23. aug
TIL ULARM: Zakaria Sajjad og Mats Sveum i Dum Spiro fra Stange, rappet seg videre til festivalen Ularm i Kongsvinger i august. FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Morgendagens kulturutøvere
Fylkesmønstringen i UKM gikk av stabelen i helgen. Flere av deltakerne blir ikke usannsynlig å finne blant morgendagens stjerner.

Publisert: 03.apr.2011 21:39
Oppdatert: -

Fylkesmønstringen i UKM gikk av stabelen i helgen. Flere av deltakerne blir ikke usannsynlig å finne blant morgendagens stjerner.
Det var mye spennende publikum fikk se i kulturhuset i Elverum i helgen. Ungdommen selv beviste at ungdomskulturen er vid, gjennom sceneinnslag, litteratur og utstillinger. Det var samisk sang, japansk sang, klassisk musikk, magedans, scrapbooking og noveller, med et gjennomført høyt nivå.
I litteraturheftet til mønstringen, der flere av de mindre scenevennlige innslagene var samlet, sto blant annet fem dikt signert Cathrine Hals fra Løten.
- UKM er en god mulighet til å vise fram hva man holder på med, sier poeten selv.
På fylkesmønstringen var hun sammen med blant andre Niklas Andersen og Åge Erik Knem fra deathmetal-bandet Church of Mammon, og Sondre Noren, som stilte ut foto.
- Jeg var med for to år siden også, og UKM er et godt arrangement, sier Sondre.
Selv om UKM og mønstringens arrangører understreker at dette ikke er noen konkurranse, blant annet fordi de fokuserer mer på bredde enn kvalitet når de skal sende innslag videre til de større mønstringene, har selvfølgelig mange av ungdommene et mål om å komme videre. På fylkesmønstringen deltok 200 ungdommer med til sammen 127 bidrag. Fem sceneinnslag, fire utstillinger og fem litteraturbidrag gikk videre til landsmønstringen.
Fra Hedmarken var det kun dansegruppen Inflamado fra Ringsaker som gikk videre til landsfinalen.
Under mønstringen ble det også delt ut tre Coop-stipend på 2.500 kroner. Stange-bandet Tantara fikk ett av dem.
- Det var Coop-stipendet vi satset på, for når det er landsmønstring, er vi uansett opptatt med en annen spillejobb. Til sommeren skal vi gi ut plate, og 2.500 kroner kommer godt med, sier trommis Stian Sannerud.
Noen aktører fra mønstringen i Elverum ble plukket ut til å delta på UKM Länsmønstringen i Värmland, Festivalen Ularm i Kongsvinger, Prøysenfestivalen, Norsk Litteraturfestival og tangen Rock Festival. Ingrid Iversen fra Hamar (sang og gitar), Dum Spiro fra Stange (rapping) og Inflamado (dans) skal være med på Ularm.
Rockebandet Vogalize fra Stange ble plukket ut både til Länsmønstringen i Sverige og Ularm.
- Det blir sikkert gøy, vi gleder oss. Vi har flere spillejobber framover, forteller gitarist Eilif G. Hartvedt.
Selv om ikke alle kan komme videre til landsfestival eller andre arrangementer, var stemningen kulturhuset i Elverum god. Kristine Svendsen (12) fra Hamar har tegnet tegneserie om Dina og Anne i flere år. Hun har vært med på lokalmønstringen i UKM ett tidligere år også, men i år kom hun videre til fylkesmønstringen.
- Det er gøy å være med, og morsomt å se hva andre driver med, sier den unge, men erfarne tegneren.
Kanskje hun skal bli tegneserietegner på fulltid en gang?
- Jeg tror jeg skal få meg en annen utdannelse også, men jeg skal fortsette å tegne, sier Kristine.
Margaret Berger, Odd Nordstoga, Tone Damli Aaberge, Ingrid Bolsø Berdal, Erlend Brattland, The Black Sheeps og Jaga Jazzist er blant dem UKM kan skryte av å ha hatt innom deltakerlistene sine opp gjennom tiden. Det er langt fra umulig at noen av årets UKM-deltakere i Hedmark også lyse fra den norske stjernehimmelen om ti år.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke