24. aug
 
Matfest rundt Mjøsa
Neste uke åpner Mjøsgårdene dører og spiskamre i anledning matfestivalen «Sommer på Mjøsgårdene». På Lier Gård står italiensk på menyen, og italienere på kjøkkenet.

Publisert: 27.jun.2017 07:08
Oppdatert: 27.jun.2017 07:38

«Sommer på Mjøsgårdene er sommerens hyggeligste mat- og kulturreise, i et av Norges viktigste landbruksområder», heter det på hjemmesiden til matfestivalen, et årlig samarbeidsprosjekt mellom 13 gårder rundt Mjøsa.

Under «Sommer på Mjøsgårdene» holder alle gårdene ekstra mye åpent, og inviterer inn på tun og i hager, i stuer og saler, på kjøkken og i brygghus.

– Det som er spesielt i år, er at vi har et veldig bredt program, sier Ingerine Amundsen fra Lier Gård, og trekker fram kokker fra inn- og utland, matkurs, bakerovner, middager, hageselskaper og flere kafeer.

Italiensk besøk

Amundsen byr selv på en meget italiensk meny denne sommeren.

– Matblogger Caroline Schöning fra Italia kommer og er gjestekokk. Og så kommer den italienske iskremkokken Tiziana. Det gleder jeg meg veldig til. Hun skal lage ekte italiensk iskrem, forteller Amundsen, som også vil serverer italienskinspirerte retter fra bakerovnen i hagen, samt en 4–5 retters italiensk meny med sesongens lokale råvarer, i løpet av festivalen.

Verdensmester til Evjua

Mens Lier Gård får besøk av italienske kokker, får restauranten Viken II i Evjua i Totenvika hjelp av en minst like dyktig landsmann. Dobbelt verdensmester i kokkekunst Christer Rødseth fra Vaaghals i Oslo kommer til restauranten, og kvelden blir en hyllest til bonden og grønnsakene fra den rike jorden på Toten.

2000 tok turen i fjor

Åpningsmiddagen på Sommer på Mjøsgårdene går på rundgang, og i år holdes middagen på Hovinsholm, Helgøyas gamle adelssete. På Hovinsholm ligger også Skafferiet, som holder åpent hele festivalperioden fra 7. til 16. juli.

– I fjor kom det et par tusen besøkende i løpet av festivalen. En del av gårdene tilbyr også overnatting, og vi ser at mange folk reier fra gård til gård og bruker programmet aktivt, sier Amundsen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke