20. aug
Mogens’ Historie: Fra venstre tekstforfatter Tor Sæther, formidlingsleder Magnus Sempler Holte og konservator NMF Laila Grastvedt. Biskop Mogens synes rustningen er blitt for trang.
 
Biskop Mogens som tegneserie
Biskop Mogens i Hamar var Norges siste katolske biskop. I den nye utstillingen på Domkirkeodden er han blitt bortimot en tegneseriehelt.

Publisert: 19.mai.2017 23:22
Oppdatert: 19.mai.2017 23:34

«Hamars undergang» er tittelen på utstillingen som lørdag kveld åpner på Domkirkeodden under Museumsnatt-arrangementet. Utstillingen er en del av markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen.

– Det er så mye lokalhistorie på Hamar som har med reformasjonen å gjøre, sier formidlingsleder Magnus Sempler Holte. – Og vi har vi så mange gjenstander som vi bare må få vist fram. Dette er en anledning til det.

Utstillingen består av flere deler, blant dem en del i borgporten og en del i våpenhuset i Storhamarlåven. Til høsten skal en andre del av utstillingen åpnes, da utendørs og i Hamardomen.

Kastet ut

Det er tre årstall som er sentrale i reformasjonsjubileet. 1517 er året da Luther slo opp sine teser i Wittenberg, som er utgangspunktet for 500-årsmarkeringen. I 1537 ble reformasjonen innført i Norge. Og 1567 var året da Hamar gikk under, kirken og borgen brent og biskop Mogens ble kastet ut av landet som den siste katolske biskop. Han ble i første omgang sendt med båt til Minnesund, så til Danmark, der han døde to år senere.

«Min tid er over,» konstaterer Mogens på en av plakatene. «Min gamle domkirke forfalt, mitt elskede Hamar utarmet, all vår virksomhet lagt øde.»

Slik er teksten i en av plakatene, signert Tor Sæther og Laila Grastvedt, som til sammen utgjør en slags tegneserie, med tekst i seriebobler. Og det er stemningen av forfall og forlatthet som råder.

Karikatur

Så hva slags person er Mogens framstilt som? Slik han er blitt tegnet, har illustrasjonene også elementer av karikaturen i seg. For dette er en utstilling som også skal treffe et ungt publikum, og henvende seg til atskillig flere enn de spesielt interesserte.

Det betyr også at Mogens er framstilt som en eldre, ganske rund figur, som når han sliter med å ta på seg rustningen sin. Eller han prøver å holde fast i puta si. Og på den aller siste ruta, seiler Mogens på en sky og er lei seg. Da hadde han vært biskop helt siden 1513. Og slik han er framstilt, er han blitt en sliten og gammel mann.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke