dl revet hvitost
4 ss strøkavring

Slik gjør du
1. Smelt smør i en kjele ved svak varme. Tilsett hvetemel og rør blandingen jevn. Ta kjelen av platen. Tilsett litt og litt av melken og rør klumpfritt mellom hver gang. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp mens du rører godt. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Kok (trekk) fisken, dersom den er rå. Rester etter gårsdagens fiskemiddag kan også fint brukes.
3. Kok makaronien som anvist på pakken.
4. Ha makaroni, tinte erter, fisk, salt og pepper i den hvite sausen. Skill eggene og bland én og én eggeplomme inn i sausen. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn med en slikkepott.
5. Hell blandingen i en smurt ovnsfast form og strø revet ost og strøkavring på toppen. Stek gratengen på midterste rille i stekeovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter til den har hevet seg godt og blitt gyllen.
Server med nykokte poteter og revne gulrøtter/revet eple, eventuelt rosiner tilsatt litt appelsinjus. (matprat.no)

Grove, fylte pannekaker
(4 porsjoner)
Med litt sammalt hvetemel i pannekakerøren blir det straks mer mat i pannekakene. Disse grove pannekakene er fylt med kyllingkjøttdeig og gratinert med ost. Server gjerne med en salat ved siden av.
1 ½ dl fin sammalt hvete
1 ½ dl hvetemel
1 ts salt
5 dl melk
4 egg
 

Fyll300 g kyllingkjøttdeig
1 løk
1 båt hvitløk
250 g frisk sjampinjong
1 ½ ss hvetemel
1 ½ dl hønsebuljong (utblandet)
salt og pepper
ca. ½ ts chilipulver
ca. 3 ss tomatpuré
ca. 100 g revet hvitost til gratinering

Slik gjør du
1. Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle ca. 15 minutter.
2. Stek kyllingkjøttdeig, finhakket løk og hvitløk. Skjær sjampinjongen i skiver, stek dem og ha dem sammen med kyllingkjøtt og løk. Dryss over hvetemel og tilsett buljong. La det koke 4-5 minutter. Smak til med salt, krydder og tomatpuré.
3. Stek pannekaker, ikke for tynne. Legg 2-3 ss fyll på hver pannekake og rull dem sammen. Legg dem ved siden av hverandre i en smurt ildfast form. Dryss ost over.
4. Gratiner pannekakene i stekeovnen ved 225 grader i 5-10 minutter.
Server pannekakene med salat til. (matprat.no)

Spagetti bolognese
(4 porsjoner)
Bolognese er en verdensberømt italiensk kjøttsaus med baconstrimler og stilkselleri. Sausen brukes både til pasta og pizza.
600 g kjøttdeig /karbonadedeig
1 løk
2 stilkselleri (stangselleri)
2 gulrøtter
120 g bacon
1 ts salt
1 ts pepper
½ ts malt muskat
4 ss tomatpuré
4 dl kjøttbuljong (utblandet)
2 boks hermetiske tomater
500 g spagetti

Slik gjør du
1. Rens og finhakk grønnsakene. Skjær bacon i tynne strimler eller terninger.
2. Ha kjøttdeigen over i en varm panne og stek den på middels varme.
3. Ha i de finhakkete grønnsakene, bacon og tomatpuré. Hell over de hermetiske tomatene.
4. Tilsett kraften/buljongen og la sausen koke i ca. 20 minutter. Smak til med krydder.
5. Kok spagetti som anvist på pakken. (matprat.no)

Middagspølser
med potetmos

(4 barn)
La barna få være med på å lage middag. Oppskriften er beregnet for fire barn. Øk oppskriften til voksne.
Potetmos
4 poteter
ca. 1 dl melk
½ ts salt
¼ ts pepper
Kokte gulrøtter
2 gulrøtter
2 dl vann
¼ ts salt

Slik gjør du
1. Skrell potetene og del dem i biter. Kok dem ca. 10 minutter i en kjele med vann, som så vidt dekker potetbitene. Stikk en spiss kniv i potetbitene for å kjenne om de er myke (= møre). Hell av vannet.
2. Mos potetbitene med et mosejern/gaffel og tilsett melk. Smak til med salt og pepper.
3. Del en middagspølse i fire og skjær to-tre snitt i hver pølsebit. Stek bitene i en stekepanne med litt smør.
4. Skrell gulrøttene og del dem i skiver på skrå. Kok opp vann og salt. Kok gulrøttene ca. 6 minutter. (matprat.no)

Sjørøvergryte
(3 barneporsjoner)
200 g biffkjøtt i terninger
1 ss margarin
10 sjampinjonger
1 ss hvetemel
½ boks hermetiske tomatbønner
1 båt hvitløk
½ ts malt chilipepper
3 dl kjøttbuljong (utblandet)
Ca. 3 dråper sukkerkulør
1 pk. sukkererter
½ ts salt

Slik gjør du
1. Del biffkjøtt og sopp i terninger. Finhakk hvitløk. Smelt margarin/smør i en jerngryte. Brun først sopp og hvitløk, ha deretter i biffkjøttet.
2. Når kjøttet er blitt brunt, strø over hvetemel. Tilsett tomatbønner, chilipepper, buljong og sukkerkulør til ønsket farge.
3. La gryten småputre i 10-15 minutter. Like før servering tilsettes sukkererter.
Serveres med kokte poteter eller ris og flatbrød. (matprat.no)

Grønnsaksuppe
«Italia»

(4 porsjoner)
Sultne og kresne barn? Her har du en oppskrift som er kjapp å lage og som faller i smak hos små ganer.
4 skiver bacon i biter
1 purre i biter
3 båter hvitløk i skiver
1 brokkoli i buketter
2 gulrøtter i biter
1 rød paprika i biter
4 stilker stilkselleri (stangselleri) i biter
1 glass god tomatsaus
8 dl vann
2 grønnsakbuljong-treninger
Salt og pepper
2 ts urtekrydder
4 ss crème fraîche
2 dl revet parmesan
4 ss olivenolje til servering
2 dl brødkrutonger
4 blader frisk basilikum til pynt

Slik gjør du
Surr bacon, løk, hvitløk og grønnsaker i en stor kjele. Ha i tomatsaus, vann og buljongterning. Kok i 20 min.
Miks suppen jevn med en håndmikser. Smak til suppen med salt, pepper og pizza-/urtekrydder.
Pisk sammen crème fraîche med 1 dl parmesanost. Server suppen med parmesankrem, olivenolje, krutonger, revet parmesan og basilikum. (frukt.no)

Bakte poteter
(4 porsjoner)
Bakte poteter smaker godt som tilbehør, men er og deilig som fredagskos. Lag mye godt tilbehør, slik som mais, reker, skinke, ost, bacon, kylling. og fyll den med kryddersmør, rømme eller matyoghurt. La barna få være med å lage sin egen spesialitet.
4 store bakepoteter
8 ss lettrømme
4 ss pesto

Fyll 1
4 ss kremost med urter

Fyll 2
4 ss kesam
100 g revet hvitost

Slik gjør du
Legg smurt aluminiumsfolie rundt potetene, gjerne dobbelt slik at potetene ikke skal bli brente.
La potetene ligge godt nede i glørne i ca. 60 minutter.
Fyll dem med det du ønsker. Ovenfor har vi satt opp et par alternativer, men barna kan jo lage sin egen favoritt! (melk.no)

Blomkål/
brokollisuppe

(4 porsjoner)
En god suppe som man enkelt kan lage etter skoletid.
800 g blomkål /brokkoli i biter
2 små løker (finhakkes)
4 båter hvitløk (finhakkes)
2 ss smør
10 dl vann
2 grønnsakbuljongterninger
2 dl melk eller matfløte
½ ts pepper

Slik gjør du
Skyll, rens og del opp grønnsakene, også stengelen. Smelt smøret i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, og rør til løken blir myk og blank. Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La suppen småkoke i ca. 10 minutter. Mos suppen med en stavmikser. Tilsett melken/matfløten. Smak til med pepper.
Tips:
Du kan godt bruke bare brokkoli eller bare blomkål i suppen. (melk.no)

Grønn snacks
med dipp

(Nok til 10 unger)
Herlige sprø og friske grønnsaker og en frisk og supergod dipp til! Serveres når som helt og hvor som helst - uten dårlig samvittighet!
500 g gulrot i staver
500 g slangeagurk i staver
2 rød paprika i strimler

Dipp:
4 dl yoghurt naturell
4 ss ketchup
½ ts salt
1 ss sukker
2 ts sitronsaft
Slik gjør du
Grønnsakene anrettes i skåler eller på et fat og serveres med dipp til. (frukt.no)
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat