22. aug
NICO: Imponerer med progressiv klassisk musikk, helt utenat, under ledelse av komponist og dirigent Gediminas Gelgotas.Foto: Paula Bjertnes
 
Moderne musikk med driv og spenst
Tirsdagens konsert var preget av mye ny musikk som ble spilt med stor intensitet og komplett innlevelse. En rå opplevelse!

Publisert: 08.aug.2017 22:29
Oppdatert: 09.aug.2017 06:01

Artistene som presterte i Hamardomen var helt i verdensklasse, og etterlot seg et meget takknemlig publikum.

Årstider som tema

Det som sto på programmet var fornøyende musikk, på alle måter. Stravinskys «Vårofferet» spilt av Duo Koroliov ble en meget spesiell opplevelse, vel å merke uten stein- og tomatkasting, slik som verket fikk som belønning for drøye hundre år siden. For den gangen var det som ble framført helt uhørt, og var allerede da moderne.

I Hamardomen var det derimot en fredelig stemning, med et meget lydhørt publikum og en stor og lys kveldshimmel som dekor.

Ekteparet Ljupka Hadzigorgieva og Evgeni Koroliov holdt et energinivå på ukjente høyder gjennom hele stykket, slik at ingen unnslapp temaet i musikken: et hedensk ritual hvor ei jente danser seg til døden.

Rytmene og dissonansene gjorde at Ljupka noen ganger hoppet opp fra stolen, mens Evgeni var den rolige partneren. Det var fascinerende å se dem spille sammen, hvor de gikk opp i den i samme musikalske tanken.

Progressiv og heftig

«Vårofferet» etterlater nok av inntrykk, og en liten pause var nødvendig for omstillingen.

NICO gjorde stort inntrykk allerede i fjor, og heldigvis kjente mange sin besøkelsestid denne gangen, for dette er et ensemble som må oppleves!

Musikken lar seg vanskelig beskrive, men har med sitt driv en hypnotiserende effekt. Det som går igjen er innlevelsen og intensiteten.

Dirigent Gediminas Gelgotas er en fremadstormende komponist, som holder tett kontakt med sitt ensemble: fem fantastiske, unge strykere. Selv spilte han i tillegg klaver, og hans direksjon var nærmest som en dans.

Av hans hånd leverte de flere verk, samt både «Vinter» og «Sommer» av Max Richters bearbeidelse av Vivaldis «De fire årstidene». De laget en sceneshow uten like, med en stram koreografi i tillegg til sang og ord, som ga en helhetsopplevelse som tilhørere sent vil glemme.

Og det var treffende hvordan musikken gjennom hele kvelden var preget av rytmer og dissonans, og likevel etterlot en følelse av harmoni og ro. En skjønn opplevelse.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke