18. aug
 
Ligger det et vikingskip i denne gravhaugen?
Skjuler det seg et vikingskip på gravhaugen på Elvsholmen i Hamar? Nå er de første undersøkelsene gjort for å finne det ut.

Publisert: 01.nov.2017 09:17
Oppdatert: 01.nov.2017 10:04

Du har sikkert sett haugen når du kjører forbi, selv om den lenge har vært ganske nedgrodd av busker. Kjører du Vangsvegen ut av Hamar og passerer forretningen Jula på høyre side, ligger haugen til venstre, tett inntil vegen.

Men til daglig tenker du ikke nødvendigvis på at det kan ligge restene av et vikingskip der.

Støttespillere

Gravhaugen på Elvsholmen i Åkersvika er Hedmarks største gravhaug fra forhistorisk tid. Den er ca. 50 meter i tverrmål og seks meter høy. Mange har i årenes løp hevdet at det ligger et vikingskip i den. En ivrig gruppe med Knut Ståle Hauge og Hans Erik Stadshaug i spissen, har nå fått «skranglet sammen», som de sier, penger fra bank, kommune og fylkeskommune slik at haugen endelig kan bli undersøkt med moderne utstyr. Blant mange støttespillere har også vært ordfører Einar Busterud og fylkesarkeolog Ove Holseng.

Mandag og tirsdag denne uka har de første undersøkelsene blitt gjort. Da har representanter fra NIKU – Norsk institutt for kulturminneforskning – gjennomført en jordradarundersøkelse av haugen med omgivelser.

– Selv om resultatene fra undersøkelsen må tolkes i ettertid, er det likevel utrolig spennende å være med på det, sier Knut Ståle Hauge.

jordradar

– Det er to ting som er gjort disse to dagene, forteller Hauge.

For det første er det tatt i bruk laserapparater for å skanne haugen og området oppe på bakken, for å få en tredimensjonal modell av terrenget.

For det andre er haugen blitt systematisk gått over med en jordradar, som kan gjøre det mulig å se strukturene på lagene i bakken. Resultatet skal sendes til Østerrike for å bli tolket i detalj. Ifølge Knut Ståle Hauge er håpet å få resultatet av dette allerede før jul.

Neste trinn

Dersom de første målingene viser at det er noe i haugen, vil neste fase ifølge Hauge være å søke om å få foretatt en kjerneboring midt oppe på haugen.

– Da kan en se om det er for eksempel er treverk nedi der, sier Hauge.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke