23. aug
ber om nesten en million: Festivalsjef i AnJazz, Anja Katrine Tomter, mener arbeidslistene gir et innblikk i hvilke artister festivalen jobber med. – Men det er ennå for tidlig å si hvilke artister som blir klare, sier Tomter. Praksisen er vanlig blant festivaler over hele Norge.
 
Frister med artister som ikke kommer
AnJazz ber om 400.000 kroner og frister med verdensstjerner som Randy Crawford og Chick Corea i søknaden om offentlig støtte til Hamar kommune.

Publisert: 07.okt.2016 16:30
Oppdatert: 07.okt.2016 16:45

I søknaden kan skuelystne bli forledet til å tro at de nevnte artistene samt en rekke andre allerede er booket til festivalen i 2017.

Men lista er bare en arbeidsliste, og i teorien er bare et par artister klare. Noen av artistene er allerede krysset ut som uaktuelle, deriblant Chick Corea.

– Det er den praksisen vi har når vi sender en søknad, så de skal få et innblikk i hva vi jobber med, sier festivalsjef Anja Katrine Tomter.

Totalt søker festivalen nesten en million kroner i offentlige midler til 2017-utgaven.

vanlig praksis

Tomter beskriver at flere av navnene ikke vil dukke opp på festivalen.

– Noen vil ryke ut og nye vil komme inn, forteller Tomter.

Framgangsmåten er vanlig også blant andre festivaler i distriktet.

– Alt er selvsagt ikke klappet og klart når søknadsfristen er 15. september, forteller daglig leder i Kirsten Flagstad festival, Solveig Rønningen.

– Men man har jo tanker og ideer, og det er viktig å ha ambisjoner. Samtidig bør det stå spesifisert hvis ting ikke er klart, legger hun til.

I Brumunddal har ikke Tømmerstock har søkt om offentlige midler siden festivalens første år, men festivalsjef Rune Myhren mener at det også handler om en form for markedsføring.

– Man må selge seg selv for å få penger i disse dager, sier Myhren.

lang behandlingstid

Kulturrådet mottar hvert år en mengde søknader om festivalstøtte, og kommunikasjonsrådgiver Mari Johansen bekrefter at dette er en vanlig framgangsmåte.

– Dette er en ganske vanlig praksis, og sier noe om den kunstneriske profilen og hvilket program man vil ha. Behandlingstiden på slike søknader er lang, så dette er den eneste måten å gjøre det på, sier Johansen.

I Hamar kommune føler man seg heller ikke lurt når man mottar lange artistlister som viser seg å være et stykke unna det endelige programmet.

– Dette er ikke uvanlig. Man er heller ikke avhengig av å legge ved denne type lister. Det er ikke noe krav til det i en søknad, forteller kultursjef Morten Midtlien.

– Kommunen støtter kjente festivalkonsepter, og vi er ikke ute etter å kvalitetssikre det enkelte program, sier Midtlien.

 
Fakta

Hamar kommune har gitt 960.000 kroner i festivalstøtte i 2016. Det ble søkt om nesten tre millioner.
Kulturrådet har i år alene gitt 48,8 millioner kroner i støtte til norske musikkfestivaler. Knutepunktfestivalene fikk i tillegg 83,7 millioner.

AnJazz fikk for eksempel 637.500 kroner i offentlig støtte i 2016, fordelt på midler fra Hamar kommune, Hedmark fylkeskommune, Norsk musikkråd og Norsk kulturråd.

Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke