19. aug
Svensk suksess: «En mann ved navn Ove» gjør stor suksess som roman, film og teater. Endelig er den også på norske scener, og Sven Nordin gjør en glimrende jobb i hovedrollen.
 
Mesterlig monolog
Mutters alene på scenen trekker Sven Nordin mesterlig i trådene i teaterstykket «En mann ved navn Ove».

Publisert: 24.feb.2017 22:18
Oppdatert: 24.feb.2017 22:24

Hamar har blitt en favorittstasjon for det turnerende Riksteatret, og Kirsten Flagstad-salen fullsatt under fredagens to forestillinger. Romanen «En mann ved navn Ove» ble skrevet av Fredrik Backman i 2012, men teaterstykket, med Sven Nordin i hovedrollen, ble satt opp til norske scener først denne vinteren.

Krevende oppgave

Mange vil kanskje beskrive han som sint eller bitter, men Ove (Sven Nordin) er, som han selv sier, først og fremst prinsippfast. I teaterstykket blir historien om Ove fortalt fra karakterens eget perspektiv. Oves tanker, betraktninger og meninger legges fram i form av en 80 minutter lang monolog, og det er karakteren alene som gir liv til fortellingens øvrige figurer. Det framstår som en ekstremt krevende oppgave, men Sven Nordin løser denne oppgaven på en aldeles glimrende måte.

Ove gjennomgår en ganske omfattende utvikling i løpet av forestillingen, og det er karakterutviklingen som primært sørger for at man som publikummer hele tiden er nysgjerrig og interessert. Også er det humoren da. Den tidvis kullsvarte humoren fenger over hele verden, men er spesielt typisk her i Skandinavia. Det er nok ytterst få som kjenner seg helt igjen i hovedpersonen, men de aller fleste vil nok i alle fall finne små bruddstykker fra sine egne tanker, vaner og uvaner i Ove, og forestillingens komikk dreier seg i stor grad rundt publikummernes gjenkjennelse av seg selv eller andre i karakteren Ove.

Nordin i sentrum

Rent teknisk gjør ikke forestillingen ekstremt mye ut av seg. Lysbruken er forklarende og effektiv, og musikken, som kommer inn under Oves tilbakeblikk, gir forestillingen enkle spilleregler. Kulissene og rekvisittene beskriver ikke mer enn det nødvendigste, og det legges til rette for at det er skuespilleren selv som skal gjøre mesteparten av jobben. Akkurat det gjør Sven Nordin på en eksemplarisk måte.

Med glimrende mimikk, stemmebruk og kroppsspråk gir han liv til rekkehuset, borettslaget og menneskene og dyrene som bor der. Ikke minst gir han liv til Ove; en tilsynelatende motbydelig karakter som man i løpet av 80 korte minutter lærer seg å bli virkelig glad i.

Terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke