23. aug
Solheimkoret: Skal delta på «Stjerna fra øst» igjen i år, som de gjorde første gang i 2001. Foto: Jakob Stramrud Dobloug
 
Mer julebalalaika
For 15 år siden hadde Geirr Lystrup for første gang førjulsbesøk av Moskva Balalaika Quartet. Siden har de gjort årlige turneer med forestillingen «Stjerna fra øst».

Publisert: 14.nov.2016 20:14
Oppdatert: 14.nov.2016 20:18

I år skal Lystrup og balalaikakvartetten fra Moskva igjen samarbeid med Solheimkoret, slik de gjorde første gang for 15 år siden.

– Det var en veldig spesiell opplevelse for koret den gangen, og vi gleder oss veldig til at det skal skje igjen, sier dirigent Inger Pernille Stramrud. – Det gir både kor og dirigent ekstra motivasjon.Sangsolist nå som den aller første gangen er Anna Sundström Otervik.

russisk reise

Det var på en reise i Russland at ideen ble til, forteller Geirr Lystrup.

– Jeg hørte veldig mye musikk mens jeg var der, besøkte både katedraler og skumle smug, og kom hematt med masse cd-er, blant annet av Moskva Balalaika Quartet.

Etter hvert begynte han å skrive en julehistorie, beslektet med Juleevangeliet, om den fattige familien som var på flukt over taigaen. Det var den som ble til «Stjerna fra øst».

Konserten forteller i ord og toner om Jomfru Maja og Ongen på taigaen, med det som i 2001 var nyskrevne tekster av Geirr Lystrup, og med russisk folkemusikk som tonefølge.

– Jeg har valgt et annet legendestoff enn Juleevangeliet, forteller Lystrup. – For det er en allmenngjøring av det sentrale i Jesus-bildet det handler om.

Og historien så vel som musikken er uendret fra den første oppføringen i 2001.

turneer

Det første året var Solheimkoret med på en miniturné i Hedmark. Siden har den russiske kvartettet kommet igjen hvert år, og de har hatt mange ulike samarbeidspartnere her til lands, for på turneene er stadig nye steder over store deler av landet blitt besøkt,

– På det meste har vi vært på 24 ulike konsertsteder i løpet av en turné, forteller Lystrup.

Men i år har turneringen et mer beskjedent format. I tillegg til tre konserter i Veldre kirke 10. og 11. desember, spilles konserten i to kirker i Oslo.

– Og det er alltid en risiko for at det kan bli siste gangen. Så det er best å få det med seg nå, sier Geirr Lystrup.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke