23. aug
DOBBELTHOLTER: Lars Erik Holter fra Nes har regi på både «Morgan Kane-operaen» Testosteron, med premiere 16. juni – og på «Bør Børson» til høsten, begge med premiere i Hamar kulturhus. Foto: Remi Laakso
 
Morgan Kane-opera og Hedmark-Bør
Her er to forestillinger som kanskje bør selges med sikkerhetsseler: Morgan Kane-operaen «Testosteron» og «Bør Børson jr.» lagt til Hedmarken. Begge signeres nesningen Lars Erik Holter.

Publisert: 01.mai.2018 17:31
Oppdatert: 01.mai.2018 19:18

Den første, «Testosteron», får vi allerede i en urpremière 16. juni på Teater Innlandet scene i Hamar kulturhus i forbindelse med Kirsten Flagstad Festival. Den andre, «Bør Børson jr.», må vi vente litt på, der er premièren satt til 18. oktober.

Regissøren Lars Erik Holter jobber til daglig som professor i skuespillerkunst på Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO), han er flere ganger nominert til Heddaprisen som regissør – og han hadde regien for «Hedda Gabler» ved Teater Innlandet.

Kane finnes – der inne …

«Testosteron» gjør han sammen med musikkensemblet Traktor, i samarbeid med både Teater Innlandet, Ringsakeroperaen og Kirsten Flagstad Festival.

– Det blir en merkelig blanding av teater, opera og stand up, sier regissør Lars Erik Holter.

Vi møter «Frank» (Frank Havrøy), som jobber som androlog (mannens gynekolog). Timelista er fylt opp av menn i midtlivskrise, menn i fritt testosteronfall. Men hva når «Frank» sjøl runder de femti …?

– Det skjer jo noe med kroppen rent fysisk, vi får kulemage, blir roligere, mister hår på hodet, får mer hår andre steder, sier Lars Erik Holter.

Men langt der inne, i det innerste av mannen, brummer det litt fremdeles. Der lever fortsatt Morgan Kane, les: trekker på 1/5 sekund, svak for kvinner og hasardspill …

– En ekstrem utgave av den testosteronfylte mannen, ler Lars Erik Holter.

På med revolverbeltet

Han var aldri en dedikert Morgan Kane-leser selv, men elsker karakteren i teatersammenheng, og humrer når han ser for seg «Frank» som kler seg i westernklær og forvandler seg til Kjell Hallbing/Louis Mastersons westernhelt.

– Hjelper det? Å dra igjen spenna på revolverbeltet?

– Det vil publikum få se på slutten, om det hjelper eller ikke. Foreløpig lar vi det være en hemmelighet.

Frank Havrøy gjør jobben som «Frank», og han får hjelp av seks Traktor-musikere.

– Det er hva som er spennende med musikkensemblet Traktor, de tar flere kunstneriske utfordringer enn å spille instrumenter. Her tar de seg fra horn og bratsj til scenen som westernskurker, sier Lars Erik Holter.

Gamle griser?

Jobben med «Testosteron» startet før metoo-kampanjen tok av, men forestillingen er bare blitt mer og mer aktuell.

– Er det da vi blir gamle griser, når testosteronet er i fritt fall? Som i metoo, hvor eldre menn med makt tar for seg?

– Enkelte menns holdninger er jo til tider sterkt kritikkverdig. Men selv om testosteronnivået synker, så fritar ikke det mannfolk for alt.

– Men er det grunnen? Fører testosteronfallet til at vi føler oss mislykket og vi vil kompensere for dette?

– Jeg tror nok ikke det er en helt feil tankegang. Noen sliter med testosteronfall og tilnærmer seg kvinner på en annen måte. Men kanskje er det politisk ukorrekt å lage en forestilling om mannen i disse tider … Kanskje hadde det vært mer korrekt med en forestilling om kvinner og deres historier …?

Slett stil

– Tror du forestillingen vil tenne en gnist?

– Absolutt. Metoo-saken kan jo gjøre at forestillingen blir farligere.

– Hvordan da? Tenker du på enkeltpersoner/situasjoner?

– Nei, nei, det har nok mer med publikum å gjøre, hvordan de ser på forestillingen, når vi setter i gang med Morgan Kane og hans forhold til kvinner. Det er vel en stil som er mer av den slette sorten.

– Men …

– Ja …?

– Det ligger mye humor i dette også. Og mannen vår, «Frank», har litt mer selvinnsikt og tross alt litt sunnere holdning til livet og menneskene rundt seg enn hva Morgan Kane har.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke