24. aug
DANS: Et nytt element for Turnékompaniet.
 
Med fettet som sin uttrykksform
Kroppen som venn og fiende er tema for Turnékompaniets nye forestilling Fett.  

Publisert: 25.aug.2011 07:18
Oppdatert: -

Tre staute karer med bare mager under brede bukseseler konfronterer seg selv med slankebøkenes idealer. Slik er utgangspunktet for Turnékompaniets forestilling Fett, som onsdag hadde première i Hamar Teater. Det er en forestilling om å se seg selv i speilet, og med slankebøkenes hjelp bli fanget av kroppen sin. Men det er også en forestilling om frigjøring fra etablerte kroppsidealer og å bruke kroppen som sitt uttrykk.
Det er en sterkt fysisk forestilling der tre fyldige fyrer dundrer løs i mer eller mindre ufri dressur på en catwalklignende forlengelse av scenen i teatersalen. Det er en forestilling om å ta i bruk kroppen og leve med den som den er, i all sin storhet, uavhengig av at samtlige slankebøker har foreskrevet kun en halv tomat til frokost.
Ikke minst er det en forestilling om gleden ved kroppen, om å utnytte dens muligheter. For selv om overvektighets-tematikken kan være alvorlig nok, er det humoren og den strålende selvutleverende ironien som preger uttrykket.
Forestillingen er ikke mer enn 40 minutter lang. Men egentlig er dette et riktig format for en forestilling som er fylt av både kropp og filosofi, svette og intimitet, latter og boblende glede.
med forestillinger som Ambassadøren og Fett har Turnékompaniet utviklet en form for dokumentarpreget teater, basert på mer eller mindre egne opplevelser. Det er en form som atskiller seg sterkt fra det tekstbaserte teateret som de også har på repertoaret. Men karakteristisk for gruppa er at de gjerne trekker inn ulikeartede former - som scenekamp i tekstteateret.
Denne gangen har de for første gang beveget seg i retning et slags danseteater, eller hva en skal kalle det. Sikkert er det at bevegelsesuttrykket til Peter, Jonas og Anders Kippersund har en egen kraft i seg, som gir et veldig driv til sceneopptredenen.
Publikum sitter tett på, og i den heiteste bevegelsessekvensen er det kanskje en og annen som ser for seg risikoen for å få en Kippersund i fanget. For Turnékompaniet kan kunsten å gi sitt uttrykk en tilsynelatende slentrende, lekende form.
Det er et stykke som har hatt en lang tilblivelsesprosess, som publikum til dels har fått innsyn i undervegs. Opprinnelig var tittelen Mett og lett på vekten - hentet fra ei sikkert velment slankebok av Marianne Almstrøm Rykke. Så ble tittelen Det tolvte bud? Du skal ikke være feit, før det ganske enkelt endte med Fett. Og det dreier seg om å akseptere seg selv, og se de mulighetene det gir. Det er en forestilling fylt av livslyst, og av gleden over å frigjøre seg fra slanketyranniet. Egentlig er den aldeles herlig.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke