25. aug
 
Moores invasjon av Europa
Kontroversielle Michael Moore er tilbake med nye, morsomme sleivspark i retning hjemlandet USA

Publisert: 13.apr.2016 16:11
Oppdatert: 13.apr.2016 16:11

USA er på villspor ifølge den amerikanske dokumentaristen Michael Moore, og etter en lang rekke mislykkede militære invasjoner bestemmer han seg for å ta saken i egne hender. Moore reiser østover, rettere sagt mot Europa, i håp om å finne svar på hva som er så fundamentalt galt med dagens USA. Her har vi betalt ferie, betalt permisjon, et veletablert, billig og rettferdig skolesystem, like muligheter for alle; uansett kjønn, et velfungerende rettssystem og et verdig og menneskelig fengselssystem. Norge trekkes fram som et kroneksempel på hvordan man bør fokusere på rehabilitering framfor straff i fengselssystemet.

Klar agenda

Det er liten tvil om at de har store utfordringer i USA, og Moores sylskarpe oppgjør med sin egen nasjon er absolutt på sin plass. Problemet er at Moores agenda har en tendens til å skinne så sterkt at den blender for den virkelige verdenen. Mangelen på balanse har svekket hans tidligere filmer, og «Where to Invade Next» lider til dels av den samme ubalansen.
Deler av filmen føles styrt av et ferdigskrevet manus, og man får tidvis inntrykk av at intervjuobjektene har latt seg overkjøre i Moores regi. Moores stil er kontroversiell, men den er også særdeles effektiv. Han er suverent flink til å bruke humor i sin formidling, og «Where to Invade Next» er nok hans sterkeste, morsomste og mest givende film siden «Bowling for Columbine» fra 2002. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
DOKUMENTARIST: Michael Moore invaderer Europa.
Foto/Copyright: Norsk Filmdistribusjon
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke