24. aug
Var der selv: Våren 2018 erfarte Frida Ånnevik selv hvordan det er å stå på scenen i en livesendt sangkonkurranse. Bildet er fra hennes framføring av Janis Ians «At Seventeen», som Frida selv oversatte til norsk. Denne uken er hun mentor og ekspertdommer i visesang i programmet Stjernekamp på NRK. Foto: Thomas Reisæter / Tv 2
 
Mentor i visesang
Når deltakerne i Stjernekamp på lørdag skal synge viser, er det Frida Ånnevik som sitter i dommerpanelet som sjanger-ekspert.

Publisert: 04.okt.2018 07:54
Oppdatert: 04.okt.2018 07:54

Som ekspert-dommer er Ånnevik også mentor i visesang, som er en av to sjangre artistene denne uka skal gjennom. EDM (elektronisk dansemusikk) er den andre.

Teksten er viktig

Det er viktig for henne å formidle videre betydningen av tekstene i visesangen.

– Det er «du selv» og teksten. To tomme hender og en tekst, som skal formidles på en god måte, sier hun.

– Også blikk, personliggjøring og stemmebruk.

Også legger hun til: Og det store spørsmålet, hvordan synger du egentlig på norsk?

På lørdag vil hun forsøke å være «rettferdige Frida» i dommerpanelet, og hun er spent på det å skulle sitte på den «andre siden» av bordet.

– Jeg har fått ord på meg for å være streng. Jeg vil være streng, men rettferdig, sier hun med en latter.

Hver sin ende av skalaen

Det var morsomt å være vise-mentor for Ole Børud.

– Vi er i hver vår ende av skalaen. Han kjører på der jeg ikke gjør det. Når han synes han har tatt det ned, mener jeg han har litt å gå på, sier hun.

Børud skal synge «Besvärjelse,» også kjent under tittelen «Vi kommer älska deg då» av Oscar Danielson.

– Den har jeg virkelig hørt i hjel, den plata. Jeg pusset opp et helt øvingsrom til den. Den er virkelig et av de største bidragene til svensk og norsk visesang.

Mange om beinet

Det å selv ha vært med på et slikt konsept, har vært nyttig for Ånnevik.

– I musikkbransjen, som er så diger og har plass til veldig mange, er det likevel mange om beinet. Det at du blir et kjent ansikt, og etablert innen miljøet gjør det lettere å nå ut, sier hun.

Hun kan også sette seg inn i det som går gjennom hodene til artistene.

–Når du har kommet så langt, er du så dreven på det. Du har ikke tid til å tenke på hvordan det gikk i avstemningen forrige uke.

– Det har hjulpet meg i det jeg driver med til daglig, det å stå på en scene foran et publikum. Du blir tryggere, sier hun.

Hun tror artistene vil gå inn for å levere skikkelig visesang.

– Konseptet er morsomst når man går ordentlig inn i «reglene» for de ulike sjangrene for hver uke. Til syvende og sist er det artistene selv som velger hvordan de vil tolke sjangeren.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke