24. aug
Uforenlige: Både Musikk i Hedmarks daglige leder Torbjørn Bækkevold (bildet) og MFOs forbundssekretær Trude Nordeng Rougnø hevder motparten møtte med liten vilje i forhandlingene etter at de fem fast ansatte musikerne i musikkstiftelsen ble oppsagt tidligere i juni. Her under en orientering i fylkestinget 13. juni. Foto: Hege Engdal Rusten
 
Musikere går til rettssak
– Et spill for galleriet, sier Musikk i Hedmarks daglige leder T. Bækkevold om oppsigelsesforhandlingene med MFO.

Publisert: 30.jun.2016 06:32
Oppdatert: 30.jun.2016 06:40

Den mye omtalte oppsigelsen av fem fast ansatte musikere ender nå trolig med søksmål, melder Musikernes Fellesorganisasjon (MFO). Styret i Musikk i Hedmark vedtok i februar å avslutte arbeidsforholdet til sine fem fast ansatte musikere, med begrunnelsen at organisasjonen heretter skulle basere seg på frilansere. MFO mente oppsigelsene brøt med arbeidsmiljøloven, og at det ikke fantes saklig grunnlag for oppsigelsen. Partene klarte ikke å bli enige gjennom forhandlinger, og nå forbereder fagforeningen stevning.

Vil ha omprioritering

– Begrunnelsen for oppsigelse var todelt: For det første ønsket vi å bruke de kunstneriske ressursene annerledes, og for det andre er det tydelige signaler fra fylkeskommunen om at det blir økonomiske kutt, i tillegg til at vi er nødt til å gjøre sparetiltak internt, hevder Torbjørn Bækkevold, daglig leder i Musikk i Hedmark.

– Vi opplever at oppsigelsene er usaklige og at Musikk i Hedmark bryter arbeidsmiljøloven når de velger å si opp fast ansatte for å leie inn arbeidskraft, sier forbundssekretær i MFO, Trude Nordeng Rougnø – og fortsetter:

– Forhandlingene brøt sammen fordi avstanden var altfor stor.

Daglig leder Bækkevold, mener forhandlingene aldri var reelle:

– Dette har vært et spill for galleriet, der motparten har krevd ett års full etterlønn, som ville kostet oss tre millioner i lønn, avgifter og pensjon. Det er et krav ut av alle proporsjoner, som vi ikke kan etterkomme, tordner han.

– Vi har en god sak

– De påstandene for stå for hans egen regning. Vi prøvde å foreslå alternative løsninger, deriblant stillingsreduksjoner, men Musikk i Hedmark var tydelige på at to måneders etterlønn var deres smertegrense, og at reduserte stillinger var uaktuelt, repliserer forbundssekretær Nordeng Rougnø:

– Vi mener vi har en god sak, sier hun om det kommende søksmålet.

Rettssaken er ikke det eneste som spøker for Musikk i Hedmark for tida: i oktober vurderer fylkestinget framtida til stiftelsen, der to av tre foreslåtte tiltak innebærer avvikling av støtten til Musikk i Hedmark. Hedmark fylkeskommune har tidligere anmodet styret i Musikk i Hedmark om å vurdere behovet for ytterligere endringer i organisasjonen før den framtidige satsingen på det profesjonelle musikkfeltet blir avklart.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke