22. aug
 
Mektig imponert av Troll-prosjektet
Den norske filmhøsten ble presentert med giganter som «Skjelvet», «Mordene i Kongo», «Månelyst i Flåklypa» og filmen om Sonja Henie – men den rutinerte ringreven Aage Aaberge (Kon-Tiki, Den 12. mann – og mange andre suksesser) lot seg også imponere av Hamar-filmen «Troll – Kongens hale».

Publisert: 14.aug.2018 15:04
Oppdatert: 14.aug.2018 15:04

 - Mektig imponert, var hans kommentar rett etter at filmen ble presentert av Jørn Kolsrud og Kristian Kamp. 25. desember er det premiere, på samme dag som storfilmen om Sonja Henie – og begge filmene ble presentert for norsk presse av Norsk filminstitutt som høstpakka til norsk film.

- Et sinnsykt budsjett, og det ser jo storvegs ut, sa Aaberge etter at pressen hadde fått se noen få minutter av Troll-filmen  og fått høre om den femten år lange vegen fram og et budsjett på 120 millioner norske kroner.

Aaberge i Nordisk film er en av få norske filmfolk som selv har sydd sammen et budsjett på hundre millioner (Kon-Tiki) og som nå jobber med et nytt hundremillionersprosjekt, TV-serien om slaget om Narvik.

 

Storvegs

Han lot seg også imponere av det tålmodige arbeidet som gutta fra Hamar har lagt ned gjennom alle disse år. Om bildene som ble vist fram for pressen sa Aage Aaberge:

- Jeg kan jo naturlig nok ikke gi noen filmanmeldelse etter å ha sett bare noen minutter, men det ser storvegs ut. Ikke urnorsk i stilen, men det tror jeg også er nødvendig når denne skal lanseres rundt om i verden.

- Kan det påvirke responsen nasjonalt, påvirke i negativ retning?

- Nei, det tror jeg ikke. Er historien og karakterene gode nok, det er hva som teller.

- Er dette prosjektet ekstra interessant for bransjen med den grove finansieringen gjort utenlands?

- Absolutt. Jeg har fulgt prosjektet i mange år og møtt personene bak prosjektet tidligere.

- Er det et stort potensiale for norsk film når det gjelder finansiering utenlands?

- Ja. Jeg har selv jobbet med finansiering utenlands. For Kon-Tiki hadde vi tjueen investorer fordelt på sju land, men grunnfinansieringen var den gang norsk.

 

 

Et flaggskip

Finansieringen var også et tema fra hun som styrte intervjuene fra scenen, Silje Riise Næss fra Norsk filminstitutt, som understreket at norsk filmproduksjon i dag ikke kun var et hovedstadsfenomen. Hun sa også at Troll-filmen i denne sammenheng var et flaggskip, og et nybrottsarbeid.

 

Jørn Kolsrud, en av fire produsenter for filmen, sa at tretti millioner er investert av personer i Hamar-regionen, han forklarte også de finansielle fordelene med å produsere filmen i Canada, fortalte også om de kinesiske investorene – og det ble  også trukket fram at Troll-filmen er den første norske filmen som er gitt klarsignal for visning i Kina.

 

Kristian Kamp, som er mannen bak ideen og som har jobbet med filmen i mer enn femten år, skrøt stort av medregissør Kevin Munroe – og selv om gutta bak «Troll – Kongens hale» måtte finne seg i at hovedfokus lå på «Skjelvet», «Mordene i Kongo», «Månelyst i Flåklypa» og «Sonja», så ble det helt klart lagt merke til at trollene på Hamar rører på seg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke