buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
DEILIG EPLESUPPE: Kryddersmak fra kanel, ingefær, vanilje og stjerneanis gir nydelig smak til eplesuppa. En hjemmelaget iskule topper denne herlige desserten som serveres kald om sommeren, men nå VARM.
 
Varmende supperåd
Noen velmente, varmende og virksomme supperåd er ikke av det dummeste. Vi har fått rådene av pensjonatdriver og eier Ingeborg Sørheim på Sveinhaug gård i Ringsaker.

Publisert: 15.jan.2010 05:00
Oppdatert: -
- Først og fremst er mitt anliggende når det gjelder kjøttretter, at hele dyret blir brukt, sier Ingeborg. Filetkjøtt og biffer er ikke min hovedinteresse. Da er det bedre å tenke på at oksehalen kan bli en utmerket suppe og at spekeskinkas nesten oppspiste skank kan bli en klassisk ertersuppe.

HELT EKSAKTE ingredienser trengs ikke for å lage ertesuppe, men framgangsmåten er viktig. Start med å bløtlegge erter natta over. Skinkeknoka vannes ut den også. Slå av bløtleggingsvannet fra ertene. Kok eller trekk knoka i rikelig med vann til kjøttet kan plukkes av. Det tar noen timer og hvis kjøttet bare trekker pent og forsiktig, kan det gjerne ta fem-seks timer. Ta opp kjøttet og sil kraften. Kok opp ertene og slå av det første kokevannet. Deretter kokes ertene i kraften til ertene er møre. Også dette er en tidkrevende prosess som gjerne tar to-tre timer.

- Jeg tror det er ulike sorter erter, for i alle fall er min erfaring at noen av dem trenger flere timers koking før de blir helt møre, sier Ingeborg. Sammen med ertene kan du gjerne koke et par hele gulrøtter, timian og løk. Disse grønnsakene tas opp av gryta når ertene er møre. Skum på toppen tas av med ei øse undervegs.
Innspurten består i å kutte nye grønnsaker i biter; persillerot, løk og gulrot er bra. Grønnsakene kokes møre sammen salvie og ikke minst timian, som er ertersuppekrydder nummer en. Ved servering legges kjøtt i hver tallerken. Suppa helles oppå. Server straks.


EN NYDELIG KREMET sellerisuppe bør prøves, gjerne som forrett. Ingeborg har igjen kalkunkraft fra nyttårsfeiringen. Den kommer til nytte nå. Prøv med:
1 liter innkokt kalkunkraft eller annen (lys) kjøttkraft
300 g selleri
½ løk
100 g pastinakk
smør
2 dl kremfløte
maisenna til jevning
Slik gjør du
Smelt smør i en kjele. Skrell selleri, pastinakk og løk, skjær grønnsakene i biter. Ha dem i kjelen. Hell på kraft og la det koke til sellerien er mør. Kjør innholdet i kraften glatt med stavmikser. Tilsett kremfløte. La det koke et par minutter. Smak til med salt og hvit pepper og litt mer fløte hvis du synes det trengs. Hakket persille på toppen gjør seg ved servering.

SELLERISUPPA SERVERES med kuvertbrød som i dette tilfellet er et smakfullt bakverk med dill. Ingrediensene er:
1 kg hvetemel
120 g meierismør
10 g sukker
10 g salt
50 g gjær
6 dl melk
finhakket dill, frisk eller tørket
Slik gjør du
Bland det tørre. Varm opp melken til den er håndvarm. Ha i dill og eventuelt andre urter. Elt deigen godt. La den heve på et lunt sted. Kna ut deigen igjen på melet bord. Rull ut pølser av deigen som kuttes i små emner. Disse kan trilles til rundstykker, eller flettes/brettes etter bakerens kreativitet. La rundstykkene etterheve minst 20 minutter før steking. Pensle med sammenpisket egg. Stekevarme og steketid er 220 grader i drøyt 10 minutter.

FISKESUPPER er det mange varianter av. Noen av dem er kraftig kremet; denne er av det lettere slaget. Legg merke til innholdet av safran og pepperrot som gir en pikant smak. Til fire porsjoner:
600 g fiskefilet
500 g rotgrønnsaker
1 fennikel
2 grovhakkete løk
6 fedd finhakkete hvitløk
1 dl olivenolje
1,5 liter vann
3 dl tørr hvitvin
1 g safran
sitron
pepperrot
Slik gjør du
Skjær fisken i biter, grønnsakene i staver og fennikel i skiver. Lettstek løk og hvitløk i olivenolje i en kjele. Tilsett grønnsaker, urter og safran. Hell på vann og hvitvin. La det småkoke 10 minutter. Smak med salt og pepper. Til slutt drysses det over revet pepperrot. Ha litt salt på fiskebitene. Legg dem i kjelen og la alt trekke 10 minutter.

EPLESUPPE får vi ikke servert daglig, og Ingeborgs eplesuppe kan anbefales. Så kan du få brukt opp noe av fjorårets siste eplehøst. Du trenger:
1,5 liter vann
600 g farin
8-9 epler
1 kanelstang
1 stjerneanis
1 bit fersk ingefær
1 vaniljestang
Slik gjør du
Lag sukkerlake ved å koke vann og sukker. Skrell eplene og ta ut kjernehusene. Del eplene og ha dem i laken sammen med krydderet. La alt koke fra en halv til en time, til smaken er rik og fyldig. Ta opp krydderet, kjør suppa med stavmikser. Hvis du vil, kan du godt ha i noen båter ferske epler som så vidt kokes opp før servering. En kule hjemmelag iskrem i hver tallerken gjør seg!

HA: HELGE HAGEN
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat