buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
VALUTA: Holder stilen og nivået med ny meny.Foto: Jens E. Jensrud
 
Valuta holder koken
Valuta i Kunst-banken er fortsatt Hamars beste lunsjsted.

Publisert: 19.aug.2011 04:12
Oppdatert: -

Etter noen sommerstengte uker er Hai Hangs Valuta i gang igjen, og med nesten helt ny meny. Ikke slik at stilen er forandret; fortsatt dreier det seg om smaksrik øst-vest fusion. Men rettene er nye; nå er det nærmest bare twin-sandwichen og kyllingsalaten som gjenstår fra før.
Fornyelsen synes også å ha medført at rettene har fått et nytt løft på Valuta. I vår var det ikke alltid at alt stemte like godt. Men nå synes det å være i rute igjen.
Og Valuta er viktig i Hamar. Konsept og meny skiller seg klart ut fra alle andre lunsjsteder. Både i originalitet og kvalitet ligger det i en klasse for seg.
Prismessig spenner lunsjmenyen fra 129 kroner (gresskar- og karrisuppe) til 229 kroner (andelårconfit). Mesteparten ligger mellom 150 og 170. Og kanskje kunne en ha ønsket seg et par noe rimeligere småretter i tillegg, for å utvide spekteret.
Det mest originale innslaget på menyen er harefilet med bladsalat, sopp og tyttebærvinaigrette (189 kroner). En skikkelig viltrett altså, men som får et eksotisk preg ved at kjøttet er marinert i smakskraftig hoisinsaus, velkjent fra det kinesiske kjøkken.
Harens ytrefilet har kraftig, velutviklet viltsmak, ypperlig mørhet og er absolutt ikke overdrevent varmebehandlet. Noen vil kanskje kunne oppfatte kjøttet som litt for rått, og et par kantareller ekstra ville vel heller ikke gjort noe. Kjøttsmaken står i flott kontrast til rettens øvrige syrlighet, og en høyst original viltrett er dette.
Nordafrikansk preget er den marokkanske krydrete laksen med mango-fennikelsalsa og couscous (169 kroner). Klassisk laks får et løft av uvant krydder, samtidig som salsaen bidrar med et litt søtlig preg.
Og som nesten alltid er det dessertene som er selve høydepunktet på Valuta. En klassisk pavlova med marengsbunn, mangokrem og friske bær (85) kroner framstår fyldig og smaksrik gjennom mangokremen, men balanseres med en ytterst delikat ferskensorbet. Marengsen kunne vært mer sprø for å gi desserten et enda lettere preg.
Mousse av mørk sjokolade og pære (85 kroner) er kombinert med en smakskraftig solbær- og tyttebærkompott. Her er det dessert nok til å bli mett helt til kveldsmaten, selv om moussen er lett og luftig. Solbær og tyttebær passer overraskende godt sammen.
Som helhet er det betryggende å registrere at Valuta er i god rute igjen. Egentlig er hamarsinger kjempeheldige som har et slik sted. Og egentlig er den ganske uhedmarksk. Det gjelder ikke minst beliggenheten i Kunstbanken, med den luftige romsligheten i inngangspartiet og alltid varierende utstillinger på veggene. For tida er det Kjell Nymoen og Kåre Nordviks arbeider som er utstilt i kaféområdet. En tenker kanskje ikke så mye på det, men sannsynligvis bidrar det betraktelig til å øke følelsen av velvære som alltid preger besøkene på Valuta.

- Neste gang de skifter meny, håper jeg på hoisin-glasert bever, sa den ene da vi gikk att.
- Det skal du ikke se bort ifra, sa den andre.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat